Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Az örökösök fellebbeztek

Az örökösök tudta nélkül ajándékozták oda a szobrot a  győri egyházmegyei hivatalnak.
Civakodást hozott Pinnyén a Mária Boldogasszony-szobor, amely az örökösök tudta nélkül – a téesz végelszámolója által kötött jóhiszemű ajándékozási szerződéssel – a győri egyházmegyei hivatal tulajdonába került. A szoborra igényt tartó örökösök ezek után elvitették a Boldogasszony kőbe faragott mását. Egyesek szerint jogtalanul, mert az már nem az ő tulajdonuk. Kőfaragók szerint mintegy hárommillió forintot ér a Szent Koronával ábrázolt Mária-szobor, amely a talapzattal és az oszloppal együtt öt és fél méter magasra emelkedett.

Az örökösök alighogy elbontatták az őseik, Koloszár József és neje, Csapó Rozália által készíttetett hálaszobrot, valaki azonnal rendőrségi feljelentést tett, s ismeretlen tettesek ellen indult nyomozás. A fertődi rendőrőrsre tegnap érkezett levelében a győri egyházmegyei hivatal részéről dr. Bóna László püspöki helynök az eredeti állapot visszaállítását kérte. Egy nemrég keltezett ajándékozási szerződés értelmében ugyanis a Boldogasszony-szobor már a győri egyházmegyéé.

Önálló ingatlan lett a szobor területe

– Hosszú út vezetett odáig, míg a míves szobornak végre gondos gazdát kerítettünk – állítja az egyik soproni építész, aki mint mondja, három évvel ezelőtt fedezte fel a jobb sorsra érdemes alkotást. – Feltűnő volt annak gondozatlansága: embermagasságú gaz verte fel a szobor környékét. A kovácsoltvas kerítésen belül elvadult bodzákat kellett kivágni, illetve szemétkupacok is éktelenkedtek ott.

Utánajártam a dolgoknak, s kiderült, az a harmincöt négyzetméteres föld, amely a szobornak is helyet adott, a kárpótlás idején művelésből kivont, önálló ingatlanként szereplő helyrajzi számú terület lett. Így – legalábbis a földhivatali papírok alapján – nem volt akadálya annak, hogy ajándékozási szerződéssel ez a kis terület a rajta lévő szoborral a győri egyházmegyei hivatalhoz kerülhessen.

Fellebbezéssel élhetnek az örökösök

Mindezt érdeklődésünkre a Soproni Földhivatal ingatlan-nyilvántartási és földvédelmi osztályának vezetője, Gál László is megerősítette. Hozzátette azonban, hogy az ajándékozási szerződés kapcsán hozott földhivatali tulajdonjog-bejegyző határozat ellen az aláírók – a peresztegi téesz végelszámolója és a püspöki helynök –, továbbá harmadik félként más érintettek november elsejéig élhetnek fellebbezési jogukkal.

Ragaszkodás őseik Boldogasszonyához

– Természetesen fellebbezni fogunk, hiszen Pinnyén mindenki tudja, a mi őseink állíttatták Mária Boldogasszony szobrát, amihez a továbbiakban is ragaszkodunk – szögezte le tulajdonostársai nevében Kovácsné Koloszár Mária. – Azt azért hozzá kell tennem, hogy a föld tulajdonjogát – amelynek végében állt a szobor – apánk halálát követően hármunk nevére vezették át, tehát az mindig is a miénk volt. A téesz csak bérelte tőlünk, így soha nem került az téesztulajdonba. Így magától értetődőnek tartjuk, hogy a szobor tulajdonjoga sem kerülhet más nevére.

A szobor környéke pedig nem volt gondozatlan: orgonabokrokat ültettünk el, s részben gaztalanítottunk is. Amit meghagytunk, annak oka volt: nem bántuk, hogy egy kicsit takarásba kerül a szobor, hiszen a templomkertből az évek során négy szakrális műalkotást is elloptak. Most felújíttatjuk, és saját területen újra felállíttatjuk a Boldogasszony-szobrot.
A győri egyházmegyei hivatal dr. Reisner Ferenc kanonokot, hegykői, pinnyei és nagylózsi plébánost bízta meg a szobor kezelésével.

Az atya elmondta: az ajándékozási szerződésről csak utólag szerzett tudomást. – Úgy gondolom, ha a szerződés megkötése előtt a szobor jogos tulajdonosait meg akarták volna találni, Pinnyén egy pillanat alatt megtehették volna, s akkor nem lenne ez a visszás helyzet. Szeretném megbeszélni a szobor jövőjét az örökösökkel, hogy mindenki számára megnyugtató módon rendeződjenek a dolgok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakács: Firtl nem szavazott Sopron ellen

„ Firtl Mátyás személyében egy elkötelezett soproni lokálpatriótát lehet tisztelni és… Tovább olvasom