Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Az oktatási törvény visszásságai ellen demonstráltak Sopronban

Mintegy harminc résztvevő és néhány kíváncsi politikus részvételével tartottak demonstrációt szombaton délután az oktatási törvény visszásságai ellen a Széchenyi téren.

 A Hívatlanul Hálózat felhívására, hangsúlyozottan politikamentes, és pártokhoz nem kötődő megmozdulásnak a figyelem felkeltése volt az elsődleges célja.

Mint elhangzott, a hibákra próbálják meg felhívni az illetékesek figyelmét, elsősorban a gyerekek, valamint a szülők és a pedagógusok érdekében. Az országban több városban szerveztek hasonló demonstrációt - többek között Budapesten és Pécsett is.

A békés demonstráción felolvastak egy petíciót, amit kézjegyükkel is elláthattak az egyetértők.

Ebben tiltakozásukat fejezték ki az iskolák központosítása, az esélyteremtő, alternatív iskolák ellehetetlenítése, mindenfajta kirekesztés és szegregáció, a politikai, ideológiai megfontolások alapján kialakított központi tanterv, a tudós kollégák korai kényszernyugdíjaztatása és a felsőoktatás elsorvasztása, a szülői és diákjogok korlátozása, valamint a hatástanulmányok és a szakma megkérdezése nélkül végrehajtott valamennyi átalakítás ellen.

A petícióban követelik a diákok rendőri felügyeletének azonnali megszüntetését az iskolában és az utcán egyaránt, kijelentik, hogy minden pedagógiai megfontolással ellentétes a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás, kérik a 18 éves korig tartó tankötelezettség visszaállítását.

Követelik a pedagógusok munkaterheinek visszaállítását is a korábbi szintre, nem csak azért, mert a jelenlegi plusz terhek sok esetben burkolt bércsökkentést jelentenek, hanem azért is, mert értelmetlen, sőt kontraproduktív kötelezően megszabni az iskola épületében eltöltött időt.

A kierőszakolt és antidemokratikus Pedagógus Kar azonnali felszámolását is kérik, mert ez lehetővé tenné, hogy az oktatási kormányzat a szakmai döntések előtt ne egyeztessen  a független szakmai műhelyekkel, civil szervezetekkel, és amelynek adatbázisába való automatikus felvétel sérti a személyiségi jogokat.Az iskolai autonómia és a tanszabadság haladéktalan visszaállítása ugyancsak szerepel kéréseik listáján.

Korábban írtuk:

A megmozdulás jelképe a láthatósági mellény, az üzenete, hogy vegyék észre a döntéshozók: a jelenlegi rendszer árt a gyermekeknek.

A résztvevők tiltakoznak többek között az iskolák központosítása, mindenfajta kirekesztés és szegregáció, a politikai, ideológiai megfontolások alapján kialakított központi tanterv ellen.

Követelik a diákok rendőri felügyeletének megszüntetését, a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás felszámolását, a 18 éves korig tartó tankötelezettség visszaállítását, a pedagógusok munkaterheinek helyreállítását, az iskolai autonómia és a tanszabadság visszaállítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

26. Soproni Ultrahang Napok

A Soproni Ultrahang Napok több mint negyedszázadában ezen a szakterületen a folyamatosság és az új… Tovább olvasom