Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Az erdők és vizek kapcsolata sokrétű

Az idei évtől kezdődően március 21-ét az Erdők Nemzetközi Napjának nyilvánította az ENSZ közgyűlése.

Nem véletlen, hogy közvetlenül a Víz Világnapja előtti napra esett a választás, hiszen az erdők és a vizek közötti kölcsönhatás meglehetősen sokrétű. A szakmai civil szervezetek rendezvényein is gyakran tűzik napirendre e két témakör összefüggéseit.

Az Országos Erdészeti Egyesület soproni helyi csoportja, valamint erdészeti vízgazdálkodási szakosztálya a napokban közös előadóülést tartott. Az erdő-víz kapcsolat egy sajátos megnyilvánulása, az erdei avar vízháztartási szerepe volt a téma.

Az avar ugyanis nemcsak talajtani és biológiai vonatkozásban különleges része az erdőnek, de a vízviszonyokra gyakorolt hatása is figyelemre méltó. Annak ellenére, hogy az avar tulajdonképpen mindenki által „ismert" dolog, mégis kutatási témának tekinthető.

Az előadóülésen az Erdészeti Tudományos Intézet keretében folyó vizsgálatokat Manninger Miklós és dr. Sitkey Judit ismertette, az Erdőmérnöki Karon folyó kutatásokról pedig Zagyvainé Kiss Katalin tartott előadást.

Az Országos Erdészeti Egyesület soproni helyi csoportja következő, áprilisi rendezvényét a Magyar Hidrológiai Társaság soproni területi szervezetével tartja közösen, a Hanság vízrendezésének történetéről, s annak erdőgazdálkodási és természetvédelmi vonatkozásairól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késik a békák vonulása a Fertőn

Az elhúzódó tél késlelteti az idei békavonulást a Fertő-tó vidékén. Tovább olvasom