Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Az emigránsokra emlékeztek

Sopron - 1956. november 4-e, a forradalom leverésének napja után, a határok lezárásáig Sopronnál is tömegesen hagyták el Magyarországot.
Ötvenkét évvel ezelőtt ezen a napon városszerte, így a jelenlegi Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium épületénél is gyertyát gyújtottak, szolidaritást vállalva a távozókkal. Ezen alkalomról emlékeztek meg most is az iskola udvarán, majd a Líceum Széchenyi téri homlokzatának ablakaiban gyertyákat gyújtottak, amelyeket egységesen este hét órakor oltottak el.

A forradalom leverésének napján, november 4-én Sopronban több helyütt is gyertyát gyújtottak. A licisták is ezt tették. Fotó: Magasi
A forradalom leverésének napján, november 4-én Sopronban több helyütt is gyertyát gyújtottak. A licisták is ezt tették. Fotó: Magasi

Tölli Balázs, az iskola igazgatója elmondta, szeretnének hagyományt teremteni a rendezvénnyel, hogy a soproniak is közösen emlékezhessenek meg az akkori eseményekről.

Olvasóink írták

 • 19. Fjó 2008. november 08. 19:31
  „Kösz obi ! Ön jár templomba,csak tudja!”
 • 18. Tancs Kaszabell 2008. november 08. 18:01
  „Annak akit illet.
  Hát igen.Szent haragjában az ember fia bizony néha elragadtatja magát és bizony szőrnyű tetteket követ el.
  Mostanság szerencsénkre csak verbálisan,de amúgy választékosan,másrészt lazán bánva a tényekkel,bőven használva sértő jelzőket.
  Azt hiszem jól kibeszélgettük magunkat Fjó !”
 • 17. obi 2008. november 08. 17:13
  „Van olyan is, hogy "szent harag"... A krisztushit nem valamiféle non-stop érzelgősség, csak az ateisták láttatják annak és amikor valaki-a szemenszedett hazugságokon felháborodva-beolvas nekik, akkor jönnek ezzel, hogy "íme, ilyen a keresztyén szeretetmegnyilvánulás".
  URAIM! ISMEREM AZ ÖSSZES FARIZEUSI ÉRVEIKET, HIGGYÉK EL, HOGY KÍVÜLRŐL FÚJOM VALAMENNYIT, ÚGYHOGY RÉSZEMRŐL EZ A DISPUTA VÉGLEG BEFEJEZVE!
  (Fjó-nak még tájékoztatásul közlöm, hogy az evangélikusoknál olyan, hogy "atya", meg hogy "mise" nincs...)”
 • 16. Fjó 2008. november 07. 22:06
  „"érthetetlen-hogy érthető legyen zagyvaságom". Bocsánat.”
 • 15. Fjó 2008. november 07. 21:30
  „"Már bocsánat, de ki nem sz...ja le, hogy a tetves állampárt hazaárulói mikor miről dumálhattak? " Ime a nagyon művelt evangélikus szeretetmegnyilvánulása. Sajnos akkor, amikor az atya a szeretetről misézett hiányzott szegény.
  Egyszerűen érheetlen , hogy milyen gyűlölet van néhány hívő emberben. Vajon mit szólnak ehhez a közösség tagjai?”
 • 14. Nagy Imre, Vancouver 2008. november 07. 20:02
  „A cikkhez hozzaszolva:
  Volt szerencsem jopar ´56-os emigranssal beszelgetni. Nagyon erdekesek a torteneteik. De abbol a kb 200000 emberbol aki elhagyta az orszagot igen keves forradalmar volt. Tulnyomo tobbseguk kalandvagybol, kivancsisagbol vagott neki a Vilagnak. Sokan meg is gondoltak magukat csak akkor mar nem lehetett visszamenni. Az emigransok kozott sok koztorvenyes bunozo is volt akik folytattak ugymond palyafutasukat nyugaton is. A gyertyagyujtast tulzonak tartom hiszen nem Sziberiaba emigraltak. Az emigransok kozul senki nem fazott, nem ehezett ( legalabbis akikkel en talakoztam) es akinek jo szakmaja volt az nyelvtudas nelkul hamar allast is kapott.”
 • 13. Tancs Kaszabell 2008. november 07. 19:55
  „Én egy bűnös esendő lélek vagyok.Ön minősíthetetlen.
  Azért kíváncsi lennék kik NEM vitatkoznak itt , szemtől szemben jó lenne megismerni egyet,
  mert még életemben nem találkoztam még ezekkel a rejtőzködő, gyalázkodó emberekkell.

