Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Az iváni romák csak egy napot melóztak Angliában

Iván–Birmingham - A tervezett fél év helyett mindössze egyetlen napot dolgozott az angliai Birmingham városa mellett nyolc iváni férfi, illetve két nő. A romák állítják, becsapták őket, és még a hazaútra sem volt elég pénzük.


Két hétig tartott tíz iváni roma „kalandja" Angliában. Pedig úgy tervezték, hogy fél évet dolgoznak majd egy kertészetben. Az állításuk szerint becsapott romák tegnap érkeztek haza, az útra azonban nem volt elengedő pénzük. A London–Budapest között menetrendszerűen közlekedő autóbusz jegyeinek, összesen mintegy 1400 fontos (437 ezer forint) árát a helyi önkormányzat, valamint a munkát szervező megyei cég közösen fedezte. Az út előtt a romák bizakodtak (Angliában próbálnak szerencsét a romák). Vonzó volt számukra a havi nettó 250 ezer forintos bér ígérete, valamint az is, hogy hosszú távon lenne munkájuk. Az első csoport éppen két hete érkezett meg a szigetországba. Őket a jövő héten újabb csoport követte volna...

– Megérkezésünk után a szervező azt mondta nekünk, hamarosan megkapjuk a munkavállalási engedélyt – idézte fel az Angliában történteket Kolompár Krisztián. – Egy hetet várnunk kellett a papírokra, ezt követően egy napot dolgozhattunk.


Az iváni romáknak vonzó volt a havi nettó 250 ezer forintos bér ígérete. Két hét angliai kinn tartózkodás után tegnap tértek haza. Fotó: Magasi
Az iváni romáknak vonzó volt a havi nettó 250 ezer forintos bér ígérete. Két hét angliai kinn tartózkodás után szerdán tértek haza. Fotó: Magasi– Hagyma csomagolása volt a feladatunk – folytatta Kolompár Krisztián. – Ám teljesíthetetlenül magasra emelték fel a normát. A nap végén a munka magyar szervezője személyenként csupán 1800 forintot adott át nekünk. Ekkor már éreztük, hogy nagy a baj. De lépni nem mertünk, mert bíztunk abban, hogy megjön a munkavállalási engedély és minden rendben lesz. De semmi sem javult. Így felhívtam az iváni polgármestert, hogy segítsen nekünk. Ő ajánlotta, hogy keressük meg a konzult. Hát szerencsére most itthon vagyunk.

A Rózsa utcában a családtagok aggódva várták az alkalmi munkavállalókat. Annyit tudtak, hogy valami nincs rendben, de ez is csupán az utolsó napokban derült ki. Az Angliában lévők ugyanis nem mondták el, mi a helyzet velük, azzal nyugtatták az itthon lévőket, hogy szép és tiszta a szoba, tele van a hűtő, s van étel elegendő. A valóság ezzel szemben az volt, hogy olyan munkásszállón laktak, ahol tíz emberre jutott egy mosdó, nem volt takaró, a napi betevő pedig egy konzerv volt.
– Eredetileg arról volt szó, hogy havi nettó 250 ezer forintos fizetésért hat hónapig dolgozhatunk egy Birmingham melletti kertészetben – folytatta Kolompár Krisztián. – Az útiköltséget pedig a fizetésünkből vonják le. Ez egyáltalán nem így történt. Sőt, a szervező még az iratainkat is elvette. Az útlevelünket úgy kaptuk vissza, hogy a szervezőnek azt mondtuk, rendőrségi feljelentést teszünk.

– Álomszerű és csodaszép Anglia, ám a kint tartózkodásunk rémálommá vált – jegyezte meg az egyik roma férfi. – Mi még szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert sikerült hazajönnünk. A szálláson ugyanakkor találkoztunk olyan magyar romákkal, akik idehaza mindent eladtak, csak hogy dolgozhassanak. Ők is úgy jártak, mint mi, becsapták őket, és nincs annyi pénzük, hogy hazajöjjenek.

Az ügyben szerettük volna megkérdezni a munkaszervezőt is. A Kisalföld információi szerint azonban a közvetítő Angliában maradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piknik: Sopronra figyel az európai média

Sopron - Az elmúlt időszakban több európai forgatócsoport, valamint újságíró is felkereste Sopront.… Tovább olvasom