Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Az egyenruhásoknál erős a szakszervezet

Sopron - Május 1. a munka ünnepe. A dolgozók érdekérvényesítésének leghatékonyabb eszköze a szakszervezet. Már tíz fővel is meg lehet alakítani. Hagyományosan az egyenruhás szerveknél a legerősebb az érdekérvényesítés.
Az egyenruhás szerveknél (vasút, Volán, rendőrség, tűzoltóság) hagyományosan erős az összefogás. A Volán helyi forgalmának szakszervezeti vezetője, Marjainé Szabó Erika szerint az ő részlegük 76 munkavállalója közül 63-an aktív szakszervezeti tagok, az új dolgozók háromnegyede az első szóra csatlakozik hozzájuk. Országos összefogással idén sikerült elérniük, hogy minden típusú buszon dolgozó kolléga élhessen a korkedvezményes nyugdíjjal.

A GYSEV-nél három reprezentatív szakszervezet is működik. A legnagyobb érdekképviselet elnöke, Balla György elmondta: elfogadható eredménynek tartják, hogy sikerült az év elején nyolcszázalékos keresetnövekedést elérniük. Legnagyobb feladatuknak – a munkahelyek megtartása mellett – a bérek emelését tartják, hogy lelassítsák a képzett munkaerő elvándorlását. A szakszervezetként működő Rendészeti Védegylet Sopronban 81 tagot számlál. A határőrök egykori szakszervezete ma már a rendőrkapitányságon működik, ahol további három szakszervezetet is jegyeznek. Preidl Mihály, a védegylet helyi csoportvezető-helyettese szerint céljuk a tagság sokrétű érdekvédelme, ezért ügyvédi irodával is együttműködnek, s jogsegélyszolgálatot működtetnek.

A soproni tűzoltóságon a 64 vonulós tűzoltó mindegyike tagja a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének. Nagy Gábor főtörzsőrmester, a soproni egység titkára elmondta, legnagyobb eredményük, hogy az uniós irányelvnek megfelelően sikerült elérni, hogy a heti munkaidő negyvennyolc óra lett. Most azt szeretnék, hogy a negyven óra feletti részt pluszmunkaként fizessék ki számukra.

A közepes vagy kisebb soproni gyárakban, üzemekben szintén éledezik az összefogás.

Tavaly év végén alakult például új szakszervezet az egyik gumicikket gyártó cégnél. – Egy magánlakásban jöttünk össze tízen, hogy megalakítsuk a szakszervezetet – mesél a kezdetekről Stánicz László elnökhelyettes.

– A cégbírósági bejegyzés után a gyárvezetés partnerként fogadott bennünket. Ma már a mintegy százharminc munkavállalóból hatvan tagunk van, s a próbaidő után maradók nagy része is belép a szakszervezetbe. Most állítjuk össze a kollektív szerződésünket, s ez mindenképpen nagy eredmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódások lesznek Sopronban a hosszú hétvégén

Sopron - A Soproni Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint az elkövetkező napokban az alábbi… Tovább olvasom