Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Az oktatás is nyerhet

Hiller István, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára csütörtökön Sopronban tartott szakmai konferencián kijelentette: a hamarosan a kormány elé kerülő közoktatási törvénymódosítás legfőbb törekvése az alapkészségek megerősítése az alapozó oktatás nyolc évfolyamában.
Hiller István
Hiller szerint Magyarország európai uniós (EU) csatlakozásának az iskolaügy is nyertese lesz. Állítása alátámasztásaként elmondta, hogy 2004 és 2006 között 65 milliárd forinttal bővül a magyar oktatásügy költségvetése az EU-tagság révén, s ehhez társul a 25 százalékos állami költségvetési rész. Ez az összeg képzésre, átképzésre, infrastrukturális fejlesztésekre fordítható.
Az államtitkár szólt arról is, hogy az iskolafelújítási programra folyamatosan érkeznek a pályázatok. Hozzátette: az idén mintegy 13 milliárd, jövőre 17–18 milliárd, s 2005-ben 20 milliárd forinttal több áll rendelkezésre az iskolák rekonstrukciójára, mint a korábbi években.

Hiller István hangsúlyozta: az informatikai ismeretek és az idegennyelv-tudás a felnövekvő generáció számára nélkülözhetetlen, de aki nem tanulja meg jól az értő olvasást, az egy idegen nyelvet sem tud elsajátítani. Az államtitkár rámutatott: a magyar érettségi a csatlakozás napjától elfogadott lesz az Európai Unióban, s ez azt jelenti, hogy az érettségivel rendelkező fiatalok az unió bármelyik egyetemére jelentkezhetnek. Megjegyezte: egyes diplomák, mint például az orvosi, a fogorvosi, az építészmérnöki máris elfogadott az EU-ban, s vélhetően a csatlakozás évében megvalósul a magyar diplomák teljes körű elismertsége.

Arra a kérdésünkre, miképpen reagál az államtitkár a minisztérium új érettségi koncepcióját bíráló Pokorni Zoltán egykori miniszter kijelentéseire, melyek szerint így akár a valóságshow-ból ismert Zsanett, Kádár önjellemzései vagy Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter beszédei is szerepelhetnének érettségi tételekként, Hiller István leszögezte: az Oktatási Minisztérium folytatni kíván minden olyan korábbi törekvést, amely az érettségi társadalmi presztízsének növelését célozza, 2005-ben pedig bevezetésre kerül a kétszintű érettségi. Hiller István mindehhez hozzátette: se Zsanett, se a Fidesz sajtótájékoztatói nem lesznek érettségi tételek.

Tisztújítás

A szocialisták a hétvégén tartják országos tisztújító kongresszusukat. Az előkészületek során az országos jelölőbizottság egyöntetűen dr. Hiller Istvánt, az Oktatási Minisztérium soproni születésű politikai államtitkárát nevezte meg az MSZP egyik alelnökjelöltjének. A politikusnak legfőképpen a pártépítésben szánnak nagy szerepet.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós csatlakozásunk új távlatokat nyithat

Egy európai szintű városstratégia kidolgozása a legfontosabb – fejtette ki többek között dr.… Tovább olvasom