Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Az egyetemé a nagycenki méntelep

A nagycenki méntelep állami vagyonkezelői jogát a Nyugat-magyarországi Egyetem veszi át január elsejével.

Mint arról beszámoltunk a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal lemond a nagycenki méntelep állami vagyonkezelői jogáról. Ezzel együtt arról is beszámoltunk, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem lépéseket tett a méntelep megmentésére. Végül siker koronázta a megbeszéléseket.

– A Széchenyi család a XVIII. században alapította a nagycenki méntelepet. A Nyugat-magyarországi Egyetem e nagy hagyományokkal rendelkező létesítmény állami vagyonkezelői jogának átvételével Észak-Dunántúl lovas tudásközpontját kívánja létrehozni – fogalmazott prof. dr. Faragó Sándor, az NYME rektora. – Intézményünk négy kara érintett a méntelep működtetésében, illetve használatában. Ilyen a mosonmagyaróvári mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kar lovas szakiránya, továbbá a ménesgazda felsőfokú szakképzés.

A győri Apáczai-kar esetében a turizmus, vendéglátás területén, a lovas turizmus ágazatban, valamint a lovas egészségfejlesztésnél, rekreációnál van jelentősége a nagycenki telep átvételének. A soproni erdőmérnöki karon az erdőmérnöki és a vadgazdamérnöki szakon, továbbá a szombathelyi művészeti nevelés és sporttudományi kar oktatásában hasznosítható Nagycenk. Ezzel az NYME részese lett annak az öt hazai felsőfokú képzési intézmény alkotta konzorciumnak, amely a lovas tudományok otthona.

A százötven évre visszatekintő egyetemi SMAFC sportegyesület lovas szakosztálya is profitálhat a 13 lóval rendelkező méntelep nyújtotta lehetőségekből. Ezen túlmenően a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségével együttműködve szeretnénk a méntelep eredeti funkcióját, klasszikus feladatait is ellátni, közte a ménteljesítmény-vizsgát. A magyar lófajták fenntartásában is kiemelt szerepet szánunk Nagycenknek.

A rektor elmondta még, a tételes átadás-átvétel, valamint a folyamatban lévő ügyek áttekintése valószínűleg január közepéig befejeződik.
Január elsejével a Nyugat-magyarországi Egyetem veszi át a méntelep vagyonkezelői jogát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisorsolták a textil karácsonyfát Sopronban

Gerencsér Julianna évente elkészíti textil karácsonyfáját, amit tombolán sorsolnak ki, a pénz pedig rászorulókhoz kerül. Tovább olvasom