Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Az Esterházy-viszály új szemszögből

Az Esterházy-vagyont kezelő kft. ügyvezetőjének, Stefan Ottrubaynak kismartoni (Eisenstadt) irodájában járt a Kisalföld munkatársa. A látogatás alkalmával új nézőpontból ismerhettük meg a több hónapja tartó hercegi viszály részleteit.

A Kisalföld már többször is beszámolt arról a konfliktusról, amely Esterházy Antal herceg és a nagynénje, Esterházy-Ottrubay Melinda hercegnő között robbant ki a vagyon miatt hónapokkal ezelőtt. Csütörtökön alkalmunk adódott közelről is megismerni a főhercegi család vagyonügyeit intéző irodavezetőjét, Stefan Ottrubayt, aki a néhai Esterházy Pál özvegyétől, Melindától kapta a megbízását néhány évvel ezelőtt.

– Nem szándékozom belemenni bármiféle személyeskedésbe, mert az én feladatom a rám bízott vagyon kezelése és gyarapítása, a családi ügyek nem tartoznak rám – szögezte le mindenekelőtt Ottrubay úr, aki bár a familiáris ügyek területén valóban szófukarnak mutatkozott, de az Esterházy-család történetéről és a sajtóban nemrégiben nyilvánosságra hozott gazdálkodásáról annál részletesebben nyilatkozott. Itt van mindjárt a híres vezekényi (felvidéki település) csata 350. évfordulója, amelyről az ügyvezető elmondásából kiderült, hogy az Esterházyak annak idején négy családtagot áldoztak fel a törökkel vívott háborúban, hogy azután a nemesi tettet a császár fényes karrierrel jutalmazza.

A család rangját és vagyonát ily módon alapozhatta meg Pál, aki egyébként Bécs felszabadításánál is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Mellesleg a híres csata évfordulóját az idén meg is ünnepelték az Esterházyak, de a száztagú rokonságból éppen a mostani családfő, Antal herceg hiányzott csak, amit a burgenlandiak nagyon furcsállottak. Úgy tűnik, Antal ekkor már sérelmeivel volt elfoglalva, miszerint a vagyon kezelésével megbízott unokaöccs túlságosan is átvette az irányítást, ráadásul megvonták tőle apanázsát is. A herceg azt is felrótta Ottrubaynak, hogy el szigeteli tőle néhai Esterházy Pál özvegyét, a 83 éves Esterházy-Ottrubay Melindát.

– Az igazság az, hogy a herceg felesége és fia rendszeres látogatója Melinda asszonynak. De An tal sohasem jön velük, pedig ettől senki sem tartja vissza – mondta a vagyont kezelő ügyvezető.

– Jó magam szeptemberben találkoztam utoljára Esterházy Antallal, és mondhatom, jó személyes kapcsolatban maradtunk mind a mai napig. Az más kérdés, hogy ő mit nyilatkozgat a sajtónak, ez az ő felelőssége. Úgy tapasztaltam, hogy a XXI. századi pályára állított gazdálkodás alapjaiba a herceg egyébként is nehezen láthatna bele. Ő a mindenki által elfogadott családfő, de maguk az osztrák törvények is előírják, hogy az alapítványok pénzügyeibe a kedvezményezett nem szólhat bele. Tény, hogy amióta Ottrubay István vette át a vagyonkezelés irányítását, azóta több hetven év feletti vezető nyugdíjba ment, bécsi szakembereket vontak bele a jogi és ingatlanügyi feladatok rendezésébe. Mint minden modern cég, az alacsonyabb költségekre és a nagyobb hatékonyságra törekszenek.

– Hosszú évszázadok óta nem volt arra példa, hogy az Esterházy-család gazdasági ügyeit nyilvánosságra hozza – fejtette ki Ottrubay úr. – Melinda hercegnő úgy döntött, hogy megtesszük ezt a lépést, így fény derült például arra, hogy a hercegi család vagyona a közszájon forgónál jóval kevesebb, mindössze 470 millió euró. Az éves nyereség pedig 1,4 millió euró. Bátran állíthatom azt is, hogy Melinda hercegnő nagyon népszerű személyiség, főleg Burgenlandban kedvelik őt, mert tevékenysége nem csupán a vagyon megőrzésére, hanem a kulturális, turisztikai programok fejlesztésére is kiterjedt, adakozásai is gyakoriak voltak az elmúlt másfél évtizedben.

Ami pedig a média által felkapott állítólagos viszályt illeti, annak nagyobb a füstje, mint a lángja, szerintem elsimulóban van már az ügy – mondta el útravalóul a hercegi vagyon őre és kezelője.

Kapcsolódó cikkek >>
A 66 éves családfő a nyilvánosság elé tárta gondjait Esterházy-viszály a vagyonról
Megszólalt az örökös

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mormota a kameránál

Nagy Csaba soproni erdőmérnök-tanár, természetfotós nyerte az idei országos pályázatot: őt tüntették… Tovább olvasom