Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Az iskola megmaradásért demonstráltak Peresztegen

– Iskolánk és benne a felső tagozat azért fontos, mert értéket képvisel, tart meg és hoz létre a jövőben is – jelentette ki Sellei Tamás polgármester a csütörtöki, a felső tagozat megmaradásáért tartott demonstráción.

A felső tagozat tervezett megszüntetése miatt szülők és diákok, tanárok együtt tartottak gyűlést csütörtökön Peresztegen, a polgármesteri hivatal előtt.

Demonstráció Peresztegen


„A mi múltunk gyermekeink jövője. A mi iskolánk"; „Az iskola átszervezése a falu tönkretételéhez vezet!"; „A gyermekeink nem számok!"; „Nem hagyjuk! A falunknak szüksége van az iskolára!"; „Az ember nem arra született, hogy legyőzzék! Hát küzdjünk iskolánk 8 osztályáért!" „Csalódott családok! Kétségbeesett diákok!" – ilyen feliratú táblák emelkedtek a magasba a közösségi megmozduláson.

A gyerekek hasonló feliratú transzparensekkel adták tudtára mindenkinek, hasonlóképpen vélekednek. Nem szeretnék feladni eddigi osztályaik egységét, csak azért, mert a törvény minimum 14 fős osztálylétszámot tart elfogadhatónak. A tankerületi tervezet szerint – mivel egyes felső tagozatú osztályok létszáma jócskán alatta marad az elvártnak – könnyen meglehet, a peresztegi felsősöknek másutt kell folytatniuk iskolájukat.

A demonstráció kezdetén a több száz résztvevő megtapsolta Sellei Tamás polgármester szavait, amikor kifejtette: döntés nélkülük ne születhessen. „Iskolánk azért fontos, mert értéket képvisel, tart meg, s hoz létre a jövőben is. Az önkormányzat eddig is mindent megtett az iskoláért."

Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő hangoztatta: az iskolarendszer átalakítása a gyerekek jobb ellátása érdekében történik. A felső tagozat bezárásáról még nincs szó, csak az egyeztetések elején tartanak. Döntés csak később várható.

  „Azért vagyunk itt, mert a demográfia úgy alakul, ahogy. Kevés a gyerek. Az országban több mint 580 iskolát érint az átszervezés. A peresztegi felső tagozat létszáma a határon mozog. A változást a szülőkkel, az önkormányzatokkal egyeztetve kell meglépni. Pereszteg alapjában véve optimista lehet, hiszen sok a betelepülő. Úgy lehet a legjobban megvédeni a felső tagozatot, ha a törvényben foglalt keretszámokat teljesítik" – mondta. 

A több száz fős tömeg ezután az iskolaudvaron folytatta a protestálást. Szülők és diákok mondták el kevésbé hízelgő véleményüket a tervezetről, s arról a helytelennek tartott eljárásról, hogy ezt nem a tanév elején, hanem a végéhez közeledve közölték velük. Hová írassák most be a gyerekeket? Hosszan sorolták azokat a dicséretre méltó iskolai eredményeket, amelyek a felső tagozat diákjaihoz fűződnek.

„Egy ezernégyszáz lelkes falunak szüksége van nyolcosztályos iskolára!" – hangzott el a végső következtetés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatnák a Sopronból indult tűzoltópereket

A HTFSZ azt tervezi, hogy Alkotmánybírósághoz fordul, ugyanis július elsejétől adott esetben nem a… Tovább olvasom