Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Az enyhe idő nehezíti a nádaratást

A Fertő tavi nádas belsejébe körülményesen tudnak bejutni, és a kiszállítást is pluszmunkával tudják megoldani.
A jelenlegi enyhe időjárás nemcsak előnyös, hanem bizonyos területeken kifejezetten hátrány. Ilyen egyebek mellett a nádaratás is. Péterfalvi Andor, a Fertő-tavi Nádgazdaság Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint a Fertő tavi nádrengeteg belső területein folyamatos mínusz 8–15 Celsius-fok az ideális a nádaratáshoz.

– Jelenleg a tervezett kévemennyiség mintegy felét arattuk le, ezek főként a part menti részekről származnak – folytatta a vezérigazgató-helyettes. – Ezeken a területeken nem okozott gondot az enyhe idő. Beljebb viszont nehezen tudnak menni a nagy gépen. Így azt a megoldást választottuk, hogy a parttól több kilométerre lévő parcellákról csónakokkal hozzuk ki a nádat. Igaz, ez pluszmunkát és -időt jelent, de kénytelenek voltunk ezt a megoldást választani. Jelenleg tíz gép aratja folyamatosan a nádat. A kiszolgálószemélyzettel együtt pedig nyolcvan főt alkalmazunk a mostani kampányban.

Péterfalvi Andor szerint fagymentes idő gyakran előfordul, de általában december végére, január elejére annyira lehűl a hőmérséklet, hogy átfagy a nádas felső rétege. Olyan, mint az idei szezonban, hogy egyszer sem volt jelentősebb fagy, legutóbb a hetvenes években történt egy alkalommal.

A Varga Nádipari Vállalkozás mintegy háromszáz hektáron arat nádat. Varga József, a cég vezetője azt mondja, eddig tartják az ütemtervet és a munka felénél járnak.

– A nád minősége kiváló, és a csapadékos tavasznak köszönhetően magasabb is a növény szára – tette hozzá a szakember. – Eddig még nem esett hó és fagy sem volt, ez azt is jelenti, hogy a számunkra haszontalan növényeket is learatjuk, hiszen nem volt, ami elnyomja ezeket. A válogatás tehát több időbe telik. A mostani szezonban már két géppel dolgozunk, éppen azért, hogy minél előbb befejezhessük a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újévi tűz Zsirán, sérültekkel

Zsirán az új év hajnalán tűz ütött ki egy családi ház pincéjében. Egy fiatalembert súlyos, egy lányt könnyebb égési sérülésekkel szállítottak a mentők a kórházba. – Hajnali három óra tájban kaptam az értesítést: rendőrök, tűzoltók és mentők állnak a házamnál. Azonnal hazasiettem kőszegi munkahelyemről, hiszen tudtam, odahaza csak a lányom van a barátjával – meséli a ház tulajdonosa. Tovább olvasom