Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Az elhurcolt zsidókra emlékeztek

Sopron - A holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából Fodor Tamás polgármester és Sándor Péter, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke csöndes főhajtással és koszorúzással adózott a városból 1944 nyarán elhurcolt zsidók emléke előtt.

A Pap-réti holokauszt-emlékműnél Sándor Péter portálunknak elmondta: a második világháború vérzivataros idejében 1600 soproni zsidó került koncentrációs táborba. Erre emlékezni és emlékeztetni kell mindig, hogy még egyszer ilyen meg ne történhessen.

Fotó: Magasi
Fotó: Magasi

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Kotongumi 2010. április 20. 23:20
  „A legyilkolt, kitelepített, földjüktől megfosztott palesztinokra is emlékezik a világ?”
 • 21. hunnia 2010. április 20. 19:38
  „Adjon Az Isten!
  Remélem a pógármester úr a kommunisták által lemészárolt MAGYAR emberekre is fog emlékezni Tudomásul kell venni mindenkinek van hazája huzzon oda és ott emlékezzen valós vagy vélt sérelmére!Nekünk sopronba inkább a hős Rongyos Gárdára kéne emlékezzünk mert ők értünk adták vérüket,de én még a város vezetőit sose láttam nemzeti rendezvényen!!!!CSak más nemzet rendezvényén!!!!SZÉGYEN!!
  ÉLJEN MAGYARORSZÁG!!!!!!!!”
 • 20. borvssoias 2010. április 19. 12:48
  „Sajnos mindig az artatlan, aldozatzsidokat büntettek. A bünösök jol müködö informatorhalozatuk fülesei alapjan mindig idöben elhagytak a süllyedö hajot, es most Uj Jorkbol sanyargatjak a vilagot.

  Kerdes, hogy meddig türik, hogy olyan elnök ül a feher hazban, aki szakitott a hagyomanyokkal, es - ha egyelöre csak verbalisan is - nyiltan szembeszall a cionista terrorral... Nem lepödnek meg egy merenyleten...”
 • 19. Reális 2010. április 18. 19:03
  „Aki szereti öket, fizesse ki a chicagói pert és a milliárdos követelésüket,ne az én adómból fizessék ki!”
 • 18. molyhos_tölgy 2010. április 18. 18:11
  „ovinkor és a többi normális hozzászólóval teljesen egyetértek.

  nem a származás alapján kell ítélni, hanem az ÉRTÉKREND szerint!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  kiváncsi lennék egy-két inteligens emberkének a reakciójára, ha holnap őket és kedves kis csládjukat marhavagonokba terelnék és a haláltáborba vinnék, majd onnan esetleg hazajöhetne egymaga...
  <moderálva>”
 • 17. valami89 2010. április 18. 12:27
  „hányszor emlékezünk ezekre??? van saját hazájuk emlékezzenek ott!!! az indiánokra kiemlékezik??? az volt az igazi holokauszt nem ez a holokamu!!! saját magukat irtották, arról miért nem beszélnek h Hitler mennyi pénzt kapott nem yorkból??? ami nem mellesleg már vagy 150 éve a zsidók fővárosaként tartanak nyilván! semmi sem változik akkor is az volt mint most, a nagyon gazdag zsidók még gazdagabbak lettek, a feltörekvőket meg eltakarították, és kaptak egy országot maguknak, amiből azóta is állandóan harcolnak, meg3*ták a területüket, és a II. világháborúból üzletet csináltak, és még ráadásul ha valami rosszat csinálnak és valaki felemeli a hangját ellene akkor rasszistának kiáltják ki. Én nem irtanám ki őket, de meg van a véleményem róluk és ellehet gondolkodni h amióta írásos emlékei vannak az embereknek miért tűnik fel minden nagyobb hatalomnál a zsidó üldözés?! biztos azért mert ők olyan jó,rendes,kedves emberek....

