Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Az M85-ös gyorsforgalmi út - Négy évet kell lefaragni

A korábbi tervek szerint 2022-re készült volna el az összeköttetés Sopron és az M1-es között, ezt a politikusok 2018-ra ígérik.
  
Partnerségi megállapodás
34 milliárd euró támogatást biztosít hazánknak az Európai Unió a 2014–2020-as időszakra.
Nehéz feladat vár a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szakembereire: négy évet kell lefaragniuk az M85-ös gyorsforgalmi út megvalósításának idejéből. A korábbi tervek szerint 2022-re készült volna el az összeköttetés Sopron és az M1-es között, ezt a politikusok 2018-ra ígérik.

„A NIF Zrt. azon dolgozik, hogy azt a kormányzati célkitűzést megvalósítsa, amit Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kisalföldnek nyilatkozott, miszerint 2018-ra Sopron és az országhatár is becsatlakozhat hazánk gyorsforgalmi hálózatába az M1-es autópályán keresztül" – írta szerkesztőségünknek címzett levelében a NIF érdeklődésünkre.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t (NIF) arra kértük, közöljék az M85-ös gyorsforgalmi út országhatár–Sopron–Pereszteg–Csorna közötti szakaszának legújabb ütemezését és a költségeket. A közelmúltban ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János is arról tájékoztatta a soproniakat, hogy a tervezettnél korábban, 2018-ra épülhetnek meg az országhatártól Sopronon át az M1-es autópályáig tartó még hiányzó szakaszok.

A NIF honlapján is csak a beruházás felgyorsításának bejelentése előtti információkat találtuk meg.

Mivel a NIF válasza konkrétumokat nem tartalmaz, arra következtethetünk, hogy a folyamat felgyorsításának kézzelfogható, nyilvánosságra hozható adatai egyelőre nincsenek.

A NIF honlapján is csak a beruházás felgyorsításának bejelentése előtti információkat találtuk meg. Eszerint a Pereszteg–Sopron–országhatár 27 kilométeres szakaszának a megvalósíthatósági tanulmánya, a környezetvédelmi dokumentáció és közúti biztonsági hatásvizsgálat készítése már tart. Ez a szakasz az eredeti tervek szerint 2018–2020 között épült volna meg.

Mint látjuk, a kivitelezés akkor kezdődött volna, amikorra az új verzió szerint már a teljes országhatár–Csorna szakasznak el kellene készülnie. A Pereszteg és Csorna közötti 38 kilométeres szakasz előkészítésére idén tavasszal indították el a közbeszerzési eljárást, a kivitelezés 2020-ban kezdődhetett volna meg.

A két beruházás befejeztével 2022-ben kapcsolódott volna be Sopron 2x2 sávos gyorsforgalmi úttal az autópálya-hálózatba.

A 85-ös főutat „halálútnak
A 85-ös főutat „halálútnak" is nevezik. Több évtizede várják a környéken élők: biztonságos gyorsforgalmi utat hozzanak létre. Fotó: Magasi


Az adatokból kitűnik, az eredetileg tervezetthez képest négy évet kell lefaragni a kivitelezési határidőkből, hogy a nagyszabású beruházás a kormány által ígért dátumra, 2018-ra megvalósuljon. A soproniak és a környékbeliek érdekében csak remélni tudjuk, hogy ez így is lesz.

A szakemberek azt mondják, nem lehetetlen a feladat, ha az előkészítést és az engedélyeztetést sikerül felgyorsítani és a források is rendelkezésre állnak. Az utóbbi biztosan megvan, hiszen az unió partnerségi megállapodás keretében 34 milliárd euró támogatást biztosít hazánknak a 2014–2020-as időszakra. Az erről szóló megállapodást szeptember 11-én írták alá.
Leváltották a NIF és a közút vezetőit
Menesztette Seszták Miklós fejlesztési miniszter a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőit. A NIF éléről távoznia kell Dudik Jánosnak, a Magyar Közút éléről pedig Mázsi Attilának. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében azt írta: „A személycserék elsődleges célja, hogy az állami beruházó és a közútkezelő az elmúlt uniós ciklus lezárását felgyorsítsa, a 2014–2020-as időszakban pedig megújult szemlélettel készítse elő és vezényelje le a közúti és vasúti fejlesztéseket, felújításokat."

A most leváltott igazgatókat az előző fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné idején nevezték ki.


   
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Critical Mass tizedszer Sopronban

A gyerekek akadálypályán, ügyességi feladatokon keresztül gyakorolhatták a biztonságos közlekedést… Tovább olvasom