Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Az egyetemé lehet az erdőgazdaság

Az egyetem és a Tanulmányi Erdőgazdaság továbbra sem tett le arról, hogy a részvénytársaság vagyonkezelője a Nyugat-Magyarországi Egyetem legyen.

A felsőoktatási törvény tervezett módosítása jelentős változásokat idézne elő az egyetemek gazdálkodásában. Az elképzelés szerint a jövőben nemcsak kft.-ket, hanem más gazdasági társaságokat is működtethetnének úgy, hogy csak szellemi tőkét vihetnének a társaságba. Amennyiben elfogadják a törvényt, zöld utat kaphat az a még 2005-ös soproni terv, hogy az ÁPV Rt.-től az egyetemhez kerüljön a Tanulmányi Erdőgazdaság.

– A szándék továbbra is él, nem mondtunk le – az egyetemmel egyetértésben – arról, hogy a cég vagyonkezelését átvegyék – mondta dr. Jámbor László, az erdőgazdaság vezérigazgatója. – A nevünkben is az szerepel, hogy „tanulmányi", ez önmagában is indokolhatja a lépést. Együttműködünk az oktatásban, a kutatásban és a gyakorlati képzésben. Ehhez nyújt kitűnő alapot a 17 ezer hektár erdő és a fafeldolgozó üzemünk, amelyet az elmúlt időszakban már az egyetem igényeinek megfelelően (is) korszerűsítettünk, fejlesztettünk. Véleményem szerint egy folyamat közepén vagyunk, de még számos kérdés vár tisztázásra. A felsőoktatási törvény tervezett módosítása is ebbe az irányba mutat, de napirenden van például az egységes vagyonkezelés kérdése és az erdőgazdaságok átalakítása is.

Ismerve a hazai felsőoktatás körüli vitákat (finanszírozás, szerkezeti problémák, a gazdasági és oktatási autonómia szétválasztására tett javaslatokat), elképzelhető, hogy még egy jó ideig elhúzódhat a Tanulmányi Erdőgazdaság vagyonkezelői jogának átadása az egyetemnek. Pedig a gazdaság olyan szerepet tölt be az egyetem életében, mint például a tangazdaságok az agrároktatásban vagy a klinikák az orvosegyetemek mellett.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a műszaki vizsgáztatás módja

Május elsejétől megváltozik a gépjárművek műszaki vizsgáztatásának módja. Amely járműnél indokolt az integrált vizsgálat, további 7200 forintot fizethet a tulajdonos. Gépjárműveinket ajánlatos lesz több héttel korábban bejelenteni vizsgára. Tovább olvasom