  Én lesz**om őket magasról, akár az egész marsot nekik adnám csak tőlem minél messzebb legyenek, mi meg emlékezzünk azokra a II.világháborús áldozatokra, akik a mi igazi hőseink hogy szinte egyszál semmibe küldték ki őket a don kanyarba. ők a mi áldozataink nem az elhurcolt zsidok! több magyar halt meg ott mint ahány zsidot elhurcoltak innen. Aztán ha annyira holokausztozni akarunk akkor lehet zaokra is emlékezni akiket a törökök meg a tatárok mészároltak le”
 • 16. SZILAJ 2010. április 18. 08:03
  „Mindenki bűnös ebben a hazában!! Amíg mi elvesztettük területünk 2/3-át ŐK kaptak
  egy új hazát Palesztínában.... Sajnáljuk őket, mert különben a maradékot is el fogják
  venni !! A saját gyászunk úgyse érdekel senkit ezen a világon.”
 • 15. Ovinkor 2010. április 18. 00:46
  „Reális 2010.04.17. 20:04
  Bizony! Az ott ácsorgó nénike, aki megölt anyjára, apjára, testvéreire gondolt vissza, olyan szinten utálatos volt...”
 • 14. setretmc 2010. április 18. 00:38
  „Ti normálisak vagytok??????????? Az hogy valaki zsidó vagy nem azt nem ő dönti el hanem minden olyan ember aki anyai ágon zsidó annak zsidó a vallása minden esetben és azért valakit meghurcolni mert megszületett és felnőtt, nem kellet volna!! Nem vagyok zsidó keresztény vagyok! És nem azért rossz ember valaki mert legyen zsidó, cigány, néger vagy akár mi más hanem mert olyanná vált! Ezzel csak azt akarom mondani hogy ne osszátok már ilyen lenézően az emlék napjukat mert ha a te családod 1 tagját is éríntette volna a meghurcolás és megalázás másképp látnátok a helyzetet!!!!!!!
  No WAR! PEACE a világra”
 • 13. Ovinkor 2010. április 18. 00:29
  „1600 ember elhurcolásáról van szó. (Sokan mások munkaszolgálatosként haltak meg vagy a nyilasok lőtték le őket.) Ma alig néhány tucatnyi zsidó él Sopronban, néhány kivétellel 90 év körüliek, a maradék középkorúak többsége identitását rejtő, megsavanyodott ember. Pontosan melyiküket utáljátok olyan nagyon? Tudna valaki egyetlen 100%-os biztonsággal zsidó származású sopronit említeni, aki jelenleg sanyargatja? Kiirtott testvéreik, anyáik, apáik, nagyszüleik emlékét akarjátok elvenni tőlük? Ki akadályoz meg bennetek a mindenféle megemlékezéseitekben? Talán ők?

  BLA! Melyikük meggyilkolását támogatod? Te magad írtad, igaz, azért egy "lehet" is becsúszott. Ejnye-bejnye, megijedtél a járókeretektől? Melyik öreg, magányos nénike vagy bácsika áll az utadban? Amikor ilyesmit leírsz, nem érzel némi szégyent?

  Én helyetted is szégyellem, hogy magyar vagyok.”
 • 12. MotorosPista 2010. április 17. 22:39
  „Ne kamuzzatok, mert elvisznek mindenkit, mint sas a verebet ! :))”
 • 11. info2009* 2010. április 17. 20:54
  „Isten Aldja Oket!

