Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Az első fűtésszámlával jön a kompenzáció

Már tavasszal leolvasták a tényleges hőfogyasztást abban a mintegy nyolcszáz soproni lakásban, ahol kérték a mérőóra felszerelését.

Olvasónk azt kérdezi, mikor kapják vissza a pénzt azok, akiknél túlfizetés történt. Már nem kell sokáig várniuk.

– A társasházunkban én kezdeményeztem a fogyasztásmérő órák felszerelését, amit már tavasszal, a fűtési szezon végén leolvastak a szakemberek. Azóta semmi hír a kompenzációról. Mikor várhatjuk a pénzünket? – kérdezte soproni olvasónk, Weisz Mátyás.

A fűtőtestre szerelt költségosztókon a fogyasztás mértékét lehet nyomon követni.
A fűtőtestre szerelt költségosztókon a fogyasztás mértékét lehet nyomon követni.

Megtudtuk, a megállapodás úgy szólt, hogy csak a szeptemberi számlával érkezik a kompenzáció, hiszen szükség van némi átfutásra az elszámolás elkészítéséhez. A Sopron Holding Zrt. ugyanis a korábbi éveknek megfelelően számlázott egész évben a költségosztókkal ellátott lakásoknál is – azaz légköbméter-arányosan. A mérőket felszerelő Techem Kft. viszont a leolvasás után a ténylegesen felhasznált hőmennyiséget osztotta szét a lakók között.

A Sopron Holding Zrt. ezek különbözetét jeleníti meg a napokban érkező aktuális havi elszámolásban. Az összeg többnyire jóváírásként szerepel a fogyasztók számláján (negatív előjellel), de van, akinek pluszt kell fizetnie. A holding szakembere szerint ugyanis a fűtéskorszerűsítés átlagosan huszonnégy százalékos megtakarítást eredményezett, ám vannak kivételek.

– A költségek alakulását a lakás fekvése, az épület szigetelése, a nyílászárók állapota is befolyásolja. Ennek következtében előfordulhat, hogy valaki még ennél is többet spórol, míg másoknál minimális lesz a költségek csökkenése. Átlagosan másfél év alatt azonban megtérül a korszerűsítésre befektetett összeg – fogalmazott Szalay Dóra, a Sopron Holding Zrt. munkatársa.

Olvasóink írták

  • 2. karakter 2010. október 14. 00:09
    „Az alapvető probléma, hogy az átalánydíjas rendszerről a költségosztós rendszere való átállásnál a kedvezőtlen fekvésű (sarkon lévő) lakások távhőköltsége jelentősen emelkedhet, míg a kedvező fekvésű (minden oldalról más lakással szomszédos) lakások távhőköltsége csökken. Ez érthető módon nem kicsi konfliktushoz vezethet.

    Egyébként a költségosztót nem nevezném fogyasztásmérő órának. És arra is kíváncsi lennék, hogy a költségosztón a fogyasztás mértékét hogyan lehet nyomon követni. Valami vezeték nélküli adatátviteli technológia van beléjük építve?”
  • 1. yoros 2010. október 13. 18:06
    „A költségleosztó rendszer - és annak elszámolása - úgy rossz, ahogy van. A párologtató akkor is párolog, ha nincs fűtés. A fürdőszobai párologtató a fürdővíz hőjére, sőt a mosógépére is reagál. A lakás - ha a szomszéd lakások hidegebbek - a szomszéd lakásokat is fűti, mindaddig, amíg a lakások hőmérséklete ki nem egyenlítődik. Az, hogy másfél év alatt megtérül a korszerűsítés összege, az csak mese, sőt...Nekem az egyik évben még 60 ezret kellett a tervszerinti összegre ráfizetnem, holott nem fűtöttem többet, mint egy évvel korábban.

    Ez csak annak a társasházi v. lakásszövetkezeti tisztségviselőnek jó, akinek a rendszert üzemeltető "visszatejel" svarcban azért, hogy tőle rendeljék meg ezt a szörnyűséget.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították a barokk oltárt Fertőszentmiklóson

Több mint bruttó 13 millió forintot nyert a fertőszentmiklósi katolikus egyházközség a templomban… Tovább olvasom