Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Az iskola árából szépül a templom

Ebergőcön az államtól visszakapott, majd értékesített iskolaépület árát a templom felújítására fordítja az egyház.

Most a második ütemnél tartanak, jövőre a pénz egy részét az építkezés során előkerülő leletek kezelésére fordítják.

Ebergőcön, az alig 150 lakosú apró településen már a XIII. században állt templom, melyet ma is látogatnak a hívek. Az épületen – mely a jelenlegi formáját a XVIII. században nyerte el – komolyabb rekonstrukciót az elmúlt években nem végeztek, így mostanra elodázhatatlanná vált a felújítás.

– A beruházás első üteme egy éve fejeződött be, akkor a templom tetőzetét újíttatta fel a helyi egyházi képviselői testület – tudtuk meg Solymos Mihály plébánostól. Erre az évre a külső homlokzat rekonstrukcióját tűztük ki célul, a munkálatok nemrégiben meg is kezdődtek. Az engedélyekre mostanáig várnunk kellett, hiszen egy különleges technológiát szeretnénk alkalmazni a lábazatnál, hogy sokáig ellenálló legyen a fal a talajvízzel és a sóval szemben. Az ez évi terveket szeretnénk még a rossz idő beállta előtt teljesíteni, melynek utolsó mozzanata a templom homlokzatának lefestése lesz – tette hozzá.

Három ütemben újul meg a templom Ebergőcön, a szertartások a munkálatok ideje alatt is a megszokott rend szerint zajlanak. Fotó: P. V.
Három ütemben újul meg a templom Ebergőcön, a szertartások a munkálatok ideje alatt is a megszokott rend szerint zajlanak. Fotó: P. V.

Az épület a régi, a nyomokban még most is fellelhető színét kapja vissza, jövőre pedig a harmadik ütemmel folytatódik a beruházás. Ekkor a templomkörnyéki talajvizet szeretnék elvezetni és szivárgók kiépítése is szerepel a tervekben. Feltehetően régi leletekre is bukkannak majd, ezek megfelelő kezelésére is szánnának a forrásokból. A felújítás teljes költsége mintegy 6,5 millió forint, amit az államtól visszakapott régi, ebergőci iskola épületének eladásából fedeznek. A lelkes hívek is készséggel adakoztak, s mindannyian bíznak abban, hogy nemsokára a templom belső rekonstrukciója is megtörténhet.

Olvasóink írták

 • 14. janika 2009. október 30. 11:36
  „Vajon kik és meddig tágították a fejeket? A papok vagy a kommunisták? Persze lényeg a birka módi. No és kinek sikerült jobban?”
 • 13. miracle 2009. október 29. 17:11
  „hejho
  Mea culpa.”
 • 12. hejho 2009. október 29. 14:49
  „miracle
  fusd át még egyszer, amit írtam.. kösz”
 • 11. Goldmund 2009. október 29. 11:42
  „7. hozsuzs 2009.10.29. 08:05
  Gondolom aranyszájú sem szeretné, ha beleszólnánk, hogy eladhatja-e a házát.

  Amit a saját pénzemből vettem, abba ne szóljon bele senki.
  Ezt az iskolát viszont kapták! Nyilván azért, mert 1945 előtt ott egyházi iskola volt. Most viszont nem lett attól, hogy visszakapták.”
 • 10. TancsKaszabell 2009. október 29. 11:30
  „Okkal nem vagyok ilyen megengedő.Szerintem ott semmiféle politikának nincs helye !”
 • 9. hozsuzs 2009. október 29. 09:16
  „bizony közösségi hely, igen fontos szerepe van/lehet egy falu, vagy település életében. S ahogyan mindenhová, nyilván oda is beszivárog a politika. Elég csak azt nézni, hogy itt is bármilyen ártatlan témánál előbb utóbb oda lyukadnak ki egyesek...”
 • 8. TancsKaszabell 2009. október 29. 08:19
  „Nem az ellentmondás kedvéért , de a Templom is közösségi hely !Sőt ha nem politizálnának benne akkor
  még többen is járnának oda.Bizony !”
 • 7. hozsuzs 2009. október 29. 08:05
  „egy 150 lakosú faluról van szó...milyen iskolát akartok ott működtetni? Egyébként a tulajdonával mindenki azt csinál amit akar, nem? Gondolom aranyszájú sem szeretné, ha beleszólnánk, hogy eladhatja-e a házát.”
 • 6. janika 2009. október 29. 06:05
  „Így nem is véletlen, hogy kispisták hazája lesz ez az ország!”
 • 5. Goldmund 2009. október 28. 22:30
  „Nem tartom helyesnek, hogy a visszakapott iskolépületet értékesíteni lehet. Én abból indulok ki, hogy azt azért kapták vissza, hogy iskolát működtessenek benne. Vagy legalább valami közösségi célra használják, de ne eladják.”
 • 4. miracle 2009. október 28. 21:55
  „Most legalább tudjuk, hogy hejho=janika...”
 • 3. 13.István 2009. október 28. 20:37
  „moderálva”
 • 2. hejho 2009. október 28. 18:09
  „Hát igen! Vannak emberek még ma is akik évtizedeken keresztül csak is a munkahely, kocsma közti utakat ismerik.Ez a tipikus bérrabszolga élet ami kell ebbe az országba! Horn Gyula ma is mosolyog a 65 év felettiek utazási kedvezményein, ha ilyen emberek hozzászólásairól olvasni lehet.”
 • 1. janika 2009. október 28. 17:51
  „Hát igen! Vannak települések még ma is ahol az ott lakók évtizedeken keresztül csak is a munkahely, kocsma és a templom közti utakat ismerik.Ez a tipikus bérrabszolga élet ami kell ebbe az országba! Horn Gyula ma is mosolyog a 65 év felettiek utazási kedvezményein, ha e helyekről hallani és olvasni lehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyamatosan nagyobb darabok törnek le a ˝betonból˝

Sopron - A Mátyás király utca lakói nehezményezik, hogy a pár éve teljes szélességben felújított… Tovább olvasom