Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

Az alkotmány vegye figyelembe a kisebbségek igényeit!

Az alaptörvénynek minden tekintetben meg kell felelnie a hazai kisebbségek igényeinek - mondta Szájer József csütörtöki sajtótájékoztatóján.

- Minden tekintetben nyitottak vagyunk arra, hogy a nyelvhasználat, a magyar nyelv, illetve a nemzetiségek védelme érdekében a szükséges módosításokat megtegyük az alkotmányban - jelentette ki Szájer József, a nemzeti konzultációs testület fideszes vezetője, Firtl Mátyással, a KDNP frakcióvezető-helyettesével közösen tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön a Parlamentben.

Az alaptörvénynek minden tekintetben meg kell felelnie a hazai kisebbségek igényeinek - mondta Szájer József csütörtöki sajtótájékoztatóján, hozzátéve, Magyarország szeretne ebben a tekintetben mintaországgá válni. A képviselő leszögezte: a csütörtöki megbeszélésen arról biztosították a kisebbségi önkormányzatok vezetőit, hogy a jelenleg hatályos alkotmánynak megfelelően a nemzetiségek és hazai népcsoportok részvételét Magyarország közéletében és parlamenti képviselet útján a kormánykoalíció komolyan gondolja.

A módosított alaptörvény a kisebbségek jogait nem egyéni, hanem közös jogként fogalmazza meg. Ez koncepcionális, stratégiai váltást jelent - emelte ki Szájer József.

Szeretnénk, hogy a nemzeti kisebbségi csoportok jogainak érvényesülése a magyar jogrendszerben is hangsúlyosan megjelenjen - folytatta Szájer. A nyelvhasználat, a közéletben való részvétel, a kultúra anyanyelven való ápolásának kérdését a jelenlegi alkotmány is tartalmazza. Meg kívánjuk tartani ezeket a szabályokat, és tovább akarunk lépni ebben a kérdésben. Az anyanyelv használatának jogára vonatkozóan is fogunk kiegészítéseket tenni a készülő alaptörvény tervezetének szövegéhez - tette hozzá.

A kisebbségi önkormányzatok léte már önmagában olyan elem, amely a párját ritkítja a világon, ezért tovább kell erősíteni - húzta alá Szájer József.

Arról is beszélt: az alaptörvény az állam speciális kötelezettségévé teszi a magyar nyelv védelmét. A kisebbségi ombudsman jövőbeli szerepével kapcsolatban elmondta: az alkotmánymódosítás elsődleges célja az állampolgárok biztonságának garantálása. Az országgyűlési biztos jogosítványai a jövőben is érvényesülni fognak, mindezzel élő garanciát adhat a nemzetiségek jogainak érvényesülésére. A fideszes politikus úgy folytattat: garanciát vállalnak arra, hogy Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa mandátumának lejártáig folytathatja tevékenységét.

Firtl Mátyás KDNP-s képviselő kifejtette: ezer éves történelmünk Szent István király óta a nemzetiségek védelmére kötelez bennünket.

Szájer József a sajtótájékoztató végén azt mondta: minden tekintetben nyitottak arra, hogy a nyelvhasználat, a magyar nyelv, illetve a nemzetiségek védelme érdekében a szükséges módosításokat megtegyék az alkotmányban.

Olvasóink írták

 • 9. hehe08 2011. március 21. 16:03
  „nem a nemzetiségiek.... hanem kisebbségek..... értsd az egyetlen kisebbség..... ci.ány......
  a német a bolgár a görög meg a többi kisebbség le van sz-rva részükről.....
  (a magyar kisebbségről meg már ne is szóljunk.... )”
 • 8. FREDDY/S 2011. március 20. 06:38
  „A nemzetiségiekre fordított támogatást kizárólag a nemzetiségiek céljaira lehessen felhasználni, mert ingyenélők etetése felesleges pénzkidobást jelent, nemde...”
 • 7. norbi29 2011. március 19. 14:55
  „na meg amugy is szeretin állitólag a kissebségeket :))))”
 • 6. ÁrtatlanBárányka 2011. március 18. 15:20
  „Mivel a melegek is, meg a korvaldok is kisebbség, ezért ezt egyáltalán nem tartom jó ötletnek.
  És nem a melegek szempontjából....”
 • 5. Miértmagyar? 2011. március 18. 10:35
  „Hiába, Szájer úr is kisebbségbe tartozik...csak magáért lobbizik...”
 • 4. Lárika 2011. március 18. 10:16
  „Most már inkább a többség jogait kellene figyelembe venni. Most, amíg még többség a tisztességes, dolgozó, dolgozni akaró ember.”
 • 3. Feri1 2011. március 17. 21:32
  „"Szeretnénk, hogy a nemzeti kisebbségi csoportok jogainak érvényesülése a magyar jogrendszerben is hangsúlyosan megjelenjen"
  Szeretném, hogy a nemzeti kisebbségi csoportok kötelességei a magyar jogrendszerben is hangsúlyosan megjelenjen. Továbbá tartalmazza, hogy a kisebbségek elfogadják a magyar többség kultúráját, és mindent megtesz a beilleszkedés érdekében,. Ha ez nem így történik, nem várhatják el a többségi társadalom anyagi segítségét.”
 • 2. norbi29 2011. március 17. 20:19
  „és ki véd majd minket a kisebbségek ellen?”
 • 1. c77 2011. március 17. 17:54
  „Hááát nem tudom, hogy ... .?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen lesz a soproni Kőszegi út - fotók

Lakossági fórumon mutatják be a soproni Kőszegi úti aluljáró látványterveit. A beruházás 2,6… Tovább olvasom