Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Az Év vidéki könyvesboltja a soproni Cédrus

A Kossuth Kiadó nyerte el az Év kiadója, a Libri Allee könyváruház az Év fővárosi könyvesboltja, a soproni Cédrus könyvesbolt pedig az Év vidéki könyvesboltja címet.

Könyvszakmai díjakat adtak át a a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vasárnapi zárónapján: a Kossuth Kiadó nyerte el az Év kiadója, a Libri Allee könyváruház az Év fővárosi könyvesboltja, a soproni Cédrus könyvesbolt pedig az Év vidéki könyvesboltja címet, emellett átadták a II. kerületi önkormányzat Budai-díjait is.

Barna Imre, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke a díjazottak bejelentése előtt felidézte, hogy az Év kiadója és az Év könyvesboltja elismeréseket tizenkét évvel ezelőtt alapította az MKKE. A díjak sorsa hagyományosan nem külső szempontok alapján, hanem a szakmai szereplők szavazatai alapján dől el - hangsúlyozta. Mint az MKKE elnöke megjegyezte, az Év kiadója díj kapcsán többek között a kitüntetni kívánt könyves cég szakmai súlyát, innovativitását, a kereskedőkkel való kapcsolatait, köteteinek tartalmi, esztétikai megjelenését vették figyelembe a szavazók, akiktől 31 kiadóra érkeztek be voksok.

Az Év kiadója 2012-ben a Kossuth Kiadó lett, a második helyezést a Magvető Kiadó nyerte el, míg a harmadik az Agave Könyvek Kft. lett. A könyvesboltok versenyének szempontjai többek között az áruválaszték összetétele, a partnerek, vásárlók kiszolgálásának színvonala, az alkalmazottak felkészültsége, a bolt rendezvényei voltak.

Az Év vidéki könyvesboltja kategóriában 39 jelölés érkezett, a címet a soproni Cédrus könyvesbolt nyerte el.

A második helyen az esztergomi Babits Mihály könyvesbolt végzett, míg a harmadik helyezést a váci Líra könyvesház érdemelte ki. Az Év fővárosi könyvesboltja kategóriában 30 üzletre érkezett szavazat, a cím birtokosa idén a Libri Allee könyváruház. Második az Írók Boltja lett, a harmadik helyen pedig az Alexandra Párizsi nagyáruház végzett. Vasárnap adták át a II. kerületi önkormányzat által alapított Budai-díjakat is.

Mint Ötvös Zoltán, az önkormányzat művészeti osztályának vezetője közölte, a díjakkal az oktatásban hasznosítható, nagyszerű könyvkiadói teljesítményeket kívánják elismerni. A Budai-díjakról ebben az esztendőben is a Móricz Zsigmond Gimnázium szaktanáraiból álló grémium döntött.

A Budai-díj oktatást-nevelést legjobban segítő könyv kategóriáját a Duna International Kiadó Magyar királynék és nagyasszonyok című sorozata nyerte el, míg az oktatást-nevelést legjobban segítő társasjáték kategóriában a zsűri a Helikon Kiadó Ki kicsoda? bibliaismereti társasjátékát ítélte a legjobbnak.

Osváth László, a zsűri elnöke elmondta: tapasztalatai szerint mind nagyobb probléma, hogy a diákok egyre kevesebbet olvasnak, gyakran még a kötelező minimumot sem, ezért különösen nagy a jelentősége az őket is vonzó kiadványoknak.

Olvasóink írták

 • 8. Sopron-Berlin 2012. április 25. 11:00
  „Gratulálok!!! Berlinböl.”
 • 7. ruig 2012. április 24. 14:22
  „6.sogorferenc 2012.04.23. 21:33 Kedves sogorferenc! Ne legyen titok ez van. Lassan már a könyvet dísznek sem veszik,(mint régen méterre.) nem,hogy olvassanak. Az olvasás igénye kiveszik a társadalomból.Igaz mellette sok más érték is.”
 • 6. sogorferenc 2012. április 23. 21:33
  „Gratulálok és köszönöm a sok szép/tartalmas és érdekes személyiségeket bemutató rendezvényeket! Az továbbra is titok számomra, hogy az ingyenes, családias találkozók látogatóinak arcképcsarnoka majdnem mindig ugyanaz!”
 • 5. nága 2012. április 23. 16:11
  „Gratuláció a könyvesboltnak!”
 • 4. öröksoproni 2012. április 23. 15:13
  „Szép esemény, gratulálok!”
 • 3. S.Soproni 2012. április 23. 12:13
  „Gratulálok!”
 • 2. tschurtz 2012. április 23. 10:24
  „Szuper! Gratulákok :-)”
 • 1. petry 2012. április 23. 02:25
  „Gratulálok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni gyilkosság: Összeomlott tette súlya alatt T. Attila

Összeomlott tette súlya alatt T. Attila, aki a rendőrség szerint a kivégzőember szerepét töltötte be… Tovább olvasom