Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Az egyetem kaphatja az erdőgazdaságot

Januártól az egyetem gyakorolhatja a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. feletti tulajdonosi jogokat.

Az előkészítő tárgyalások hónapok óta tartanak. Ha az elképzelés megvalósul, egyedülálló konstrukció jön létre a magyar felsőoktatásban.
A magyar állam, illetve a nevében eljáró ÁPV Rt. átadhatja a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. tulajdonosi jogait a Nyugat-Magyarországi Egyetemnek – értesült a Kisalföld. Lapunk információját megerősítette Szövényi Zsolt, az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője.
– Tény, napirenden van a kérdés, de  korántsem zárult le az előkészítő szakasz – tájékoztatott a főosztályvezető. – Ismereteim szerint Sopronból indult a kezdeményezés,  amelyet  támogat az Oktatási Minisztérium, és a napokban érkezett kedvező válasz az ÁPV Rt.-től is.

– Ahhoz azonban, hogy megvalósuljon az az elképzelés,   hogy az ÁPV Rt.-től az egyetemhez kerüljön a Tanulmányi Erdőgazdaság, amelynek jövőbeni működési formája még tisztázatlan, még számos egyeztetésre, sőt törvénymódosításra van szükség – tette hozzá Szövényi Zsolt.
– Csak az biztos, hogy továbbra is gazdasági társaság lesz, tehát nem alakul át az egyetem valamelyik tanszékévé vagy intézetévé. 
Az Országgyűlés május 23-án tárgyalja a felsőoktatási törvényt, s ennek egyik fejezete szól a főiskolák, egyetemek gazdasági tevékenységéről. Amennyiben elfogadják, akkor ez lesz az első lépés az elképzelés megvalósításához.

A következő az egyetemi tanács hozzájárulása, amelynek ülésére – információink szerint – május 25-én kerül sor.
Mint megtudtuk, a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. tulajdonosi jogainak átruházásában – azonkívül, hogy az rt. és az egyetem együttműködése szorosabb lehet az oktatásban, a kutatásban – gazdasági okok is közrejátszanak, mert lényegesen olcsóbb lehet az egyetem számára például a gyakorlati oktatás néhány területe, de így a jövőben pályázhatnak olyan forrásokra is, amelyekre a profitorientált gazdasági társaságoknak nincs lehetőségük.

Ha megvalósul az elképzelés, akkor ez lesz az első ilyen konstrukció az országban, de minden bizonnyal rövidesen más főiskolák és egyetemek is követik példájukat profiljuknak, lehetőségeiknek megfelelően.  
H. F.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hároméves a Fertő-táj világörökség

3 éve a világörökség része a Fertő-táj. Ez alkalmából rendezték meg szerdán a világörökség napját. Tovább olvasom