Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az alkotások a múlt egy szeletét őrzik

Másfél évtizede hozott határozatot a közterületeken álló szobrok, emlékművek és táblák sorsáról az akkori soproni közgyűlés.
A soproni városgondokság telephelyéről a napokban eltűnt bronz Niké-szobor kapcsán a köz figyelme az előző rendszerhez kötődő, s a helyükről korábban már eltávolított alkotások sorsára irányult.

Kellner, Bors László, Pataki

Sopronban tizenöt évvel ezelőtt döntött úgy az önkormányzat, hogy – többek között – a Deák téri Kellner-szobrot, a II. világháborús emlékművet, a Niké-szobrot, a Lenin körúti (Várkerület) szovjet hősi emlékművet, a Kellner Sándor utcai (ma Gyóni Géza utca) Bors László-szobrot, a Rozália úti Pataki Ferenc-emlékszobrot, az Új utcai Kellner- és Knapp Gábor-emléktáblát, a Kőfaragó téri Bors László-emléktáblát eltávolítja, s azokat múzeumban, múzeumkertben, a műemléki felügyelőség szobortárolójában helyezi el.

– Annak idején a múzeum raktárába került Bors László mellszobra és emléktáblája, továbbá a Kellner- és Knapp Gábor-emléktábla is – mondta Nemes András, a Soproni Múzeum igazgatója. – A közgyűjtemények egyik feladata, hogy az adott település és környéke történetét dokumentálja, s azt időről időre a nagyközönség előtt bemutassa. Úgy gondolom, hosszú évek múlva, amikor már senkiben sem keltenek indulatokat a korábbi rendszer ilyen jellegű relikviái, ezeket az alkotásokat meg kell ismertetnünk az új és új korosztályokkal, hogy legyen némi fogalmuk az 50–60–70–80-as évek sajátos történelmi megnyilvánulásairól.

Új talapzatot akartak

Nemes András hozzátette: annak idején részt vett a Niké-szobor leszereléséről határozatot hozó ülésen. Az alkotás művészi kvalitásai miatt akkor szó esett arról, hogy a későbbiekben az Erzsébet-kertben állítják fel a szobrot, igaz, az eredetitől eltérő talapzatra. Erre azonban mind a mai napig nem került sor, a Nikét (közismert nevén a Réz Rozit) pedig a városgondnokság telephelyéről ismeretlenek ellopták. (A rendőrség továbbra is nyomoz a tettesek után.)

Örök barátság

Sopronban mindettől függetlenül még mindig akadnak a rendszerváltás előtti érához köthető közterületi alkotások. Ilyen például a Jereván-lakótelepen az októberi szocialista forradalom 60. évfordulója alkalmából felavatott Örök barátság című szobor (Szárkisz Bagdászárján műve), amelyet az Örmény Szocialista Köztársaság adományozott városunknak. A Várkerületen, a Mária-szobor közelében is rendületlenül áll, tekintetét Kelet felé vetve a szocreál egyik erőt sugalló példája, a Munkás, amelyet az ötvenes években faragott kőbe Szakál Ernő, az egykori római ösztöndíjas soproni szobrász.

Új szobrok szépítik Sopront

Az elmúlt másfél évtized alatt számos szoborral, emlékművel, emléktáblával gyarapodott a város. A teljesség igénye nélkül: felavatták a Deák téren a II. világháborús emlékművet, Kölcsey és Deák Ferenc szobrát, a városháza előtt Sopronyi-Thurner Mihály bronzba öntött alakját, a Várkerületen a Hűségkutat. A zsinagóga előtt holokauszt-emlékművet lepleztek le, s a Frankenburg úti parkban szobrot kapott Vörösmarty, Arany János és Tompa Mihály. Legutóbb Verő József akadémikus mellszobrát avatták az innovációs központ előtt, a múlt héten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lomtalanításból kirándulás

A máriakálnoki önkormányzat a helyi iskolával közösen szervezte meg az idei lomtalanítást.… Tovább olvasom