Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Az őrtoronytól a parancsnoki székig

Szarka Péter alezredes személyében új parancsnokot neveztek ki a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön élére a korábbi vezető, dr. Pantali Zoltán nyugállományba vonulását követően.

A büntetés-végrehajtás sopronkőhidai fegyintézete hazánkban az egyik legszigorúbbnak tekintendő, hiszen ide a legnehezebben kezelhető, s erőszakos bűncselekmények miatt fogva tartottak kerülnek. A rabok átlagéletkora 36 év, az átlagítélet 7,5 év, ám akadnak 20–30 év börtönt kapottak is. Dr. Pantali Zoltán, a korábbi parancsnok – akinek érdemeit nemrég Sopron Szolgálatáért díjjal ismerte el a soproni városvezetés – nyugdíjba vonult. Posztjára a 37 éves Szarka Péter alezredest nevezték ki.

Szarka Péter parancsnok: Munkánkat a jogszerűség, szakszerűség, tisztesség mottó jegyében végezzük. Fotó: Magasi Dávid
Szarka Péter parancsnok: Munkánkat a jogszerűség, szakszerűség, tisztesség mottó jegyében végezzük. Fotó: Magasi Dávid


– Családom több generációja dolgozott a börtönben. Nagyapámat, aki hadifogságban angolul, németül és oroszul is megtanult, tolmácsként foglalkoztatták az oroszok 1945–1948-ig Sopronkőhidán, édesapám pedig felügyelőként vonult nyugdíjba az intézetből. Jómagam a gépipari technikum elvégzése, majd határőrtiszt-helyettesi munkám után, közel másfél évtizede kezdtem kőhidai pályafutásomat, a legalacsonyabb beosztásban, körletfelügyelőként, majd toronyőrként – mondta érdeklődésünkre az új parancsnok.

– Így elmondhatom, a ranglétrát végigjárva alaposan ismerem a fegyház és börtön sajátos világát. Időközben elvégeztem a rendőrtiszti főiskolát, 2010-ben az NYME győri karán egyetemi diplomát szereztem, s parancsnokhelyettesként az irányítás gyakorlati részét is elsajátíthattam. Parancsnoki kinevezésemet nagy megtiszteltetésnek, egyszersmind felelősségteli kihívásnak tekintem. Munkánkat a jogszerűség, szakszerűség, tisztesség mottó jegyében végezzük.

A fegyintézet száznegyvenhét százalékos telítettséggel működik: az ötszáz férőhelyen hétszázharminchárom fogvatartott elhelyezéséről gondoskodunk. Nem tagadom, a zsúfoltság miatt ingerlékenyek az emberek, előfordulnak konfliktusok, de szerencsére a képzett és rutinos fegyőrök, valamint a börtönpszichológusok mindig sikerrel oldják meg a problémát.

A fegyintézet vezetése programok szervezésével, szabadidős vetélkedőkkel, sportolási lehetőséggel próbálja meg oldani a feszültséget. Megjegyzendő, hogy a börtönbe látogató celebek szereplését, színielőadásokat csak a jó magaviseletűek látogathatják. Nagy gondot fordítunk a foglalkoztatottságra, az oktatásra, ami a társadalomba való beilleszkedést segíti elő.

Szarka Péter elmondta még, a börtönfelügyelői posztok nem mindegyike van betöltve, további huszonnégy embert vehetnek fel az állományba. A társszervekkel és más hatósággal való együttműködésük kiszélesítését, társadalmi kapcsolataikat – a fogvatartottak érdekében – elsőrendű feladatnak tekintik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemét ügy: Meg nem rendelt szolgáltatásért nem fizetünk!

Zsirán, Répcevisen és Undon két szolgáltató cég viszi el a hulladékot. Kérdés, kinek fizetnek majd… Tovább olvasom