Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Az árváknak gyűjtöttek

Sopron - Minden széknek volt gazdája a II. Soproni Szeretet Napok szombati gálavacsoráján. A rendezvényt 28 civil szervezet összefogásával tartották meg újra a városban.
A vasárnappal zárult szeretetnapok kétnapos programjának ideje alatt befolyt adományokat a dévai gyerekek megsegítésére ajánlották fel a szervezők, csakúgy, mint az elmúlt esztendőben. A tavalyi programon több mint 3 millió forint gyűlt össze.

– Kötelességünk segíteni Böjte Csaba munkáját, hiszen minden apróságnak joga van a meleg szobához, az ételhez – fogalmazott Fodor Tamásné. Vigné Kovács Margit főszervező a Kisalföldnek elmondta, az idei rendezvény is sokakat késztetett adakozásra, a szombati gálavacsora bevétele meghaladta az egymillió forintot. A végső összeg ennél jóval több lehet, hiszen a Fő téri urnában is szépen gyűlt a pénz, s csekket is sokan vittek el a programok helyszínéről.

– Az első gyerekek 1992-ben kerültek hozzám – kezdett múltidézésbe Böjte Csaba. – Kolduló apróságok szegődtek a nyomomba Déván, arra panaszkodtak, éhesek és fáznak. Ételt, ruhát adtam nekik, de csak nem tágítottak mellőlem. Követtek engem, mint a kis kóbor kutyák, s napról napra többen lettek. Voltak olyanok, akiknek anyjuk is volt, de a szüleik utánam küldték őket – mesélte.

Szeretetnapok: Fodor Tamás és felesége Böjte Csabával együtt drukkolt a gála sikeréért. Fotó: Magasi
Szeretetnapok: Fodor Tamás és felesége Böjte Csabával együtt drukkolt a gála sikeréért. Fotó: Magasi


Böjte Csaba ekkor gondolt először arra, hogy kell egy hely, ahol nevelkedhetnek ezek a gyerekek. Egy régi kolostorépületet választott Déván, ahol először főleg szeretetet adhatott csak, majd egyre komfortosabbá tették az épületet. Most már a román állam is támogatja őket, de segítők nélkül nagyon nehezen boldogulnának. A kezdetekben alig húsz gyerek volt, másfél évtizeddel később ezernél is többen lettek, ma pedig már az atya és kollégái 1500 gyermekről gondoskodnak 43 településen.

– Noha mindig azt tartottam, hogy a gyerekeknek főleg szeretet kell, be kell látnom, hogy a mindennapokhoz 1500 fogkefe, ugyanennyi iskolatáska, tankönyvek, ruhák is szükségesek. Korábban úgy számoltuk, napi 1 euró fedezi egy gyermek ellátását, de mivel minden egyre drágább, most 2–2,5 euróra lenne szükség. Ezért fogadjuk el a támogatásokat, mert azt akarjuk, hogy a korábban is nélkülöző gyerekek semmiben ne szenvedjenek hiányt. Örülök, hogy a soproniak is méltónak találtak minket arra, hogy segítsenek nekünk – mondta a szombati gálavacsora előtt.

Böjte Csaba rengeteg szívbe markoló sorssal találkozik. Kérésünkre egy vidám-szomorú történetet mesélt. – Egy 7 éves fiúcskát a város alatt húzódó meleg vizes csövek mellől mentettünk ki, ahol nagyobb srácokkal élt. Anyja utcanő volt, nem törődött vele, az apját börtönbe zárták. Miután hozzánk került minden találkozásunkkor hozott nekem valami apróságot a kölyök. Kekszet, diót, almát. Jószívűsége meghatott, gondoltam az uzsonnájából teszi félre a csemegéket. Egyszer egy zsebszámológéppel érkezett. Miután kérdőre vontam, kiderült, hogy az utcán a galeriben minden nap vinni kellett valamit a bandavezérnek. Rájött, hogy itt én vagyok a "góré", hát mindig nekem hozta a zsákmányt. Alig tudtam megértetni vele, hogy itt egészen más értékrend uralkodik, befejezheti a tolvajlást. Az otthonban ellenszolgáltatás nélkül is kap ruhát, és mindig lesz étel és ital az asztalon – mesélte a szerzetes.. 

Akcióban a gyermekmentő

Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója. Az általa megálmodott szociális intézmény jelenleg mintegy másfélezer erdélyi árva, nehéz sorsú gyermek neveléséről gondoskodik. Csaba testvér hétköznapjai gyakran szólnak életmentésről, gyermekeket szabadít ki és visz meleg otthonba a reménytelenségből. Böjte Csaba hisz abban, hogy a gyermek nem más, mint „Isten szép csodája", kik között értelemszerűen nem lehet selejt. Lehajol az apróságokhoz, és azt mondja nekik: én vagyok az edző, akarsz bajnok lenni? És így is történik, miután a szó legnemesebb értelmében készítik fel őket az életre. Neveltjeik  60—70 százaléka főiskolára kerül...

