Kisalföld logö

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 18°C Még több cikk.

Az LMP egyeztetne az meteorológiai állomásért

A kurucdombi meteorológiai állomás megmentése érdekében civil összefogást sürget a Lehet Más a Politika soproni szervezete.

– Az Elit mozi és a GYIK után újabb nagy múltú soproni intézmény működése került veszélybe. Az Országos Meteorológiai Szolgálat idei költségvetésében már nem jut forrás a soproni állomás működtetésére – emlékeztetett Csekő Ernő, az LMP megyei választmányának és soproni szervezetének tagja. 

– Felvetődött, hogy az önkormányzat vegye át az intézmény vagyonkezelési jogát, azonban a hírek szerint ez nehézségekbe ütközik. Mivel a soproni meteorológiai mérések hazánkban a legrégebbiek, háromszáz éves múltra tekintenek vissza, az LMP úgy véli, a kurucdombi állomás hasznos munkát végez: hiteles adatokkal szolgál a helyi időjárással és a klíma alakulásával kapcsolatban. Számunkra érthetetlen, hogy most, a globális klímaváltozás időszakában hajlandóak lennénk lemondani ezekről a fontos, térségünk éghajlatára, annak módosulására vonatkozó adatsorokról. Mindez azért is megmagyarázhatatlan, mert a soproni egyetemen térségünket érintően komoly klímakutatási projektek zajlanak.

– Éppezért javasoljuk, hogy az önkormányzat tegyen erőfeszítéseket az állomás további működésének elősegítésére, üzemelésének biztosítására – hangsúlyozta Csekő Ernő. – Kérjük a természettudományos szakmai intézményeket, testületeket, civil egyesületeket – elsőként is az egyetemet, a geofizikai kutatóintézetet, a helyi tudóstársaságot, a Kitaibel-asztaltársaságot, a Castaneát –, hogy segítsék elő a kurucdombi meteorológiai állomás életben tartását. Ennek érdekében az LMP lépéseket tesz az egyeztetés beindítására.

Olvasóink írták

 • 10. csípőspaprika 2011. április 15. 21:42
  „9. iux 2011.04.15. 16:08

  Nekem ugyan nincs rálátásom, hogy a kurucdombi meteorológiai állomáson milyen színvonalon dolgoznak, ill. milyen pontosak az előrejelzéseik - már ha ilyet csinálnak most -, de a "Jó zsiros állás"-.ról beszélni az állomás kapcsán botorság.
  Az ott dolgozó, tevékenykedő 5 fős személyzet társadalmi munkából, lelkesedésből teszi a dolgát.
  Kattints rá a cikk előzményére, s meglátod!”
 • 9. iux 2011. április 15. 16:08
  „Józanparaszt.
  Csak részben adok igazat,mert nálunk a javaslatod csak vágyálom!Jó zsiros állás!Miért kelne fel a székből!stb..
  Másfelől viszont kit érdekel,hogy mi volt a hiba,ha a családoddal kirándulni mész,mert jó időt igérnek.Közben viszont bőrig ázol!”
 • 8. józanparaszt 2011. április 15. 13:28
  „7: ok, de ha ez így van, ebben nem a "hardver" a hibás, hanem az adatok értelmezöi, akkor náluk kell változtatni,nemigaz?”
 • 7. iux 2011. április 15. 10:58
  „Az Én hozzászólásom nem fog tetszeni!
  Miért kellene megtartani az állomást?Csak azért mert soproni,meg a miénk?Szerintem ami munkát végeznek az kritikán aluli!Tiz előrejelzésből kilenc nem jön be!Szégyen szemre idegen országok erre a térségre vonatkozó előrejelzéseit kell hesználnom,és láss csodát!Németországban jobban tudják,hogy holnap milyen idő lesz Sopronban mint a helyiek!Egy fillért sem nekik!Ha valakit érdekel,szivesen megirom hol tudja megnézni a tuti előrejelzést.”
 • 6. komady.csokmo 2011. április 15. 09:31
  „Hölgyek/Urak!
  Valaki szakszerűen megmagyarázhatná, hogy miért reprezentálja, vagy nem, a kurucdombi meteorológiai állomás Sopron térségének időjárásmenetét, mielőtt véleményt mond a témakörben... Anno, nagyon csodálkoztam, hogy oda telepítették. De ettől, még indokolt még jó/rossz helyen lehetne... Domb, síkság, Alpokalja...”
 • 5. józanparaszt 2011. április 15. 07:34
  „nattomi, köszi. szóval kb.7és fél mille az egész felíjítással együtt(+ a bérek nyilván). szóval, ha egy közösségnek nem ér meg ennyit a történelme, akkor nincs miröl beszélni. emellett úgy gondolom, az idöjárásfigyelés pontosan az a tudomány , ami a mai és jövöbeli generációt a meztelen börén érinti.
  mennyibe kerülnek az idétlen tüzijátékok, önimádtató reklámok,és egyéb semmirevaló kiadások?
  Mártonnak meg sok sikert kívánok!”
 • 4. ujidok 2011. április 14. 18:10
  „Az időjárás életünk része, nem lehet ez elé emelni a politikát.
  Takarékoskodjanak ott!”
 • 3. képkeretezés 2011. április 14. 14:48
  „Ez is kellene valakinek?
  Az országnak nincs pénze Sopronra!
  Sem a 85-ös útra, sem a meteorológiára,stb.?!
  Ennyire becsülik a leghűségesebb várost!?
  Szégyen!”
 • 2. nattomi 2011. április 14. 13:05
  „1. józanparaszt 2011.04.14. 10:49 : A hivatkozott cikkben szerepelnek a hozzávetőleges értékek.”
 • 1. józanparaszt 2011. április 14. 10:49
  „azt tudja valaki mennyibe kerül a müködtetés?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az erős szélben folytatódott a toronydaru felállítása - galéria

A 400 tonna teherbírású gép egyenként emelte be a soproni Tűztorony felújítási munkáiban résztvevő… Tovább olvasom