Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Az ország legidősebb polgára: Relly néni 108. születésnapja

Sopron - Magyarország legidősebb polgára, Szentirmay Jánosné családja körében ünnepelte meg 108. születésnapját. A legfrissebb statisztika szerint hazánkban a férfiaknál 69, a nőknél 77 évre nőtt a születéskor várható életkor hossza.
Megélte az 1921-es népszavazást

A Sopronban élő Szentirmay Jánosné Relly néni megünnepelte 108. születésnapját. Valószínűleg ő az egyetlen az 1921-es soproni népszavazás voksolói közül, akinek ez a történelmi pillanat élő emlék. Relly néni 1923. július elsején kapta kézhez felső nép- és polgári iskolai tanári oklevelét, s 1957-ben ment nyugdíjba. A kilencvenes éveiben is ellátta magát, szorgalmasan ápolta gyümölcsfáit. Azóta unokája, Szentirmay Miklós és felesége, Erika, három dédunokája, Andrea, Gabriella és Tímea, illetve a család barátja, Balláné Kati látogatja rendszeresen az idős asszonyt, akinek látása elgyengült és már járni sem tud egyedül.

– Alig egy hónapja látogattam meg Relly nénit, s akkor azt mondta: egy dolgot kíván csak a jó Istentől, azt, hogy a legkisebbik dédunokája diplomáját kézbe vehesse – mondta az egyik szomszéd, a 76 éves Brigitta néni.

A 108. születésnapját ünneplő Relly néninek egy vágya van még, kézbe venni legkisebb dédunokája diplomáját. Fotó: Magasi Dávid

Fontos a genetikai háttér

– Az öregedés rendkívül összetett folyamat, de jelenlegi tudásunk szerint a genetikai háttér a legfontosabb, ki milyen hosszú életű lesz a Földön – tudtuk meg dr. Boga Bálinttól, a Magyar Gerontológiai Társaság elnökétől.

– A genetikai adottságokra természetesen rendkívül sok befolyásoló tényező hat a táplálkozási szokásoktól kezdve a külső, környezeti összetevőkön át egészen a lelki okokig bezárólag. Ha adott esetben az egészséges életvitellel párosuló jó genetikai hátteret nem rontják le kritikus szint alá a külső körülmények, akkor biztosított a hosszú élet. A világon főként a Kaukázusban, illetve más egzotikus tájakon találkozhatunk matuzsálemi kort megért emberekkel, ugyanakkor jó hír, hogy hazánkban is növekszik a születéskor várható élettartam. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a ma születettek közül átlagban férfiak esetében 69 év, a nőknél 77 életév betöltése várható.

Magyarország legidősebb polgára

– A személyiadat- és lakcímnyilvántartásban tárolt adatok szerint 108 évesnél nincs idősebb ember az országban – válaszolta lapunk érdeklődésünkre dr. Hackspacher Andrea, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala főosztályvezető-helyettese.
Mindez annyit jelent: Szentirmay Jánosné Magyarország legidősebb polgára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szép ajándék lesz a Télkergető CD

Győr-Moson-Sopron - Nagy izgalom előzi meg a Télkergető című CD megjelenését, amelyet nemcsak a… Tovább olvasom