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. A város első emberéhez! 2008. október 16. 11:22
  „Fodor úr ! Mennyi pénzt adott a városvezetés a soproni nevelöotthookba lévő gyermekeknek, hogy ne menjenek az önkiszolgáló boltokba élelmiszert (kenyeret, zsemlét) lopni.
  Ez is a városvezető fontos feladat közé tartozna!”
 • 21. Lárika 2008. október 16. 10:05
  „Feladom, joco, ha megfeszülök, sem érted meg, hogy mit akarok mondani.”
 • 20. joco1azigazi 2008. október 16. 06:09
  „óvoda 2008.10.14. 18:31 és Szeretetért 2008.10.14. 16:41 . továbbra is kérdés:"irtották és letiltották a keresztény kezdeményezést" hol és mikor ? "ovoda": az általad jelzett ovoda tán az egyházé volt?(nem)
  Lárika 2008.10.15. 08:50 :a "rosszindulatu" feltételezésem a valoságot "tükrözi", de ha szerinted csak "feltételezés , cáfold meg.Ja és a provokácio: láttod azota hánnyan "reagáltak"
  "Adj pénz egy koldusnak, ott nincs köztetek, enyves kéz " kösszi a megjegyzésed, föleg az, hogy "ott nincs köztetek" részt-ja és ez nem :rosszindulatu?. Veled ellentétben a Te "feltételezésedet tudom cáfolni -már az is elég cáfolatnak, hogy itt "reagálok", de Te cáfold már meg a polgármestert ért "feltételezéseket":.bukott perek, bukott eü.projekt stb.”
 • 19. ottlakom 2008. október 15. 18:21
  „Én is úgy gondolom, hogy szép az adakozás, de mi is lesz a soproni árvákkal? Mert a nevelőotthon fenttartása is veszélyben van. Pár hónapja éppen erről cikesztek . Róluk miért nem akar gondoskodi az önkormányzat? Rajtuk melyik küfödi szeretettszolgálat segit? Én értem a Déván élő gyerekek problémáját. és ki érti a soproni gyerekekét??”
 • 18. A lakás kiadó! 2008. október 15. 12:48
  „T 12!
  Amilyen a mosdó, olyan törülköző. A soproni hozzászoló, a soproni
  hajléktalanokkal és bevásárló központokba kérgető, szándkosan nem használom hogy kolduló soproniakkal foglalkozott. A város polgármesterének elsőrendű kötelezettsége ezzekkel a nehéz sorban élő soproni emberekkel foglakozni. Ezeknek a lakás élet és munka körülményeit megjavítani a tél beálta előtt. Azonban két év alatt egyetlen egy önkormányzati előterjesztés nem foglalkozott ezzekel a sors üldözött emberekkel. A hozzászoló álláspontja szerint, amikor a város első ember a fenti elsőrendű kötelezettségének elget tesz, csak utána foglalkozzon a számára szimpatikus és üdvözölendő dévai árvák megsegítésével. Természetes az is említésreméltó feladat és felseége részéről emlitésreméltó, szép gesztus.Van ezen a területen elég baj Sopronban is. Csak nem akar hallani, tudni róla. Hasonlóan mint a fiatalok kábitószer fogyasztásáról.”
 • 17. Lárika 2008. október 15. 08:50
  „Nem tudom, miért nem reagáltak, joco, de nem is próbáltam kitalálni. Neked volt egy rosszindulatú feltételezésed, amit közzétettél, gondolom provokatív szándékkal.
  Ne légy büszke az "elbukott" perekre, mert azt jelzik, hogy ma Magyarországon szabadon lehet lopni, csalni.
  Ha meg nem bízol a karitatív szervezetekben, és nem jó szívvel adakozol, hát ne tedd. Adj pénz egy koldusnak, ott nincs köztetek, enyves kéz :-))))

