Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Az idei évet a Föld évének nyilvánították

Fertőrákos - A fertőrákosi kőfejtőnél szombaton déli 12 órakor kezdődik a Föld nemzetközi éve alkalmából kiírt vetélkedősorozat vidéki programja. A nemzetközi év keddi, párizsi nyitányán három soproni kutató is képviseli hazánkat.

– Az Élet és Tudomány „Föld bolygó nemzetközi éve" vetélkedősorozatának első fordulóját Budapesten rendezték meg január közepén.  A vidéki programok közül elsőként a fertőrákosi kőfejtő lesz a helyszín február 9-én 12 órakor – mondta dr. Szarka László, a Földév Magyar Nemzeti Bizottsága titkára, az MTA soproni Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet (GGKI) tudományos főosztályvezetője. – Az eseményre szóló meghívót megyénk és Vas megye valamennyi középiskolájába elküldtük. Reméljük, sok résztvevőt és érdeklődőt vonz majd a program, amely terepbejárással kezdődik. A védett feltárás megtekintése után lehetőség nyílik a közeli bányában ősmaradványok gyűjtésére is.


A fertőrákosi kőfejtő megtekintése után lehetőség nyílik ősmaradványok gyűjtésére is.
Fotó: Illusztráció


Dr. Szarka László elmondta még: a párizsi UNESCO-palotában kedden délelőtt rendezendő nemzetközi év nyitányán a héttagú magyar delegációban három soproni is – őmellette Koppán András, a GGKI tudományos munkatársa és Gál Brigitta, a NYME PhD-hallgatója – képviseli hazánkat.

A veszélyforrásokról is számot ad

A Föld Bolygó Nemzetközi Éve 2008 két fő cselekvési irányt tűzött ki maga elé. Az első egy olyan tudományos program, amely megválaszolja a társadalmi szükségleteket kifejező felvetéseket. A bolygó éve másik, tudománynépszerűsítő-ismeretterjesztő programjában az oktatás, valamint a tájékoztatás kap szerepet, rámutatva a földtudományok sokrétű társadalmi hasznára, beleértve – többek között – az emberiség ivóvizével, természeti veszélyforrásaival, az egészséges környezet fenntartásával kapcsolatos kérdésköröket.


 

 

 

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaáll a rend a GYSEV-nél is

Győr-Moson-Sopron megye - A GYSEV Zrt. vonalain délutántól újra a megszokott rend szerint… Tovább olvasom