Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Az iskolapadból a frontra

Az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából készül ifj. Sarkady Sándor helytörténész 13. kötete, a Selmecbányai Főiskola hősi halott hallgatói (1914–1921) címmel.
 
A Selmecbányai Főiskola a Nyugat-magyarországi Egyetem jogelődje volt, 1918–19-ben menekítették Sopronba, a trianoni békediktátum előtt. A kötet szerzője, az NYME Központi Könyvtárának és Levéltárának főigazgatója elmondta: az egyetem levéltárában fellelhető hallgatói névsorok és főkönyvek voltak a fő kiindulási pontok. Viszont az egyetemi levéltár iktatott iratanyaga rendkívül hiányos a nagy háború idejéből.

Katonák az első világháborúban. A selmecbányai diákok közül több mint háromszázan bújtak egyenruhába.
Katonák az első világháborúban. A selmecbányai diákok közül több mint háromszázan bújtak egyenruhába.


Az 1918-as menekülés, illetve kényszerű költözködés során e dokumentumok mind a mai napig nincsenek meg, de az egykori rektori kérdőívek, levelek további értékes adatokkal szolgáltak a kutatáshoz. Bizalommal fordult a Hadtörténeti Levéltárhoz és a bécsi Kriegsarchiv munkatársaihoz, továbbá a Cseh Nemzeti Könyvtár digitális adatbázisa felelőseihez is, akik mindnyájan segítették munkáját. Forrásul szolgáltak még a két világháború között megjelent alakulatkönyvek. Az adattárat gazdagítják a hadilevéltárak által elküldött kitüntetési javaslatok, minősítési lapok is.

– Száz éve, hogy a nagy háború elszólította az iskola padjaiból a Selmecbányai Főiskola ifjúságát a csataterekre. 1914-ben háromszáznál több fiatalember öltözött egyenruhába, tizenkilenc-huszonnyolc év közöttiek.

Ifj. Sarkady Sándor
Ifj. Sarkady Sándor


Mindnyájan mérnöknek készültek, erdő-, bánya-, vaskohó- és fémkohómérnöknek. Közülük nyolcvanegyen hősi halált haltak. Hallgatóink nagy többsége tiszthelyettesként vagy tartalékos tisztként harcolt a világégésben. Az I. világháború négy éve alatt a Magyar Királyság területéről 3,8 millió katonát mozgósítottak. A történelmi Magyarország területén született és hősi halált halt katonák száma elérte a 661 ezret – összegzett ifj. Sarkady Sándor. 

205 oldalon
Az adattár azon hallgatók előtt tiszteleg, akik ifjú életüket adták a hazáért. A könyvben szereplő illusztrációk (arcképek és fotók) a szerző saját gyűjteményéből valók. A könyvre már elfogadnak előfizetést, a megjelenés késő ősszel várható. 


  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikerült Zsófi műtétje

A soproni lányt St. Louisban operálta meg dr. Park az úgynevezett SDR-műtét specialistája Tovább olvasom