  Kedves uram, meséljen legyen szíves arról a magasztos szintről ahol Ön tart,
  hátha még innen messziről megláthatom mint Mózes Kánaán földjét..”
 • 12. obi 2008. november 07. 19:17
  „"Levertem a lécet"? Lehet...
  Ön meg kiverte a biztosítékot az alávaló hazugságaival! Higgye el, hogy nem csak nálam...”
 • 11. obi 2008. november 07. 19:13
  „"Az igazság valahol a "barikádon" található."

  HAZUGSÁG!

  "Az egyetemi ifjúság helyeselt lelkesen, mármint a megtisztuláshoz, nem a véres harchoz ,a gyilkoláshoz,a szennyhez"

  Na, miért is volt véres a küzdelem? Nem véletlenül azért, mert az ázsiai horda ránkrontott, méghozzá gyors egymásutánban kétszer is?
  Tehát ez is HAZUGSÁG!

  "Hosszú évtizedekig nem volt szabad beszélni erről,-még az MSZMP-ben sem!"

  Már bocsánat, de ki nem sz...ja le, hogy a tetves állampárt hazaárulói mikor miről dumálhattak?

  "Persze rögtön beszálltak a retrográdok; - a horthysta tisztek, a nyilas pribékek, a torzult érzelmű és gondolkodású ős-meg mélymagyarok, na és az egyház, neki is kellett volna a régi földbirtok és a lelkek fölötti hatalom - a fennálló államrendet megdönteni akarók."

  Ezt Kádár bértollnok történészei is kb. így hazudták bő három évtizedig!

  "A vidék csendben volt, a sortüzes helyszínek árulkodnak, szinte valamennyi fegyveres állomáshely volt."

  HAZUGSÁG! (Szinte minden településen megalakultak a "forradalmi bizottságok"...ezeknek a tagjai-sokszor pusztán azért, mert egyszerűen tagok voltak-, kőkemény megtorlásban részesültek később...)
  HAZUGSÁG! HAZUGSÁG! HAZUGSÁG!
  ELÉG VOLT!!!”
 • 10. Tancs Kaszabell 2008. november 07. 19:04
  „Köszönöm szépen kedves szavait,Ön választékosan fogalmaz.
  Azért jól vagyok!
  Ha nem vette volna észre, Ön leverte a lécet!”
 • 9. obi 2008. november 07. 18:54
  „T. K.! A történelemhamisítókkal, a Kádár-rendszerből jól ismert alattomos maszatolók módszereivel operálókkal pláne nem vitatkozom!!
  (Fjó-nak meg csak annyit, hogy az "Erős vár a mi Istenünk!" az evangélikusok köszöntése...lehet vele poénkodni, csak végtelenül szánalmas dolog az ilyesmi...)”
 • 8. Tancs Kaszabell 2008. november 07. 18:29
  „Recseg,ropog az a vár, ha ilyen szellemiségű emberek úgy ítélik meg ,hogy ilyen érvekkel nekik kell megvédeniük
  a"várukat".!
  Komolyra fordítva a szót:
  Javaslom olvasson el néhány 1956.- ról szóló könyvet,többfélét.
  Csodálkozni fog! A leírt szörnyűségek ,-politika mentes megközelítésben, ugyan azok.
  1956 a barikád két oldalán állok részvételével egy nemzeti tragédia volt!
  Ezekben a kérdésekben a felelősségteljes nyilatkozatok manapság igen ritkák!
  Az igazság valahol a "barikádon" található.Az akkor törtétek addig osztják meg ezt a
  társadalmat amíg azok még élnek akik átélték.Vajon miért?Mitől különb a spanyol nép?
  Az akkor történtek,az akkori idők nagyon bonyolultak voltak!Hosszú évtizedekig nem volt szabad beszélni erről,-még az MSZMP-ben sem!
  Közben a tudományos életben ,-és nem csak a pártközpontban, lázasan keresték az összefüggéseket,okokat a miérteket a tanulságokat.

