Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Az egyetem után Sopront választotta

Oltárczi Ferenc közel négy évtizedes pedagógiai munkásságát az önkormányzat a hűség napján Sopron Kiváló Pedagógusa kitüntetéssel ismerte el.
Oltárczi Ferenc 1941. február 7-én született a Káli-medencében, Szentbékkállón. A tapolcai gimnáziumi érettségit követően az ELTE biológia–földrajz szakán szerzett diplomát.
– Parasztgyerek voltam – mondja tényszerűen, de egy kis büszkeséggel a hangjában –, az apám a háborúból jött haza meghalni, így árván nevelkedtem. Az egyetem elvégzését követően választhattam Veszprém és Győr-Sopron megye között. Én az utóbbit és Sopront választottam. Ma sem bántam meg.
A tanár úr 1964-ben a Berzsenyiben kezdte pedagógusi pályafutását. Akkor már működött a biológia tagozat, rá hárult viszont a kémia magasabb szintű oktatásának megszervezése. A fiatal és tehetséges tanárt hamarosan megbízták az igazgatóhelyettesi feladatok ellátásával is.

– 1975. szeptember elsejével neveztek ki a Lippai János Mezőgazdasági Szakmunkásképző igazgatójává – emlékezik iskolaváltásának történetére Oltárczi Ferenc. – Három iskola közül választhattam. Azért döntöttem a Lippai mellett, mert úgy gondoltam, hogy biológiatudásomat és kötődésemet a paraszti világhoz itt kamatoztathatom a legjobban. Az intézményben azokban az években kellett megteremtenünk a működés feltételeit, hiszen csak az iskola és a kollégium épülete állt, hiányoztak a kiszolgáló, illetve a szakmai létesítmények.
A rendszerváltás hamarosan az ő életében is változást hozott. Ma már nem szívesen idézi fel a történteket, de annak ellenére állt fel az igazgatói székből, hogy az önkormányzat kétszer is megerősítette tisztségében. Ezt követően – megszűnéséig – a nevelőotthon általános iskoláját vezette, majd 1996-ban hívták meg a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnáziumba tanítani. Az iskola biológia- és földrajzszertárát gyakorlatilag a semmiből teremtette meg és azóta is folyamatosan fejleszti.

– Pedagógusként a sok szép élmény közül szívesen emlékszem arra is, amikor – kényszerűségből – a Lippaiban történelmet is tanítottam – idéz fel pályafutásából egy epizódot. – Két tanítványom is bekerült a tanulmányi verseny országos döntőjébe. Erre a teljesítményre – nem tagadom – egy kicsit büszke vagyok.
Oltárczi Ferenc a történelemhez egyébként is vonzódik. Mi mással lenne különben magyarázható, hogy szülőfalujában helytörténeti gyűjteményt szervezett, kiállításokat rendez. Kivette és kiveszi részét a felnőttek oktatásából is, hogy teljes legyen az élet, amelyet ma már két gyermeke és négy unokája szépít meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küzdelem a hóval

Sokak szerint Sopronban több hólapátolóra lenne szükség, hogy gyorsabb tempóban, alaposabban –… Tovább olvasom