Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Az evangélikus egyház átvenné a soproni Tóth Antal iskolát

A szülök nem értik, hogy miért nem szavazhattak titkosan, így szerintük sokan félelemből voksoltak a maradás mellett.
 
Három hete szülői értekezleten kaptak tájékoztatást az érintettek: az evangélikus egyház a tervei szerint idén szeptembertől átvenné a soproni Tóth Antal Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményt. (Mivel a váltáshoz a szülők nyilatkozata feltétlen szükséges, akkor azért nem adtunk hírt erről, nehogy bárkit is befolyásoljunk a döntésnél - a szerk).

A megjelent anyukák és apukák megtudhatták, az oktatás módszerében jelentős változás nem várható, minden marad a régiben. Pontosabban, ami újdonság lesz, az csak a diákok javát szolgálja.

Ehhez tudni kell azt is, hogy ebbe az intézménybe sajátos nevelési igényű (SNI), illetve hallásukban, beszédükben akadályozottak járnak. Így ők speciális képzést kapnak.

Emiatt rendszeresen meg kell jelenniük egy orvosi bizottság előtt Győrben, vagy Szombathelyen. Az egyház vállalná, hogy a szakembereket elhozza Sopronba, így a jövőben nem kellene a gyerekeknek utazniuk.

Az is elhangzott, hogy az egyház társintézményeiből segítő pedagógusok is foglalkoznának a diákokkal.

Emellett fenntartanak egy mezőgazdasági középiskolát Kőszegen, s így akár ott is tovább tanulhatnak az ide járó iskolások. Természetesen a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és a Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola kapui is nyitva állnak.

151 tanuló iskolájának a jövőjéről döntenek
151 tanuló iskolájának a jövőjéről döntenek


Ez azért fontos, mert, mint ahogy az egyik anyuka megjegyezte: sajnos, akárhova mennek, az SNI bélyege rajtuk marad. Ez pedig további hátrányt jelent számukra.

S talán ami a legfontosabb: az hittan órákon nem kizárólag evangélikus nevelés lesz. Felekezeti oktatást tartanak, így minden gyermek a saját vallását választhatja.

A szülők megnyugodtak, várták a szavazást. Az meg is történt, vagyis teljesen mégsem. Teltek a napok, de eredményt még nem hirdettek.

Egy másik szülő felháborodottan jelezte: miért nem lehetett titkos a szavazás? Személyes adatokat kellett megadni, így félő, hogy sokan emiatt a maradás mellett voksoltak. Igaz, a pedagógusoknál a titkos eljárását választották.

A kisalfold.hu úgy tudja, a jelenlegi fenntartó Klebersberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) levélben is keresett meg szülőket. Azokat, akik még nem nyilatkoztak. Mivel kollégium is működik az intézményben, így előfordulhat, hogy a messzebbről érkezők még nem adták le a szavazatukat.

Ez, azért fontos, mert a váltás alapfeltétele az érintettek fele plusz egy szavazat. Ha ez nincs meg, akkor a kérvényt nem is terjesztik fel az emberi erőforrások minisztere elé.Balog Zoltán, ugyanakkor a támogatás ellenére másként is dönthet.

- Arról, hogy kezdeményezzük a működtetés átvételét az egyház országos vezetése döntött - mondja Tölli Balázs, a Berzsenyi-gimnázium igazgatója, a zsinat alelnöke.

- Tudni kell, valahol az országban létrejön egy módszertani központ. Mi úgy véljük, ennek ideális helye Sopronban lenne, hiszen itt minden oktatási forma megtalálható. Olyan humántőke jöhet létre Sopronban, amely majd más intézményeknek is példát mutathat.

Tölli Balázs kifejtette: az ingatlan továbbra is a jelenlegi tulajdonos birtokában marad, ők csak, és kizárólag a működtetést vennék át. Ebben pénzügyi szempontok nem játszanak szerepet. 

Sokkal inkább az a szemlélet, hogy kinek, ha nem nekünk a feladatunk, hogy segítsünk a rászorulóknak? - emelte ki.

- Egy szóbeli ígéret alapján részt vehettünk volna az urnabontásnál, de erre mi nem kaptunk meghívást - veszi át a szólt Gottschling Gábor, az Eötvös-iskola igazgatója.

- Álláspontunk szerint a nyílt szavazással sérült a szülők joga. S talán ezt az eljárást a Szülői Munkaközösségnek kellett volna levezényelnie. Mégiscsak ők a kompetensek, s így biztosítható lett volna a teljes átláthatóság.

Az ügyben szerettük volna megkérdezni a KLIK álláspontját is. A jelenlegi fenntartó helyi vezetője későbbre ígért tájékoztatást. Úgy tudjuk, a nyilatkozatokat csütörtökig várták a szülőktől, s azt követően összesítik azokat.

Majd az eredményt jelzik a minisztérium felé.

Akárhogy is alakul, szeptembertől újabb konfliktus forrása lehet a mostani eljárás. Egyszer hiányozzon csak például egy kréta, már mehet is az egymásra mutogatás, hogy bezzeg, mi lett volna ha...

Amint hivatalossá válik a végeredmény, arról portálunk beszámol majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liszt-terasz Sopronban - Szabadtéri programok május minden vasárnapján

Soproni együttesek, helyben sütött finomságok, rendhagyó programok várják a közönséget május minden… Tovább olvasom