Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Az önkormányzat jelentősen csökkenti a támogatásokat

„ Borzasztó hatása lesz!” „Gyógyíthatatlan sebeket okoz!” „Ez nagy visszalépést jelent.” Ilyen és hasonló mondatok szakadnak ki a soproni intézményvezetőkből, akik szembesültek a működésre fordítható összeg jelentős csökkenésével.
A Petőfi-iskolában a technikaórákra a gyerekeknek otthonról kell vinniük majd a nyersanyagot.
– Alapjaiban nem értek egyet azzal, hogy mindenkitől jelentős mértékben elvonnak – mondja Szabó Miklós, a Széchenyi István Gimnázium igazgatója, aki szerint óriási sebeket ejt az intézkedés az intézményeken. – Mások talán, például a szakképző iskolák, tudnak mihez nyúlni, de a gimnáziumok és az általános iskolák nem. A mi sebeink mélyebbek lesznek.
Szabó Miklós szerint összesen 22 millió forint hiányzik majd a költségvetésükből, s ez számára azért is fájdalmas, mert a városvezetés az iskola felújítását ígérte. Ebből nem lesz semmi, ráadásul a kiegészítő felkészítések, a szakkörök, fakultációk finanszírozása került veszélybe. „A fő profilját veszti így el az iskola, azt, amiben a legerősebb volt" – sóhajt az igazgató. Szabó Miklós igazgató belátja ugyan, hogy a város anyagi helyzetében az iskoláknak is takarékoskodniuk kell, ám meggyőződése, „ezzel az intézkedéssel többet veszítünk a vámon, mint amennyit nyerünk a réven".

Takarékossági szabályozások

– Az a legnagyobb baj, hogy akárhol húzom meg a nadrágszíjat, az elsősorban a tanulókat érinti – mondja Sipos Ferenc, a Halász utcai Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója. Összességében mintegy kilencmillióval kevesebből kell gazdálkodniuk, ami azt jelenti, hogy az épület karbantartására sem tudnak fordítani, nemhogy a felújítására. Márpedig a háromezer négyzetméteres, 420 gyereket oktató intézményben csak az épületgépészeti karbantartás kerül évi másfél millióba, ám most ebből is el kell venni egymilliót. Rizikó, de másképp nem megy. Szemléltetőeszközöket, gépeket nem vásárolnak, a technikaórákra a gyerekeknek otthonról kell vinniük majd a nyersanyagot. „Pedig az oktatás állítólag ingyenes" – jegyzi meg az igazgató, dehát „fűteni, világítani mindenképpen kell". Nem jut pénz szeptembertől a délutáni szakkörökre, egyéni foglalkozásokra sem. „A soproni iskolák specialitásai tűnnek így el" – véli Sipos Ferenc, aki mindezek ellenére bízik a helyzet megoldhatóságában.

Csak az alapokra lesz pénz

Érzékenyen érinti az intézkedés az óvodákat is. Rádler Józsefné, a Jegenye sori gyermekintézmény és a Borsmonostori utcai tagóvoda vezetője elmondta, ha nehezen is, de elfogadják a takarékossági intézkedéseket, a dologi kiadások csökkentése viszont érzékenyen érinti a működésüket. Tulajdonképpen csak a legszükségesebb alapfeladatok ellátására lesz elegendő pénzük. Rádler Józsefné ugyanakkor hangsúlyozta, mindent el fognak követni, hogy a gyerekek semmit ne érzékeljenek a szűkösségből. De a felnőttek még sok álmatlan éjszaka elé néznek – tette hozzá az óvodavezető.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a sopronkőhidai börtön és fegyház

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön felújítása újabb szakaszába lépett. A leromlott épület miatt a… Tovább olvasom