Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Az önkormányzat térfelén a labda

Csütörtökön eldől, tulajdonostárs lesz-e a soproni önkormányzat a Matáv Sopron labdarúgócsapatot működtető kft.-ben. A kérdést várhatóan zárt ülésen tárgyalja a testület, de információink szerint a 25 százalékos üzletrészért ötmillió forintot ajánlanak.
Reményt keltő kilátások: A soproni foci biztos jövőjéhez hozzátartozik az épülő stadion is.
Ami más városokban eddig nem nagyon sikerült, az Sopronban megvalósulhat, és biztos alapokra kerülhet a minőségi labdarúgás és az utánpótlás-nevelés. Az önkormányzat ugyanis csütörtöki ülésén dönt arról, hogy megvásárolja-e a 25 százalékos üzletrészt a Matáv Futball Szolgáltató Kft.-ből. Mint ismeretes, a nemzetközi előírások és a hazai sporttörvény is előírja, hogy profi csapatot csak tőkeerős, valós tulajdonosok üzemeltethetnek.

A sportegyesületek – mint amilyen a kft. eddigi kizárólagos tulajdonosaként működő Matáv Sopron Sport Club – nem tartoznak ebbe a kategóriába, ezért vált szükségessé a tulajdonosváltás. Antók Zoltán celldömölki üzletember a közelmúltban 20 százalék tulajdonrészt vásárolt. Hogy mennyiért, az üzleti titok, de tervei szerint hosszú távú befektető lesz a soproni fociban. Ehhez persze az is szükséges, hogy az önkormányzat stabil hátteret biztosítson. A maradék 55 százalék sem maradhat sokáig az egyesület tulajdonában, ezért újabb tulajdonosok bevonása várható. A csapat főszponzora továbbra is a Matáv, amelynek érdemeit senki sem vitatja a városban, hiszen a részvénytársaságnak köszönhető, hogy egyáltalán élvonalbeli csapatról beszélhetünk.

Mi lesz, ha az állam kivonul?

Amióta soproni focicsapat a legmagasabb osztályban szerepel, állandóan napirenden volt (van) a kérdés, vállaljon-e, és ha igen, milyen szerepet az önkormányzat a labdarúgásban – és általában a minőségi sportban –, a pályák fenntartásán túl. Néhány tíz vagy akár százmillió forint egy Sopron nagyságú város esetében nem jelenthetne gondot, de tudjuk, manapság minden forintnak ezernyi helye lenne. Ezért dicséretes, hogy az előző és a mostani önkormányzat is mindent megtesz – lehetőségeihez mérten –, hogy kivegye részét a sport finanszírozásából. Ma még senki sem tudja azonban, hogy mi lesz három év múlva, hiszen Gyurcsány Ferenc miniszter elképzelései szerint az állam kivonul a profi sportból. Abban az esetben, ha ez az önkormányzatokra is vonatkozik, akkor új helyzet állhat majd elő Sopronban is. Addig is időt lehet nyerni...

A focit és a kosárlabdát támogatják

A profi sportot persze nemcsak önmagáért, hanem közönségéért és az utánpótlás-nevelésért kell(ene) támogatni. Jelenleg több mint négyszáz srác focizik a klubban. Már csak miattuk sem szabad lemondani a profi ligáról, hiszen példaképek nélkül biztosan kevesebben kergetnék a labdát. Sopronban az első lépéseket még az előző ciklusban tették meg a képviselők, amikor is eldöntötték, hosszú távon a labdarúgást és a kosárlabdát támogatják. A focinál maradva, ez azt jelenti, hogy a Káposztás utcai és az Anger réti pályák üzemeltetése mellett 3,6 milliót adnak az utánpótlás képzésére és 30 milliót a csapat működtetésére. Ez a szisztéma várhatóan a jövőben sem változik, legfeljebb annyiban, hogy az új stadion fenntartása a korábbi 17–18 millió helyett szerény számítások szerint is 25-be kerül majd.
Elvben tehát rendeződhet a helyi labdarúgás jövője. Pszre elkészül az új stadion, a vezetés folyamatosan dolgozik a tulajdonosi kör megteremtésén, és csapat is van, igaz, egyelőre szerény célkitűzésekkel. De a sportban – és főképp a honi labdarúgásban – mindig történhetnek csodák...

Visszafogott költségvetés

A Matáv Sopron nem tartozik a gazdag klubok közé. A vezetők már többször elmondták, csökkentik a költségvetést, a játékosok sikerorientált javadalmazásban részesülnek. Ez azt jelenti, igazán jól csak akkor keresnek, ha kiemelkedően teljesítenek. Ismereteink szerint a jövő szezonban 300 millió forintból gazdálkodhat a klub. Ez jóval kevesebb mint a Fradi 1,4 milliárdja, de több a békéscsabai 200 milliónál.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerződést bontott a MiZo

A tej nem megfelelő minőségére hivatkozva az Új-MiZo Rt. Egyházasfalun, Nagycenken,… Tovább olvasom