Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Az Erzsébet és a Karolina a legjobb megyei kórház

Csakúgy, mint az elmúlt négy esztendőben, az egyik internetes honlapon 2009-ben is meghirdették ˝Az év kórháza˝ versenyt.

Megszületett a végeredmény, megyénkben az összesített listán a legjobb holtversenyben a soproni és a mosonmagyaróvári kórház lett.

Mintegy négyezren gondolták úgy, hogy osztályzatukkal véleményt nyilvánítanak az egészségügyi intézményekről. 2009. október 1-jétől december 31-ig szavazhattak az érdeklődők az önkormányzati vagy állami fenntartású kórházakra és klinikákra. Az intézményeket öt kategóriában – orvosszakmai ellátás, ápoló- és szakszemélyzet, kórházi infrastruktúra, ellátás, környezet és tisztaság – egytől ötig terjedő skálán értékelhették.

A soproni Erzsébet-kórház jól szerepelt a versenyben: az infrastruktúra és a tisztaság tekintetében az élmezőnyben végzett. fotó: magasi dávid
A soproni Erzsébet-kórház jól szerepelt a versenyben: az infrastruktúra és a tisztaság tekintetében az élmezőnyben végzett. Fotó: Magasi Dávid

Megyénkben összesítésben a legjobb eredményt a soproni Erzsébet-kórház és a mosonmagyaróvári Karolina Kórház érte el, a 182-es mezőnyből mindkettő a 22. helyezést szerezte meg. Az összesített listán a kapuvári Lumniczer-kórház az 55., a csornai Margit Kórház a 76., a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház a 152. helyet érdemelte ki.

Az orvosszakmai ellátás értékelésénél a soproni kórház a 41. helyen végzett, a kapuvári, a csornai és a mosonmagyaróvári kórház holtversenyben a 78., a győri kórház a 148. lett. Az ápolás és szakszemélyzet kategóriában a Karolina Kórház a 15., az Erzsébet-kórház a 42., a Lumniczer-kórház a 60., a Margit Kórház a 76., a Petz Aladár-kórház a 154. helyen végzett. A kórházi infrastruktúra kategória eredménye: Sopron 7., Mosonmagyaróvár 9., Kapuvár 21., Csorna 50., Győr 138. Az ellátásra érkezett szavazatok összesítése után a listán a mosonmagyaróvári kórház a 17., a kapuvári a 35. helyre került, őket a soproni követi az 59. helyen, a csornai intézmény a 61., a győri kórház a 138. lett. A szavazók a legtisztább környékbeli intézménynek a soproni kórházat ítélték, ezzel a 8. helyen végzett. A mosonmagyaróvári Karolina Kórházat a 18., a kapuvári és a csornai kórházat a 61., a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat a 162. leghigiénikusabb intézménynek ítélték.


Szavazás, díjak

A szavazás menete az előző évekhez képest megváltozott. Nem emelt díjas SMS-ben is meg kellett erősíteni a voksokat. Egy telefonszámról tíz különböző kórházra lehetett szavazni, de minden intézményre csak egyszer. A nyertes, a fővárosi Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja, egymillió forint értékben számítógépeket nyert, és egy évig viselheti ˝Az év kórháza 2009˝ címet.
Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Virgács1 2010. február 17. 19:24
  „Igazán én sem értem, mivel nekem is sorozatos rossz tapasztalataim vannak, és még nem is vagyok faksznis beteg. Az ápolónők hozzáállásán, viselkedésén, empátiáján jócskán van javítani való, az orvosok ez alól nem kivételek. Természetesen tisztelet a kivételeknek jár!
  Felháborító mikor a maszek rendelőjéből behívja a betegeit a kórházi rendelési idő alatt és ott folytatja a kezelést, soron kívül, a többi meg csak várjon. És ezt elnézi nekik a kórház vezetősége.”
 • 35. pont.az 2010. február 17. 14:53
  „hát igen..a soproni kórház egy nagy ló..kaki”
 • 34. Sopron-Berlin 2010. február 15. 10:00
  „én ezt már egy másik helyen már megirtam, de nagyon jól passzol ide is.

  nagynéném ott volt az erzsébet kórház neurologiai osztályán sokáig, mielött bekerült az pokol elökapujába, az *elfekvöbe*.

  sajnos nem tudok az osztályról sok jót mondani.
  nagynéném szüntelenül fázott, takarókat mi hoztunk neki.
  mikor a kedves növért megkérdeztem, kaphat e még egy takarót, felejthetetlenül nézett rám, biztos azt hitte, én ist egy beteg vagyok és valami nem stimmel az emeleten nálam.
  a kommentárjáról inkább hallgatok.
  az ottani ágynemü?????? nem tudom melyik rongyos zsákból hozták.
  mikor ott voltam, jött egy növér a vacsorával, és én azt hittem, nem látok jól.
  2 zsömle, egy doboz kinyitatlan halkonzerv és egy fehér retek.
  ezt a növér mind a kezében hozta,tálca, tányér, evöeszköz és szalvéta nélkül.
  lecsapta az éjjeliszekrényre, és mikor megkérdeztem, hogy képzeli el, a halkonzerv kinyitását, valami barátsagtalan jelzövel illetett és elvonult.

  ugyanúgy kifogásoltam, a betegek személyes holmijai biztonságát.
  nagynéném a férje karóráját hordta, ami neki nagyon fontos volt, ez az óra pillanatok alatt eltünt, és csak többrendbeli jogászi konzekvenciák emlegetésére került elö.

