Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Az osztrák és a magyar közlekedési szabályok eltérnek

Ausztriában a járművek téligumi-használatát november 1-jétől április 15-ig írják elő. Ha a járművezető nem az időjárásnak megfelelő gumit használ, nem közlekedhet tovább, sőt, 35 euró helyszíni bírság is kiszabható. Hazánkban a téli gumival való közlekedést a rendőrség csak ajánlja. A gumi állapotát viszont megvizsgálhatja: a barázdáltság alsó határértéke – akár téli, akár nyári guminál – 1,6 milliméter. Nem megfelelő gumi esetén az autós nem közlekedhet tovább.
Ausztriában a nem kezdő jogosítvánnyal rendelkező autóvezetők csak a 0,4 ezrelék véralkoholszint felett nem vezethetnek járművet. A 0,8 ezrelék szintig a továbbutazásuk nem engedélyezett, de nem veszik el a jogosítványt. Az intézkedő rendőr csak a 0,8 ezrelék szint fölött vonja be ideiglenesen a vezetői engedélyt. Idehaza nulla tolerancia érvényesül.

Vezetés közben Ausztriában sem lehet telefonálni, kivéve kihangosítás esetén. Tettenéréskor 50 euró helyszíni bírság szabható ki. Hazánkban a helyszíni bírság – csekk formájában – 3 ezertől 20 ezer forintig terjedhet. Mindkét országban az objektív felelősség elve érvényesül: probléma esetén mindig a jármű tulajdonosát keresik meg. Gépjárművezető feljelentésekor – gyorshajtás vagy más szabálysértés elkövetésekor – az információadást és a büntetőrendelkezést államközi egyezmények szabályozzák nemzetközi jogsegély keretében. Magyar állampolgároknak Ausztriába történő beutazásához és tartózkodásához érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel kell rendelkezniük. A jogosítvány nem számít úti okmánynak. Ez vonatkozik az osztrákokra is magyarországi beutazásukkor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó tanács: Ne kockáztassanak!

Sopron - A pénzügyi válságban egyetlen jó tanács érvényes államra, önkormányzatra, vállalkozóra és… Tovább olvasom