Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Az Ikva-sík gyöngyszeme, az Ebergőci láprét - Fotók

A Fertőszentmiklóstól délre, Röjtökmuzsaj mellett elterülő Ebergőcről kevés szó esik. Sokan nem is tudják, hogy létezik ilyen nevű település a megyében.

A településtől délre található láprétet a botanikusok csak 2005-ben fedezték fel. A különleges terület természeti értékeit felismerve a védetté nyilvánítást 2006-ban kezdeményezte a Nyugat-Magyarországi Egyetem.

A védetté nyilvánítási eljárást a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság készítette elő, ennek keretében a szakemberek elvégezték a terület növénytani és állattani felmérését, szakértők bevonásával elkészítették a kezelési tervet és széleskörű egyeztetést folytattak a tulajdonosokkal és a hatóságokkal. Az előkészítés 2008-ban fejeződött be, ezt követően tárcaegyeztetésre került az dokumentáció és 2012-ben került sor a védelem kihirdetésére.

Az Ikva-sík gyöngyszeme, az Ebergőci láprét. Fotó: FHNP.


Az időszakosan vízzel borított, mély fekvésű terület az Ikva-sík egyetlen üde lápréti jellegű élőhelye, kiemelten gazdag lápréti növény- és állatfajokban. A lápok és láprétek hazánk legveszélyeztetettebb élőhelyei közé tartoznak, a több évszázada folyó lecsapolási munkák következtében eredeti területük több, mint 98%-án megsemmisültek! Az ebergőci láprét fennmaradását elsősorban annak köszönhette, hogy vizes terület lévén szántóföldi gazdálkodásra alkalmatlan, de jelentős a szerepe a kárpótlásnak is, hiszen a területnek ma több, mint 250 tulajdonosa van, többnyire osztatlan közös formában, ami nem könnyíti meg a terület használatát.

 Hosszú idő után ismét természeti területek kerültek természetvédelmi oltalom alá megyénkben. A vidékfejlesztési miniszter február közepén nyilvánította védetté az iváni szikeseket, az Ebergőc melletti láprétet, a várbalogi héricses gyepet, illetve több területet csatolt a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz és a Soproni Tájvédelmi Körzethez. Induló cikksorozatunkban a most védetté nyilvánított területeket és természeti értékeiket mutatjuk be.


A védetté nyilvánított terület legnagyobb részét ún. üde és nádasodó láprétek-rétlápok borítják, emellett kiszáradó kékperjés láprétek, magassásrétek és spontán cserjésedő területeket találunk. Az országban egyedül itt él a fokozottan védett lappföldi ujjaskosbor, amely Észak-Európa és az alpesi régió lápjainak orchideája. A ritkaság mellett további 17 védett növény előfordulása ismert a területről. Májusban az orchideák mellett a szibériai nőszirom lila tengere borítja el a láprétet, ősszel pedig több ezer tő kornistárnics virít. Utóbbi növény nemcsak növénytani szempontból érdekes, hanem állattani jelentősége is van, hiszen a védett szürkés hangyaboglárka rakja rá a petéit.

A rét különlegessége, hogy a szürkés hangyaboglárka mellett a másik két hazai lápréti hangyaboglárka faj, a vérfű boglárka és a zanót boglárka is előfordul a területen az állomány felmérésére és megcsodálására hazai és külföldi kutatók és diákok is rendszeresen látogatnak ide,még Angliából is. A terület lecsapolása miatt kialakított árkok mára már nagyrészt eltömődtek, de a visszamaradt kisebb-nagyobb mélyedések, árokmaradványok jelentős kétéltű szaporodóhellyé teszik a láprétet. A kétéltűek közül 5 fajt sikerült eddig kimutatni a kutatóknak, ezek közül a levelibéka és a vöröshasú unka él nagyobb mennyiségben itt. A hüllők közül vízisiklóval rendszeresen találkozhat az ide látogató természetbarát, de néha fürge gyík vagy lábatlan gyík is szem elé kerülhet.

Az ebergőci láprétet a beerdősítés mellett a kiszáradás és a nem hazai özönnövények terjedése veszélyezteti, de komoly károkat tud okozni a környező mezőgazdasági területekről beszivárgó műtrágya és a jelentős vaddisznó állomány is. A láprét természeti értékeinek megőrzése nagy kihívás az állami természetvédelem számára, de a tulajdonosokkal való szoros együttműködéssel, önkéntesekkel, pályázatokkal és az agrárkörnyezetvédelmi támogatásokkal sikerülhet a gazdasági válság idején is.

A változatos felszín, szaggatott terep miatt a láprét jelentős (legértékesebb) része alkalmatlan a nagy teljesítményű gépekkel való kaszálásra, de erre nincs is szükség, csak a homogén nádassal vagy aranyvesszővel borított, szárazabb részeken. A legértékesebb foltokon mozaikosan alkalmazott, kisebb intenzitású beavatkozásokkal lehet megakadályozni a becserjésedést és szerves anyag túlzott felhalmozódását.

Az Ebergőci láprét TT a természetvédelmi jogszabályok betartásával szabadon látogatható!

Olvasóink írták

  • 1. Tapmancs 2012. március 22. 06:37
    „Lehetne egy Google-térképet kérni amin be van jelölve hogy pontosan hol is van ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakítás: Vadóc nő lett a hegykői óvónéniből

Nánási Pál sztárfotós és profi csapata alakította át a hegykői Benkő Viktória óvónőt. Tovább olvasom