  "óvoda" Köszi az infókat, ezekről még nem tudtam. Nő a bűnlajstroma a drága Dezsőnek :-)))))))”
 • 16. óvoda 2008. október 14. 18:31
  „15
  pl szeretett Dezsőd 33 millió + ÁFA -t kért a Borsmonostori u.-i óvodáért mikor az evangélikusok átvették a müködtetést a várostól
  pl el akarta a református templomból hozni a székeket
  Ilyen volt a viszonyulása az egyházakhoz azóta már templomban is láttam!
  Úgy látszik a damaszkuszi útra is befizetett...”
 • 15. joco1azigazi 2008. október 14. 16:50
  „Szeretetért 2008.10.14. 16:41 Hárt lehet, hogy Neked a "többtizmillásbalsikerdijas" és mostmár "Eü.projektetiselbuko" ember a jelképed, de nem a városé."irtották és letiltották a keresztény kezdeményezést" légyszi oszd már meg velünk is, hogy mire gondoltál.”
 • 14. joco1azigazi 2008. október 14. 16:46
  „Lárika 2008.10.14. 15:28 . ha nem sértödsz meg: miért nem reagált senki 16 orán keresztül? és igen ha polg.mesterünk bárhol megjelenik ö magát és "tevékenységét" képviseli. vagyis az elbukott perek sokaságát, az elbukott Eü.projektét.stb.( de igazad van:"már unalmas"amit ö itt csinál)
  a második mondatodhoz: én nem tudhatom, hogy kik a rászorultak, de továbbra is azt mondom, hogy inkább adok az itthoniaknak, mint esetleg-több-enyves kezü-közremüködésével másnak.”
 • 13. Szeretetért 2008. október 14. 16:41
  „Undorító, hogy itt is a politika belefolyt a dologba. Most nem azért, de a kommcsik mit csináltak? Inkább irtották és letiltották a keresztény kezdeményezést!! A hajléktalanokat nem csak a városvezetésnek kellene segítenie, hanem az ittélők is. Nézz magadra. Miért nem ehetne a polgármester úr ott a díszes vacsorán? Ő a város jelképe és a kedves felesége az arca a rendezvénynek. álljunk már le tisztelt ellentét! Ocsmányság, Téged minősít!”
 • 12. zimmer frei 2008. október 14. 16:25
  „10-es! Te ott ülsz a gép előtt, ezért fizetnek a magyarutcaiak és mindenről ugyan az jut eszedbe! FODOR! FODOR! Olyan vagy mint Móricka, csak az viccesebb!
  Üjjé má´ el! Szerinted hol kellett volna ülnie a polgármesternek, ha nem terített asztalnál? Kissámlin ülve enni a grízestészát a hokedlin, mint Kádár János a Svábhegyi villában?
  Te mennyit adsz a hajléktalanoknak, volt már úgy, hogy adtál egy százast nekik fröccsre vagy parízelre?
  Miért nem jöttél el te is a vacsorára, ott adakozhattál volna, amint tette ezt gondolom a polgármester is, meg gyakorolhattál volna késsel villával!”
 • 11. Lárika 2008. október 14. 15:28
  „Azért, joco, mert már unalmas és nem tartozik a témához.

  És honnan tudod, ki kapja azt a ruhát? Lehet, hogy nem egy idevalósi? Egek! :-)))))”
 • 10. Ellentét! 2008. október 14. 14:34
  „FODOR ÚR- a soproni hajléktalanokkal si foglalkozzon, akik nem tudnak étterembe megteritett azstalnál enni.Magának jó jegyezze meg,elsősorban a soproniakkal és csak azután más országok gyermekeivel, árváival kell foglalkozni.”
 • 9. KÉRDÉSEK 2008. október 14. 13:22
  „Volt tűzijáték?

  Ha nem! AZ JÓ!!!

  Ha igen.-AKKOR MINEK VOLT???

  MIÉRT KELL EGY JÓTÉKONYSÁGI RENDEZVÉNYEN ILYENRE PÉNZT KIADNI???”
 • 8. anyuci2 2008. október 14. 11:19
  „Kedves Csaba Zsuzsanna!

  Egy kis pontosítás: Böjte Csaba alapítványa nem csak a dévaiakról gondoskodik, mert alapítványa már a hazai rászulóknak is segít, alapítványa ugyanis már kinőtte magát!”
 • 7. joco1azigazi 2008. október 14. 09:42
  „Miért gyülölködés, ha valakit a kiérdemelt jelzövel minösitek?de hát polg.mesterünk további jelzöt is érdemelne a sok elbukott pere után most a napokban a Eü.ház "ügyét" is elbukta.Tudod a szocik"hisztériakeltökampánya" miatt leszavazták öt és "tervét" az elv-társai is.Lárika ez sem igaz? ez is gyülölködés"?
  A témához: én elsösorban a hazai rászoluknak adok, pld. a terekre ,utcákra kihelyezett "ruhagyüjtö" konténerek utján.”
 • 6. az 1-es(bocsi, de elfelejtettem regisztrálni magamat) 2008. október 14. 09:35
  „Lárika 2008.10.14. 08:08 miért nem volt igaz amit irtam:"kár volt a nyitoképpel-a "többtizmillásbalsikerdijas" polgármesterrel "- ELRONTANI a cikket és témát.Senki nem REAGÁLT 16.10 ora alatt , mert ö volt a nyitokép"”
 • 5. Lárika 2008. október 14. 08:08
  „Szia joco!
  A témához is hozzászólsz majd, vagy csak gyűlölködsz, szokás szerint?

  Kedves Csaba Zsuzsanna!
  Hidd el, nem az itteni rászorulók elől viszik el a pénzt a dévai gyerekek. Aki igazán segíteni akar, az segít mindenkinek és nem válogat :-)”
 • 4. látó 2008. október 13. 20:36
  „Ez mind szép és jó, de ki fog gyűjteni az Önkormányzatnak, hogy a csődöt elkerülje? (és leginkább kitől)”
 • 3. Csaba Zsuzsanna 2008. október 13. 19:36
  „Miért nem lehet a soproni Máltai Szeretetszolgálatnál jó minőségű használt baba és gyermekruhákat leadni???”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káposztás marhapörkölt Dávid Ibolyától

Szombaton délelőtt a szép őszi időben sokan felkeresték az ágfalvi lovas clubot, ahol immár ötödször… Tovább olvasom