  1956-ról a következő elsősorban egyéni tapasztalatokon alapuló,nem tudományos igényességgel megfogalmazott visszaemlékezést olvastam,egy "Humanista1"nick néven meg-meg nyílvánuló minden bizonnyal idősebb embertől:

  "1956 -ban nem a jó és a rossz,nem a tisztességes és nem tisztességes emberek csaptak össze!
  Nem az értelmiség, amely jórészt még a Horthy-korszakból eredeteztette magát, az úri középosztállyal együtt, a kommunizmustól és ezzel a szovjet függőségtől való megszabadulást látta benne és várta tőle,hanem a munkások, parasztból lett "alig munkások" kezdeményezték a népfelkelést!Az egyetemi ifjúság helyeselt lelkesen, mármint a megtisztuláshoz, nem a véres harchoz ,a gyilkoláshoz,a szennyhez,Nekik eszük ágában sem volt megdönteni az éppen kifejlődő új munkásdemokráciát, ők reformokat akartak, sok esztelenséget megállítani; a túlhajszolt iparosítást, az idő előtt létrehozott és csapnivalóan működő tszcs- éket, éhezett a nép, tömeges volt a szegénység.
  Persze rögtön beszálltak a retrográdok; - a horthysta tisztek, a nyilas pribékek, a torzult érzelmű és gondolkodású ős-meg mélymagyarok, na és az egyház, neki is kellett volna a régi földbirtok és a lelkek fölötti hatalom - a fennálló államrendet megdönteni akarók.És akik mindebbe belesodródtak és mindent elszenvedtek, a semmit sem értő pesti srácok és lányok, fiatal, lázadó, tenni akarók. Többségüket úgy vezették orruknál fogva, hogy csak... .
  A vidék csendben volt, a sortüzes helyszínek árulkodnak, szinte valamennyi fegyveres állomáshely volt."

  A záró sorai frappáns,némi sanda áthallással.
  "Amit írtam, megírtam. Nincs kedvem átbeszélni a barikád túloldalára, lőni meg nem akarok...
  Részemről ennyi."
  Én se !”
 • 7. Fjó a másik soproni 2008. november 07. 17:43
  „Mily kegyes gesztus? Aztán miért lőne egy volt diáktársára? Azért, mert másképpen gondolkodik? Tényleg erős, de miért nem igazságos az a vár?”
 • 6. obi 2008. november 07. 16:56
  „...és még valamit: rendkívül büszke vagyok néhai alma materemre, hogy ily módon (is) ápolják 1956 emlékét!
  Erős vár a mi Istenünk!”
 • 5. obi 2008. november 07. 16:52
  „Amit írtam, megírtam. Nincs kedvem átbeszélni a barikád túloldalára, lőni meg nem akarok...
  Részemről ennyi.”
 • 4. Fjó 2008. november 07. 15:53
  „Kedves obi ! Bizonyára egyféle nézőpontból Önnek van igaza. Mégis és nem kötözködésből! Fordítsuk magyarra,amit ír. A rendszerváltás után ki kellett volna zárni a hatalomból.. DE kiket is? Az 56 még nem is élt Gyurcsányokat, Hillereket, stb? Ez lett volna a normális? Sokan sokféleképpen bizonyították, hogy egy kis országban, mint a miénk nincs sokféle elit. Láttuk az első Antalll
  -kormány siralmas vergődését! Vagy az a Für, aki ma a Magyar Gárda avató, akkor miniszter lehetett! Sokra mentünk velük.A megbékélésre nyílván több pozitív példát lehet hozni balról. Mert ugye zsidózó, mocskos komcsizó van elég a jobbon is!Ha élt 56-ban és már vannak átélt emlékei is, akkor tudja miről beszéltem.Tömött sorokban vonultak elöttünk a határfelé az emberek. A semmibe, a kezdeti megaláztatásba. Tényleg tragédia. Demi lett azokkal, akik itthon maradtak. Én inkább őket ünnepeltetném. Akik akkor is tették a dolgukat, ha sok mindennel nem értettek egyet. Azt mondja szánalmas érv, hogy Tölli korát hozom fel! Apropó bizonyára van otthon a szoci irodalomból Önnek is. Képzelje nekem is megvan az említett iromány, meg Mérayé is, meg legalább négy más íróktól 56 -ról.Az igazság valahol köztük van.56 így is úgy is nemzeti tragédia.Még ma is van számos új adat a történtekről. Az a gond, hogy nem tanultunk belőle.”
 • 3. obi 2008. november 07. 15:16
  „"másik soproni"!

