Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Az aszfaltig szántanak - ez is okozhatja a vadbaleseteket

Minden négyzetméter számít - no de ennyire? Hozzáértők és laikusok egyaránt panaszkodnak arra, hogy sok helyen a mezőgazdasági területeket felszántják egészen az aszfaltig. A vízelvezető árkok megszűnnek, a kukoricásból kilépő vad egy szélvédőn találhatja magát...
A régi gazdák betartották, az újak csak részben azt a szabályt, hogy ha út mellett szántanak, a megművelt föld és az aszfaltcsík között jó pár métert nem vetnek be. Itt egyrészt a megfelelő vízelvezetésről gondoskodtak, másrészt tisztában voltak ennek biztonsági okaival is. Képzeljünk el egy sötét, vidéki útszakaszt, csak a reflektor világít. Az autótól jobbra kukoricás, a szélső sor pedig szinte az aszfaltig ér. Hirtelen egy őz bukkan elő  a sűrű kukoricásból és már nincs idő megállni...

Ahol van helye az állatnak körülnézni, nagy eséllyel meglátja a járművet és visszafordul, ha van árok, az is megállíthatja, vagy legalább lelassíthatja. De ha egyik sincs?

– Sajnos mi is tapasztaljuk, hogy az utak melletti földeket művelők a szántással egyre közelebb jönnek az autósok számára biztosított útburkolathoz – erősíti meg tapasztalatainkat Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője.

– Amennyiben ez olyan mértékű, hogy az út állagát veszélyezteti, például a vízelvezetés miatt lényeges útárkot is elszántották, akkor intézkedünk az eredeti állapot helyreállítása érdekében. Egyeztetünk is a földhasználókkal, és szükség esetén újra kialakítjuk az útárkot. Eddigi felszólításaink jellemzően eredményesek voltak – teszi hozzá, elismerve, ez azért nem mindig és nem mindenhol sikerül.
A megművelt föld és az aszfaltút között vízelvezető ároknak is lennie kellene. Fotó: Magasi
A megművelt föld és az aszfaltút között vízelvezető ároknak is lennie kellene. Fotó: Magasi

Ha sikertelen az egyeztetés a földhasználóval, a területek határát is ki kell tűzetniük hivatalosan, ráadásul a területhatárok nagyon sok helyen tisztázatlanok.

Az ingatlanhatárok pontos ismerete nélkül pedig a társaságnak szankcionálásra sincs lehetősége.
Márpedig az út és a szántóföld találkozása a megfelelő védőzóna nélkül veszélyeket rejt. A közutak kezelőjének útellenőri szolgálata éppen ezért ezekre a sávokra is figyel. Gondoskodniuk kell arról is, hogy az út menti növényzet ne takarjon, ne veszélyeztesse a közlekedőket – többek között az úton áthaladó állatok időbeni észlelhetősége érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyógyítás több mint hivatás


A város egészségügyi ellátása területén végzett kiemelkedő orvosi, szakmai, tudományos… Tovább olvasom