Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Az írónő missziója

A hét közepén kezdődő 74. Ünnepi Könyvhét soproni előrendezvényeként Jókai Anna író volt a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár vendége. Az írónő A mérleg nyelve című könyvéről és az élet dolgairól beszélt.
Vállalt és deklarált missziót teljesít Jókai Anna műveivel és előadásaival egyaránt akkor, amikor az eredetileg is szakrális fogalmat, a mérleg nyelvét a megváltó krisztusi gondolattal azonosítja. A Kossuth-díjas írónő nem osztja „a minden relatív" elvet, „van mihez viszonyítani" – vallja.

„ Szellemi kisiparos" Magát olyan „szellemi konzervkészítő kisiparosnak" nevezi, aki a jövő számára próbál megőrizni, átadni valamit abból, amit a nemzet, az anyanyelv, az európaiság, a keresztény hit lényegében jelent. Műveivel együttgondolkodásra hívja mindazokat, akik Magyarország szebb, jobb jövőjéért tenni is szeretnének.
A mércenélküliség rontja meg a világot – mondta az írónő, aki az emberek szabadság-szabadosság közötti különbségtételében, az egységestől eltérő jelenségekhez való viszonyulásuk kérdésében kiemelte a művészek felelősségét, akik nem engedhetnék meg maguknak, hogy bohócszerepben tetszelegjenek, mint ahogyan azt sem, hogy panelrealizmusokban megfogalmazott kivezető utakat ajánlgassanak.

Globalizációs vízió

Jókai Anna szólt a társadalom hamis öregségképéről, arról, ahogyan az embereknek körülbelül életük felénél elfogynak fogódzóik, amikor vagy paradicsommadár módjára virító örökifjú-öregekként, vagy a mártírszerepet magukra önként vállalókként nehezítik meg önmaguk és környezetük dolgát. Az 1998-as első megjelenése óta a 13. utánnyomást is megért, 1999-ben az Év Könyve díjat és a Central European Time díjat elnyert Ne féljetek! könyve az, amelyben arról szól, hogy van valami, amit csak az öregedő ember ismer és tud elmondani: az osztogatás kora az öregkor, amelyben az élet tiszteletének felelőssége ugyanúgy érvényes: „Az élet vége magával hozza a lámpását, az olajról viszont kinek-kinek magának kell gondoskodnia." A szenvedés értelméről és elviselhetőségéről, elviseléséről, a halál utáni életről és a nagy globalizációs víziójáról – amely szerint a krisztusi szeretet mintegy köpenyként borítja majd be a világot – szintén szólt az írónő, aki a rendezvény zárásaként felolvasta az Ima Magyarországért című versét, és a Minden rendben címet viselő, egy közelmúltban írt, eddig még meg nem jelent költeményét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos alkuk, megegyezések

A közelmúltban fontos beosztásban lévő vezetőktől vált meg a soproni városvezetés. A háttéralkukról… Tovább olvasom