  Normális országokban a diktatúrák haszonélvezőit egy demokratikus fordulat után megbüntetik, de legalábbis kizárják a közélet magasabb köreiből!
  A megbékélés úgy igen nehezen fog menni, hogy egy parlamenti képviselő (Havas Szófia) még mindig nyilas felkelésről fröcsög ´56 kapcsán...
  Október 30.-ról... Tessék tudomásul venni, hogy patyolattiszta forradalom márpedig nincs. Ezzel együtt is a magyar ´56 a világtörténelem legtisztább forradalma volt!
  A "tegnap disszidensei" azért hagyták itt az országot, mert elegük volt a vörös terrorból! Normális ember 1989 előtt sem nyilatkozott róluk megvetően, nekik (nekünk) akkor is, azóta is emigránsok voltak, lesznek...
  Tölli még nem is élt 1956-ban...ezt az érvet tartom a legszánalmasabbnak! Olvasni nyilván tud, nem? Persze nem mindegy, hogy kinek a könyvét olvassa el az ember, Berecz Jánosét, vagy mondjuk M. Kiss Sándorét... (Az előbbi "történész" főfoglalkozása az MSZMP PB-tagság volt és 1986 ban megírta az "Ellenforradalom tollal és fegyverrel" c. borzalmat. Hát abból a könyvből valóban egészen másként festenek az események...)”
 • 2. másik soproni 2008. november 07. 14:32
  „A normális országokban mindkét oldal halottaira emlékeznek. Nálunk ezt is a másik oldal lejáratására használják. Hogy lesz itt valaha is megbékélés? Hogy jól értse mindenki! Ha valakinek 56 október 30-án meglincselték a hozzátartozóját, annak szemlesütve kell ma is emlékeznie. Miközben a gyilkost hazafiként éltetik. Tudom a példa kemény, mert sokan haltak meg értelmetlenül a forradalomért is. Csak jelezni szerettem volna, hogy az egyoldalúság semmire sem jó. A tegnap disszidenseit, ma emigránsként ünnepeltetni éppen ezért lehet sánta dolog.Vesd a szemed Amerikára! Most ott a tolerancia, a másság elfogadása az egyik legnagyobb érték.(Persze nem a homoszexuálisokra gondolnak!)Tölli még nem is élt 56-ban. Könyvekből bizony másképpen festenek az események.”
 • 1. egy soproni 2008. november 07. 08:42
  „Szívből GRATULÁLOK!
  Tisztelt honfitársaim, NEM SZABAD ELFELEJTENI a történteket!
  Sok ilyen rendezvényre volna szükségünk
  KÖSZÖNJÜK!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankok és vállalkozások: a bizalom a fő kérdés

Sopron - Innováció, versenyképesség, felzárkózás – A tudomány az élhető Földért címmel… Tovább olvasom