Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Az önerő előteremtése is nehéz

Kistérség - Csáfordjánosfán pályázati támogatásból falubuszt vásárolhattak, Pinnyén kezdődhet a Petőfi utca aszfaltozása. Pusztacsaládon visszafizették a csatornára felvett hitelt. Fejlesztési tervek a kistelepüléseken is vannak, de sok esetben az önerő biztosítása is önkormányzatot próbáló feladat.

Csáfordjánosfán, a közelmúltban 8 millió forintos támogatásból és kétmilliós önrészből falugondnoki buszt állítottak üzembe. Az önkormányzat alkalmazásában lévő falugondnok feladata egyebek mellett, hogy bevásárol a rászorultaknak és ha kell, orvoshoz szállítja őket. A kistelepülésen várhatóan novemberre készül el az önkormányzati hivatal épületének felújítása. Emellett mintegy ötmillió forintból szeretnék a járdákat felújítani.

– Önkormányzatunk nagy feladatba kezdett, amikor elkezdtük a szennyvízcsatorna-hálózat terveztetését – közölte Titkovics Pál, Csáfordjánosfa polgármestere. – A település mély fekvésű, és tavasszal, a belvizek idején sok esetben problémát okoztak a házaknál lévő ülepítők. A tervezés szeptember végére készül el, ekkor már a várható költségeket is megtudjuk. Nálunk százegy bekötésre váró ház van, és az bizonyos, hogy az önkormányzati önerő, a pályázati támogatás mellett lakossági hozzájárulásra is szükség lesz. A csatornázást egyedül szeretnénk megoldani, mert a szomszédos települések olyan messze vannak, hogy az átemelők és az összekötő vezetékek lefektetése miatt jelentősen többe kerülne a kivitelezés.

A polgármester hozzátette, számos pályázaton vettek részt és nyertek is támogatást. Ám a kistelepülések esetében sokszor a néhány százezer forintos önerő előteremtése is önkormányzatot próbáló feladat.

Pinnyén másfél millió forint támogatást nyertek el a Petőfi Sándor utca felújítására. Farkas Tamás polgármester elmondta, az aszfaltozás a tervek szerint még idén elkezdődhet. A településen több fejlesztési terv is készül, ám ezek megvalósítása a pályázati támogatások elnyerésétől is függ.

Pusztacsaládon idén fizették vissza a 2005-ben, a szennyvízcsatorna-hálózat megépítéséhez felvett százmillió forint nagyságrendű hitelt. Balogh Ferencé polgármester elmondta, a településen a fejlesztéseket emiatt visszafogták.

– Megnyugodhattunk, mert már nincs kölcsönünk, de továbbra is takarékoskodnunk kell – tette hozzá a faluvezető. – A Fő utca, valamint az önkormányzati hivatal épületének felújítása lesz a következő nagyobb feladatunk. Az anyagi forrásaink viszont szűkösek. Működtetjük az intézményeinket, átvállaljuk az Ivánba járó tanulóink útiköltségét, emellett az iskolakezdéskor a szülőket idén is tudtuk támogatni.


Nálunk százegy bekötésre váró ház van, és az bizonyos, hogy az önkormányzati önerő, a pályázati támogatás mellett lakossági hozzájárulásra is szükség lesz. - mondta Titkovics Pál polgármester

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamiondübörgés a Bánfalvi úton

A Baross út helyett a Bánfalvi és az Ágfalvi úton, majd a Terv utcán át közlekednek a sörgyárba a kamionok. A Bánfalvi útiakat zavarja a megnövekedett forgalom. Tovább olvasom