Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Az elítéltek munkájával ismerkedtek

Vállalkozóknak és cégek képviselőinek mutatkozott be szerdán a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön.
Körülbelül húsz vállalkozó érkezett szerdán a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön területére, hogy az elítéltek által végzett munkával megismerkedjen. Az intézmény jelenleg mintegy tizenöt soproni és környékbeli vállalkozással áll kapcsolatban, részükre az elítéltek bedolgozói tevékenységet végeznek.

– Jelenleg a fő „profilunk" a veszélyes hulladékok, tévék, nyomtatók és más gépek lebontása és szelektálása, de fémipari üzemünkben más, fémmegmunkálási tevékenységet is végzünk – tudtuk meg Farkas Györgytől, a Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft. igazgatójától. – Fontos tudni, hogy az itteni munkaerő éppolyan jó minőség előállítására képes, mint a „civilek".

Az eddigi bérmunkaadók elégedettek az elítéltek tevékenységével, hiszen kipihent, odafigyelni képes emberek dolgoznak nekik. Azért is népszerű az elítéltek által végzett munka, mert részükre csak az előző évi minimálbér egy részét kell kifizetni, a most dolgozók például körülbelül húszezer forintos fizetésért vállaltak munkát. A társadalom részéről azonban sajnos már tapasztaltuk a vádat, mely szerint az elítéltek elveszik a munkalehetőséget a nem bűnöző emberektől.

Takács Péter főhadnagy, a sopronkőhidai intézmény által elnyert, elhelyezkedést segítő EQUAL-program koordinátora elmondta, különböző képzésekkel segítik az elítéltek szabadulás utáni visszailleszkedését. – A visszaesés elkerülésében hatékony lehet, ha a fogvatartottak képzettséget, szakmát szereznek – mondta el a koordinátor. – Tavasszal százötven soproni céget kerestünk fel azzal kapcsolatban, hogy foglalkoztatnák-e a büntetésüket töltőket. Közülük körülbelül harminc-negyven érdeklődő jelezte ez irányú szándékát, rövidesen számukra is bemutatjuk üzemeinket.

Az egykori szövőüzem egy részében jelenleg a veszélyes hulladék bontását végzik az elítéltek. – Közel egy éve dolgoztatunk a fogvatartottakkal, kezdetben akadtak nehézségek, de rövid idő alatt megoldódtak a problémák – mondta el Dalos Csaba, a Csatár Kft. üzletágvezetője. – Tíz ember alkalmazásával kezdtük a tevékenységet, most pedig már húszan dolgoznak. Havonta körülbelül tíz tonna hulladékból állítanak elő újrahasznosítható műanyagot és fémet.
A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön különböző pályázati pénzekből segíti elítéltjei későbbi munkához jutását. Az intézmény falai között idén és tavaly ívhegesztő, lánghegesztő, géplakatos, fémforgácsoló, gázhegesztő képesítést szerzett összesen ötven fogvatartott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjazását kérte a tűzoltóparancsnok

December 15-i hatállyal nyugdíjazását kérte Kovács János alezredes, a soproni tűzoltóság… Tovább olvasom