Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Az ipari parkoké a jövő

Bor, gyógyturizmus, Fertő tó. Kóka János szerint ez a hármas jelentheti a környék turizmusának jövőjét.
A gazdasági miniszter tegnapi soproni tartózkodása során ellátogatott az ipari és az innovációs parkba is. Ezt követően válaszolt a Kisalföld kérdéseire.

– Miniszter úr, a Fertő-parti községek polgármesterei levelet írtak önnek, kérve közbenjárását a tó körüli, balesetveszélyessé vált kerékpárút felújítása érdekében. Mi lesz a válasza?

– A Fertő tó turisztikailag messze értékén alul kerül kihasználásra. Az osztrák rész jól teljesít, vonzza a turistákat, a magyar részből pedig nem vesszük ki, ami benne van. Én azt mondom, bor, gyógyturizmus, Fertő tó. Ez a hármas hihetetlenül jól kommunikálható üzenetrendszert közvetít, amiért jönnének ide a külföldiek. Ehhez azonban jó közlekedési feltételek sora is szükséges, amelyhez hozzátartoznak a kerékpárutak. A Fertő tó esetében arról van szó, hogy a már meglévő szakaszokat kell(ene) karbantartani, felújítani.

Az elmúlt év októberében kineveztem egy, a kerékpárutakért felelős miniszteri biztost, aki már elkészítette a fejlesztési koncepciót, amit 2007-től az unióval tudunk finanszíroztatni. Ezeket a terveket március elején hozzuk nyilvánosságra. A Fertő tó körüli kerékpárútban én is érintett vagyok, mert szeretek kerékpározni, jártam is itt, és éreztem, hogy mennyire leromlott minőségű, ezért egy kicsit személye s ügyemnek érzem, hogy minél előbb helyreállítsuk.

– Maradva a közlekedésnél. Mikorra készülhet el a 85. számú főút rekonstrukciója és az M9-es gyorsforgalmi út Sopront elkerülő szakasza?

– Az M9-es Sopron környéki része reálisan számolva 2008 végére készülhet el. A 85-össel kapcsolatban nehéz időpontot mondani, mert az útburkolat megerősítése befejeződik 2009-ig. A kétszer két sáv kiépítése különböző szakaszokban valósul meg, a 2007 és 2015 közötti időszak közepe felé. Néhány fejlesztés azonban már jövőre elkezdődik, például a csornai elkerülő szakasz kialakítása.

– Milyen tapasztalatokat szerzett a Győri úti ipari és az aranyhegyi innovációs parkban?

– Mindkettő lenyűgözött, mert az a vállalkozói kultúra, az a fejlesztés, az az exportképesség látszik ezekben a parkokban, mint amit Nyugaton látunk. Ilyen parkokat kell fejlesztenünk annak érdekében – a második nemzeti fejlesztési terv pénzeiből is –, hogy a magyar kicsi és közepes vállalkozások megerősödhessenek, teremtsenek munkahelyeket, exportálhassanak, felvehessék a versenyt például az osztrák vállalkozásokkal. Magyarországon az ipari parkokban az elmúlt négy évben több mint 30 ezer munkahely keletkezett, és nagyjából 150 ezer embert foglalkoztatnak. Exportkibocsátásuk tíz százalékkal haladja meg az ipar átlagos exportkibocsátását. Az ipari parkokba tehát érdemes invesztálnunk, érdemes hozzájuk utakat építeni, infrastruktúrájukat fejleszteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen lehet Soproné a szanatórium

Újabb fejezetéhez érkezett a soproni Állami Szanatórium immár fél éve húzódó „adom, nem adom” ügye. Rácz Jenő egészségügyi miniszter ugyanis arról értesítette Walter Dezső polgármestert, hogy az átadással kapcsolatos teendőket a pénzügyminiszter elé terjesztette. Így az egészségügyi miniszter immár nem gátolja, hogy Soproné legyen az Állami Szanatórium. Tovább olvasom