  én mindig azt gondoltam, egy kórházban a betegek a legfontossabbak, sajnos mást tanultam meg ez alatt a 3 hónap alatt.

  az úgynevezett *elfekvöröl* inkább hallgatok, mert nem szeretem, ha lidérces álmaim vannak.”
 • 33. Kata7 2010. február 14. 19:16
  „Nem tudom megérteni hogyan lett a soproni kórház a jók között. A dokik flegmák az ápolók le se sz..nak.
  Az embernek fáj valamije, elmegy a háziorvoshoz beutalóért (anélkül rád se néznek a kórházban sok osztályon), kapsz egy időpontot 3-4 hónappal később (addig viseld a fájdalmaidat). Végre eljön az az időpont, amit kaptál. Ott töltöd a kórházban a délelőttödet mire sorra kerülsz. Ezek után a doki azzal kezdi: Miért nem jött korábban? Hát tényleg jó kórház.”
 • 32. miracle 2010. február 14. 10:11
  „egysoproni
  Nem csoda, ha nem fér az időbe, ha az első órában kávézgatás megy.
  Ha valakinek fél 8-at mondanak, de később jön az magára vessen. Csak gyanítom, nagyon jól tudta, hogy még így is fél 10 lesz az a fél 8...
  A postával meg ne gyere mindig, ott nem mondják, hogy jöjjön mindenki 10-re, aztán meg egyesével megy a sor mégis.”
 • 31. lenk 2010. február 14. 08:21
  „30-ra
  Persze nem sürgős. Azért küld oda a háziorvosom, hogy majd negyedév múlva megnézzen a szakorvos.”
 • 30. egysoproni_ 2010. február 13. 22:15
  „24. lenk!
  Ha időpontot kapsz akkor feltételezem, hogy nem sürgős az eseted és nem vagy életveszélyben. Én arról beszéltem, hogy berendelnek pl: 9-re és jön egy sürgősebb eset. Pl. sürgösségi osztály... Lehet, hogy Te vagy ott egyedül, de hoznak egy vérzőt vagy egy infarktusos akkor neked kell majd várni és a másik embert látják el előbb ami lehet, hogy 10 perc, de az is lehet, hogy 1 óra lesz.

  25. miracle!
  Hidd el, hogy sokan késnek! Vannak akiknek ha azt mondod, hogy reggel fél 8 akkor beesik fél 9-re!

  29. Lézerman!
  Minden betegre van egy TB vagy törvény által megszabott idő! Sajnos ebbe az időbe nem minden esetben fér bele a vizsgálat a papír munka és egyebek. A sok túlóra mellett sajnos néha a hosszabb várakozás terhére kell megcsinálni.

  Tudjátok, én és várok a postán amikor a (nemtudom mennyi, csak mondok egy számot) 10 ablakból 6-nál ül valaki és emaitt nem tudom 5 perc alatt feladni a csekkjeimet, leveleimet, stb... Van oylan posta ahol du. 5-ig lehet pénzt feladni, de 16:50-kor már nem veszik fel tőlem mert ők biza már kasszazárást csináltak...”
 • 29. Lézerman 2010. február 13. 21:11
  „soproni:

  Nekem az a bajom a várakozással,hogy akkor várakoztatják az embert amikor nem lenne szükséges.
  Példa:Két hete vizsgálatra vártam a Kardiológiai Szakrendelésen.Reggel nyolcra hivtak,háromnegyed körül ott voltam.
  Nyolc óra húszkor kijön az asszisztens hölgy, és a folyosó végén lévő autómatából két kávéval bemegy a kezelőbe.
  Nyolc ötvenkor kiszól,hogy ki az első???
  Na ezt nehéz szó nélkül megállni,de azért nekem sikerült.Szerintem ne sirjanak a fizetésük miatt amig ilyen a munkamorál.Az én főnököm,biztos dijazná,ha reggel hatóra helyett ötven perccel később kezdenék dolgozni.....
  Persze nem álltalánositok,mert nyilván van ennél jobb is,de akkor miért nem hivtak kilencre,ha még kávézni is akart a munkakezdés előtt.És a következő kérdés,hogy hol volt a doki közben?????Nézte ahogy a hölgyek kávéznak:))))))

