Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Az őszinteség vezet a tisztánlátáshoz

A híres-hírhedt Csernus Imre pszichiáter volt a mentálhigiénés napok vendége Sopronban.
A GyIK telt házas közönségét rendhagyó indítással lepte meg szerdán este Csernus doktor: bár hagyományos előadásra nem számítottak ismerői, a kezdéskor színpadra helyezett két szék, majd a segítő hivatásúak kedélyes színpadra invitálása nem hagyott kétséget afelől, rendhagyó lesz az este.

Élveboncolás közönség előtt

„ Milyen pasinak tartja magát?" – hangzott bevezetésként az első önkéntes jelentkezőhöz címzett kérdés. Hogy jön ez ide, merült fel sokakban, miközben a műsorfüzet és a pszichiáter a mentálhigiénés prevenciós munka reálisan megfogalmazható céljainak boncolgatását harangozta be bevezetőjében. Csernus Imre szerint van összefüggés a leendő szociális munkáshoz intézett kérdés és az előadás témája között. Sőt, a megoldási képlet is egyszerű: – Ha a fenti kérdésre kellő őszinteséggel és önismerettel ad, illetőleg adott volna választ a beszélgetőtárs, akkor lenne esélye arra, hogy hatékony segítővé váljon – állítja a pszichiáter, kiemelve, hogy megmenteni senkit nem lehet.

A segítőnek az a feladata, hogy választási lehetőségeket villantson fel a hozzá forduló számára. – Ha magam hiteles vagyok, akkor tudok hitelesen segíteni. A hitelesség pedig emberi tartás és hit kérdése.
Mielőtt a közönség elhitte volna, csak szorosan a szakmát érintő kérdéseket feszeget az előadás, Csernus a szülői és általános emberi magatartásformákra és hibákra tért ki. A mentálhigiénés munka céljának a megfogalmazásakor sincs szükség különösebb hókuszpókuszra, hiszen ez megegyezik a kiegyensúlyozott, boldog élet céljaival.

Siralmas mentális állapot

– Úgy érzem, Magyarországon a felnőttek nagyon zárkózottak. Nem mernek beszélni arról, ami bennük lakozik, nem merik megmutatni, milyenek valójában. Elfojtják fájdalmaikat, a keserűséget és a halállal kapcsolatos félelmeiket is – véli Csernus Imre. – Ez azonban hazugság és önbecsapás, hiszen mindenki öregszik, csúnyul, és meg is hal egyszer. Ha azonban nem fogadjuk el, akkor ezek időről időre felmerülnek és az elfojtás erejének megfelelően törnek fel: ettől leszünk depressziósak, pánikbetegek és nyúlunk pótszerekhez. A pszichiáter szerint megoldást az önismeret fejlesztése jelent, aminek kezdete a félelmek kimondása.

Váltogatja szerepeit

Csernus módszere az őszinteségre épül: ha valaki – akár öntudatlanul is – játszmázni kezd vele szemben, ő ugyanazt teszi. Kiszámíthatatlanul váltogatja szerepeit, a partnere pedig rosszul érzi magát, és egyetlen megoldásként az őszinteséget választja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GySEV: egyeztetnek a vonalról

Nem kerülhet a Győr–Sopron– Ebenfurti Vasút Rt. tulajdonába a Szombathely–Szentgotthárd vonal. A legújabb tervek szerint csak hosszú távú vagyonkezelésre kapná meg azt a soproni székhelyű cég. November 21-én egyeztetnek újra a lehetséges megoldásról. Lapunknak Pákozdi István, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vasúti közlekedési osztályának főosztályvezetője nyilatkozott.. Tovább olvasom