Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Az életre gyakorolnak

Sopronban a leendő rendőrök banknak, kocsmának, boltnak, magánlakásnak élethűen kialakított helyiségekben gyakorolhatják a jogszerű intézkedéseket.
A szituációs kabinet kocsmájában a rendőrtanulók megfékezték az agresszíven viselkedő vendéget.
A digitális technikával felszerelt vezérlőtermes szituációs kabinet létrehozása több mint hatmillió forintba került. A Soproni Rendészeti Szakközépiskola egyik emeletére a tanárok és a diákok belvárosi díszletet varázsoltak: a folyosó falát utcaképnek festették ki, az „épületek" ajtajai fölé pedig a „Bank" és a „Zug-ivó" felirat került. A „kocsma" mellett „élelmiszerboltot" is nyitottak. Kissé távolabb fogda, előállító-, illetve kihallgatóhelyiség várja a „rosszfiúkat".

– A stílszerűen berendezett helyiségek valójában próbatermek, ahol a fiatalok életszerű jelenetek során tanulhatják meg a rendőri munka fortélyait – mondja Alasz Miklós százados, az intézmény rendőr-szakcsoportjának vezetője, a szituációs gyakorlatok egyik felelőse. – Az említett helyiségekben zártkörű videorendszert építettünk ki, hogy a vezérlőteremben – ahol kivetítőn az egész osztály láthatja a társak szereplését – nyomon kísérhessük, illetve digitálisan rögzíthessük a történteket. Lehetőség van arra is, hogy az intézkedéseket felügyelő szakoktató közbeavatkozzon, a vezérlőteremben ülő gyakorlatvezető pedig mikrofonon keresztül utasításokat adjon. A videóra felvett anyagot aztán utólag kielemezhetjük, mit oldottak meg példaszerűen, vagy éppenséggel hol hibáztak a rendőrtanulók.

Belebújnak a másik oldalon állók bőrébe

A második osztályosok éppen az agresszív kocsmai viselkedés elleni rendőri intézkedést gyakorolják. Hoferik Natália a pultost alakítja: – Életszerű a helyzet, s bizony megkönnyebbülök, amikor megérkeznek a rendőrök. Tanulásunk során legalább azt is megtudjuk, mit érezhetnek a szorult helyzetbe kerülők.
A gyakorlat „hőbörgő rosszfiúja" Tóth Balázs:

– Nem árt, ha néha egy kicsit belebújunk a másik oldalon állók bőrébe, így tapasztalatokat szerezhetünk. Rendőrnek lenni azért mégis jobb.
Az igazoltató „rendőrök" egyike Dániel Zsolt: – A szituációs kabinet létrehozása jó ötlet volt, egészen másképp tanulunk így, mintha az osztályteremben gyakorolnánk. Itt valóban elsajátíthatjuk az adott helyzetekben alkalmazandó intézkedéstaktikai elemeket.

Edződnek a gyors döntésekhez

– A szituációs jeleneteknél nincs időnk elmélázni, edződünk a gyors döntések meghozatalához – teszi hozzá társa, Magyaródi Zoltán. – Másrészt utólag a legapróbb részleteket is visszanézhetjük, hogy csak jogszerű intézkedések alkalmazására kerüljön sor.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Program a nyestek befogására

Sopronban az országban elsőként készült – szakértők bevonásával – program az egyre… Tovább olvasom