  Ez halálosan komoly,igy történt......”
 • 28. soproni 2010. február 13. 17:36
  „Én a várakozásról beszéltem és sok embernek mindegy,hogy hol és miért kell várakoznia,mert már ettől kikészül..Ez volt a mondanivalóm lényege.”
 • 27. lenk 2010. február 13. 11:32
  „26-ra
  Ott nem mondják, hogy forráshiány az oka. Nem fáj mindenkinek valamije. Nem aggódik, miért fáj? Ja, és nem fizet havonta külön ezen a címen hozzájárulást. Végül nem hencegnek az újságban kiválóságukkal.”
 • 26. soproni 2010. február 13. 10:44
  „Megkérdezném a hozzászólókat,hogy van-e köztetek olyan,aki ügyintézőként dolgozik,esetleg postán vagy pénztárosként,vagy olyan helyen ahol szintén várnia kell mindenkinek,hogy sorra kerüljön? Nos,ha van köztetek ilyen,akkor valószínű,hogy benneteket is szidnak a várakozók,mert a mostani életvitel egyik jellemzője a türelmetlenség. Nem csak az 1-2 órás várakozás,de a rohanó embereknek a 10 perces is sokkoló.”
 • 25. miracle 2010. február 13. 10:22
  „egysoproni_
  Ne mosdasd őket.
  Az biztos, ha mindenkit 9-re hívnak, akkor 100 %, hogy 1 ember kivételével mindenkinek várnia kell. (Azonkívül persze miért is kezdődne a betegfogadás pontban időben ugyebár) Ha nem mindenkit, akkor meg meg van az esély, hogy nem vagy nem annyit. Sorszámhúzást is feltalálták már.
  A helyzet az, hogy tesznek rá, had jöjjenek csak, ráérnek, mást meg úgyse tudnak tenni, mert betegek és ezért kiszolgáltatottak.”
 • 24. lenk 2010. február 13. 09:45
  „17-re
  Ha a vizsgálatra február elején májusra kapok időpontot, honnan tudják, sürgős-e az esetem? Persze, ha haldoklom, mehetek a sürgősségire.”
 • 23. Lézerman 2010. február 13. 09:06
  „Én azt nem értem,hogy minek találták ki az időpontkérést??? Kilencre hivnak,és tizenegy körül sikerül bejutnod:)))))))Tiszta felesleges.......Lehet,hogy jó lenne a sorszámhúzásoso módszer.

  A cikkhez: A Megyei Kórház viszont jól le ven csúszva,miért tudja valaki,van tapasztalat????”
 • 22. Cerwin 2010. február 13. 08:31
  „Én csak azt hiányolom, hogy miért nem lehet sorszámot húzni, mint a bankokban. Nem azon kéne stresszelni, hogy ki jött előtte, vagy utána. Viszonylag kiszámítható lenne, közben ki merne menni a mosdóba stb. Nem kéne konfliktusoknak kialakulni a sorrendet illetően. Így most mindenki az ajtót lesi, hogyha nyílik, akkor Ő érjen előbb oda, ne a másik...”
 • 21. egysoproni_ 2010. február 12. 23:56
  „19. miracle!
  Ter csak hiszed, hogy mindenkit ugyanarra az időpontra! Azonban nem tudhatod, hogy ki miért van ott és mennyi időt fog ott tölteni az orvosnál a rendelőben. Ha neked reggel 9-re van időpontod akkor a szomszédodnak nem mondhatja azt a Dr, hogy Terka néni, kérem jöjjön 9.05-re. Mivan akkor ha valaki nem érkezik meg időre vagy egyáltalán?! Akkor várjanak és malmozzanak? Hidd el, hogy sokan késnek is! Sokan vannak akik fél 1 órával előbb már odaülnek, hogy hátha előbb ellátják őket. Elég ha bejön 1 sürgős eset és máris csúszott minden akár fél - 1 órát is. Sokan vannak akik egy adott dolog miatt vissza vannak rendelve de közben kiötölnek még valamit és még azt is elpanaszpolják a dr-nak! Tudod, részben ezért rendelnek vissza sokakat kb 1 időpontra! Ha valakinek aztmondják, hogy Jani bási kérem jöjjön 9 körül akkor Jani bácsi lehet, hogy úgy érti, hogy 9 óra és nem enged belőle.”
 • 20. invektus 2010. február 12. 22:07
  „miracle :) ez igy van sajnos
  :(”
 • 19. miracle 2010. február 12. 21:57
  „egysoproni_
  Úgy vélem, nem olvastad el figyelmesen a 13 hsz-omat.”
 • 18. RickCartman 2010. február 12. 20:33
  „Karolina- Mosonmagyaróvár: mióta az életemet mentették meg ott, csak egyetérteni tudok a szavazás eredményével. Sopront nem ismerem (egy évben egy életmentés elég nekem...)”
 • 17. egysoproni_ 2010. február 12. 19:12
  „16. miracle!
  A sürgősebb esetek mindig elsőbbséget élveznek! Az, hogy mikor mi a sürgősebb azt nem egy úgymond laikus dönti el hanem az ott dolgozó személyzet!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyíregyházi művész tárlata

Sopron - Bihon Győző, a nyíregyházi születésű festőművész kiállítása látogatható a Pannonia M. Hotel… Tovább olvasom