  En szeretnek javasolni egy MAGYAR napot, minden honapban, hogy ne felejtsuk el rab-szolgasagunkat es kiszolgaltatossagunkat amit a tortenelem folyaman el kellett viselnunk es ezzel peldaul szolgaljon a jelenunkre es multunkra, hogy ne ismeteljuk a MAGYAR multat. Megegyszer Isten aldja meg Oket es a horvatokat es az osztrakokat es az osszes kisebbseget, persze akinek itt Magyarorszagon nem tetszik, annak nem muszaly itt elni, ugye Gyurcsany is megmondta, innen el lehet koltozni...ha valaki elegedtlen, es gondolom, nem csak a MAGYAR nemzetisegre ertette.”
 • 10. kockasajt 2010. április 17. 20:39
  „Mi? Egyszer van megemlékezés egy évben. És ez kell is.”
 • 9. Reális 2010. április 17. 20:04
  „Lassan már ki kéne nevezni egy napot a naptárban,amikor nem a <moderálva> emlékezünk!Saját maguk utáltatják meg magukat!”
 • 8. pirosász 2010. április 17. 17:59
  „Kedves 5.BLA! Pont ez a cél! Alig várják már hogy valaki megint rájuk támadjon,akár szóban,akár tettleg! Igy is rasszista a Magyar,hát még ha bántanád őket! Úgy hogy nyugi!”
 • 7. Árpád-házi 2010. április 17. 17:55
  „Akkor a heti letudva.Jövő héten melyik nap lesz?”
 • 6. Sopron-Berlin 2010. április 17. 17:33
  „Ha valaki ezeket a hozzászólásokat leforditja bármilyen nyelvre, és elovassa.........kitünö reklám Magyarországnak, és a magyar mentalitásnak.:o(((

  ?n elszégyeltem magam, amikor ezeket a butaságokat itt olvastam.”
 • 5. Freddy01 2010. április 17. 16:30
  „És ekkor hol volt még a 2. v.háború...meg a többi

  1522-ben a soproni polgárok - köztük maga a polgármester is - levelet írtak a királynak panaszaikkal: ,,Az egész város módfelett megterheltetik a héberek sokasága által, akik az igaz hitnek ellenségei és napról napra mindjobban elhatalmasodnak, úgy hogy az öregeket és fiatalokat összeszámítva 400-on fölül vannak, akik a városnak legjobb és legkellemesebb részeit lakják, anélkül, hogy annak romjait megtataroznák. Utálatos uzsoráikkal pedig a nyomoruságos keresztényeknek nehéz munka árán szerzett savát, vérét kiszívják és őket, hacsak ellent nem állnak bűntényekre csábítják. Ezen okból kegyelmeskedjék Felséged a kérelmezőket és a nyomoruságos soproni népet ilyen gyilkosságot és örökös dögvésztől aminőt a felette hitetlen zsidók okoznak, méltó és igen nemes orvoslás által megszabadítani. Kegyeskedjék a zsidókat messze a városbók kiűzni, amiért felséged hallhatatlan dicsfényben fogja elnyerni az égi diadalt."

  1523-ban Sopron városa helyi törvényben elrendelte, hogy a zsidók megkülönböztetésük jegyeként úgynevezett zsidó ruházatot viseljenek. Egyúttal megtiltották nekik, hogy vasárnap, valamint a tizenkét apostol és Mária ünnepén kereskedjenek.

  1526-ban a város lakossága megvádolta a zsidókat azzal, hogy együttműködnek a törökökkel, és erre hivatkozva ismét kiűzték őket Sopronból.”
 • 4. Kotongumi 2010. április 17. 14:26
  „Sturman:
  Csak csatlakozni tudok. Ha már emlékezünk havonta a holokauszt áldozataira, akkor az egyenlőség kedvéért tegyük meg másokkal is.”
 • 3. Ovinkor 2010. április 17. 14:13
  „dzsi 2010.04.17. 11:21
  Holo....

  Hová tűntek akkor 1944-ben a Belváros és a Paprét zsidó vagy annak minősített lakói?

  Szánalmas..<moderálva>

  Nem igazán értem, mi a bajotok a megemlékezéssel. Még csak nem is tolakodó. Egy rövid hír ezen a félelmetesen színvonalas portálon, egyetlen fotóval.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tehetséges Winklerék

Winkler András professzor, a soproni székhelyű egyetem egykori rektora életében a kutatás mellett… Tovább olvasom