Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Az oktatás és a turizmus szolgálatában

Fertőszéplak polgármestere nem nyugszik bele, hogy – állítása szerint – az önkormányzat megkérdezése nélkül kapta meg a Porpáczy-iskola a tájházakat.

A fertőszéplaki tájházak sorsáról kialakult vitát a megyei és a fertőszéplaki önkormányzat között figyelemmel kísérhették a Kisalföld olvasói. A kezelői jog átkerült a megyei múzeumi szervezettől a fertődi Porpáczy-iskolába. Bozsvári István azóta is nehezményezi, hogy nem kérték ki önkormányzatuk véleményét.

– A tájházak Fertőszéplak területén vannak, de minket hivatalosan senki sem értesített arról, hogy megváltozott a kezelői jog – fejtegette a polgármester. – Annak ellenére, hogy mi tartozunk felelősséggel a faluért. Szívesen együttműködnénk, de mintha nem is léteznénk. Pedig bizonyára tudnánk egymásnak segíteni. Nem hivatalosan ugyan, de azért mindenről értesülünk.

A Porpáczy-iskola igazgatója szerint semmit sem titkolnak a polgármester elől, mindenről tájékozódhat, s ismeri elképzeléseiket.

– Természetesen nyitottak vagyunk a falu felé – mondta Wellner Andrea igazgató. – Kedden például – a tájházaknál – jelen volt Bozsvári István a szakfelügyelői ellenőrzésnél, de korábban – április 13-án – a hivatalában kerestem fel, hogy van-e bármilyen kérése, kérdése. A tájházakat és a hozzá tartozó kertet az oktatás, a turizmus szolgálatába állítjuk, úgy, hogy semmit sem veszítenek eredeti funkciójukból – folytatta Wellner Andrea igazgató. – A település érdeke is, hogy fellendüljön a turizmus. Semmi olyat nem teszünk, ami a falu érdeke ellen hatna. Sőt! Abban az épületben, ahol a belépőket lehet megvásárolni, azt tervezzük, hogy részben az iskola diákjai által, részben pedig a környékbeli településeken készült termékeket, például fűszernövényeket, illóolajokat, kerámiákat lehet majd vásárolni a tájegységről szóló könyvek és más kiadványok mellett. Ma már alapvető követelmény, hogy a turista vásárolhasson ilyen apróságokat. Ennyiről és nem másról van szó, amikor „bolt" létesítéséről beszélünk. A kertben szeretnénk kialakítani a gyógy- és fűszernövénykerti központunkat, valamint a tankertet. Itt számos szakmai tanácskozást, konzultációt szervezünk majd és bekapcsolódunk az országos múzeumi rendezvényekbe is. Jelenleg az a legnagyobb problémánk, hogy leromlott az épületek villamos hálózata, ezért ki kell cserélni a földkábelt.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyúlhúsnak lőttek?

Egy hazai állatvédő szervezet szeretné elérni, hogy az áruházak polcairól kerüljenek le a ketrecben nevelt nyúlból készült termékek. Állítják: a tartás során szenvednek az állatok. Ausztriában és Németországban a nagyobb áruházláncok már nem árusítanak ketrecben tartott nyúlból készült termékeket. Tovább olvasom