Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Az összefogás átható ereje

Zsuzsa asszony kétkezi munkával is szeretne segíteni a dévai árvákon, a rászoruló gyerekeken.

„Kétkezi munkával is segíteni szeretnék a dévai árvákon" – nyilatkozta lapunknak dr. Fodor Tamásné, aki a Böjte Csaba atya erdélyi gyermekmentő misszióját támogató soproni Szeretet Napok rendezvénysorozatának fővédnöke volt.

– Sopron polgármesterének feleségeként először vállalt közszereplést, mégpedig egy karitatív kezdeményezésen. Mi volt fővédnökként a dolga? – kérdeztük dr. Fodor Tamásné Zsuzsa asszonyt, aki az egyetem faipari mérnöki kar dékáni hivatalának főmunkatársa.
– A Határok Nélkül Alapítvány akciójában örömmel tettem eleget a fővédnöki felkérésnek, mivel a kétnapos program nemes cél, Böjte atya gyermekmentő missziójának támogatására jött létre. Gyerekkorom óta családomtól mindig is azt tanultam, de férjem szüleinél és testvéreinél is azt tapasztaltam: a szeretet és az áldozatkészség teszi teljessé az ember életét. Például férjem testvére, a Németországban élő dr. Fodor László orvos alapította meg a Máltai Szeretetszolgálat soproni szervezetét. S hogy mi a feladata egy fővédnöknek? Személyiségével és magatartásával utaljon arra a hozzáállásra, amely a legfontosabb az ember életében: a szeretetre, amely összefogásra és így az eredmények könnyebb elérésére késztet egy közösséget. Nem bánnám, ha egész éven át a szeretetosztás és a szeretet hirdetése lenne a feladatom, mert úgy látom, erre van a legnagyobb szükség, mint azt Böjte Csaba atya is tanítja.

– Milyen sikerrel járt a soproni Szeretet Napok akciója?
– A dévaiak támogatásából lelki síkon felmérhetetlen, amit nyert a város. Példás összefogással tizenhét civil szervezet közel nyolcvan aktivistája vett részt a programok szervezésében. Másrészt rengetegen látogattak ki a programokra, s mindnyájan érezhettük: egy szép, felemelő, közös célért vagyunk együtt. Sopron e két napon felülemelkedett a hétköznapi csatározásokon, ellentéteken. Minden a szeretetről szólt s a dévai küldöttség is tapasztalhatta: nincsenek egyedül, az ő lelki és anyagi támogatásuk Sopronban igazi közüggyé vált.

– Anyagi vonatkozásban mit adhattak át a dévaiaknak?
– A város egésze megmozdult: hosszú lenne felsorolni mindazokat, akik tevékenyen hozzájárultak az akció sikeréhez, köszönet illeti őket ezúton is. Nos, a Szent Mihály-templomban közel egymillió, a Fő téren nyolcszázezer forintot adakoztak. Összesen – beleértve a gálavacsorát és más rendezvényeket, gyűjtéseket – 2,5 millió forint lett az adomány. Megtörtént, hogy egy baráti társaság által felajánlott több tízezer forintot az utcán adták oda Böjte Csaba atyának, akit rendkívüli embernek tartok: szeretete, szerénysége, alázata, humánuma, de még humora is példaértékű lehet minden embertársunk számára.

– Milyen terveket dédelget a dévaiakkal kapcsolatban?
– A Szeretet Napok történései után elgondolkodik az ember. Arra az elhatározásra jutottam, hogy kétkezi munkával is szeretnék segíteni a dévai árvákon, a rászoruló gyerekeken, legalább egy héten át – zárta Zsuzsa asszony.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkenhet a vasúti zaj

A vasúti zaj régóta probléma Sopronban. Megoldást valószínűleg a várost átszelő vonalak összevonása jelentene. A lehetőségekről és a megvalósult fejlesztésekről dr. Székely Csaba, a GySEV Zrt. vezérigazgatója beszélt. Tovább olvasom