Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Az idei utolsó (aszú)szüret

Sopron - A Soproni Történelmi Borvidék utolsó szürete volt kedden a Sand-dűlőben. Töltl József szőlőskertjében a már megaszúsodott fehér burgundi (pinot blanc) szőlő fürtjei kerültek a kannákba.
Töltl József az elmúlt évben készített először aszúbort. Nagy sikerrel, hiszen több versenyen is érmet kapott. Ez arra ösztönözte, hogy idén is fennhagyja a fürtöket, s újra megpróbálkozzon aszúbor készítésével.

– Az erről a területről – mindössze 0,4 hektár – szüretelt szőlőből átlagosan húsz hektó bor szoktunk készíteni – mondja szüret közben a gazda. – Aszúból viszont csak öt hektó lesz. Az időjárás kedvezett, megindult a nemes rothadás, miután a bothrytis penészgomba megtámadta a szemeket. A szőlő mézédes, 31 a must cukorfoka.

Töltl József idén is fehér burgundi szőlőből készít aszúbort. A szőlő mézédes, 31 a must cukorfoka. Fotó: Magasi Dávid

A fürtöket otthon „leszemezzük", ezt követi az áztatás, utána a préselés, majd lefejtjük a színtiszta mustot, ezután következhet az erjesztés, reduktív módszerrel, 10–11 fokos hőmérsékleten.

Töltl József reményei szerint az idei aszú is jó minőségű, magas cukorfokú lesz. Sopronban 2005-ben volt hosszú évszázadok után aszúszüret, azóta több gazda is megpróbálkozott e nemes ital készítésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekegyetem: Miért nem ehetünk mindig édességet?

Sopron - „Miért nem ehetünk mindig édességet főzelék helyett?" – erre a kérdésre is… Tovább olvasom