Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Az első lépések a zöld Sopron felé

„Sopron a zöld város, a megújuló energia programja" elnevezéssel szerdán szakmai tanácskozást és bemutatót tartanak.
„Sopron a zöld város, a megújuló energia programja" elnevezéssel szerdán szakmai tanácskozást és bemutatót tartanak a kiskerttulajdonosok és a szőlősgazdák részére a brennbergi Erdők Házában, a gyermek- és ifjúsági táborban.

– A megújuló energiák hasznosítása az EU-ban is kiemelt feladatot jelent, helyi viszonylatban ebben szeretne segíteni a „Sopron a zöld város" elnevezésű program – mondta Ormos Balázs, a  projekt ötletgazdája, az Országos Erdészeti Egyesület Sopronban élő főtitkára.

– Szándékunk, hogy minél többen azonosuljanak a a környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés célkitűzéseivel, illetve a megújuló energiák hasznosításának gondolatával. Sopron térsége történelmi borvidék is: megemlítendő, hogy az uniós előírások szerint a venyigéket nem szabad elégetni. Többek között ez is szerepet játszik abban, hogy a városvezetés örömmel fogadta a „Sopron a zöld város"-ban foglalt elképzeléseket. Terveink szerint a soproni kiskertekben és  szőlőskertekben keletkező és összegyűjtött növényi hulladékok, venyigék egyrészt komposztálással, másrészt biomasszaképzéssel és annak elégetésével, hőenergiaként hasznosulhatnának a továbbiakban. Az ebben rejlő nagy lehetőségek gyakorlati kivitelezésének érdekében hívjuk össze az érintetteket, hogy megtegyük az első lépést a megújuló energia szervezett hasznosítása irányában. Májusban már a nagyüzemi megoldásokkal szeretnénk foglalkozni.   


Előadások és bemutatók

A brennbergi Erdők Házában szerdán 10 órakor kezdődő rendezvény első részében előadások hangzanak el a „zöld város"- programról, az ökológiai rendszerek technikai hátteréről és a komposztálásról. Délután több témában gyakorlati bemutatókat rendeznek, például a szőlővenyige környezetbarát kezeléséről is szó lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farmeros, e-mailes Nóra

Mobiltelefonos, farmeros, e-mailes Nórát láthattak a színházrajongók a soproni Petőfi Színház hétvégi bemutatóján. Az Ibsen-mű XXI. századi adaptációja is jelzi, a házasságból kitörő asszony alaptörténete időtálló. A címszereplő, Nagy-Kálózy Eszter tüneményes, felejthetetlen alakítást nyújtott szenvedéstűrésben éppúgy, mint nőiességben, őszinteségben. Tovább olvasom