Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Az alattomos gyilkos

Néhány ezer forintos készülékkel már megelőzhetőek lennének a szén-monoxid-mérgezések. Emellett a fűtő- és melegítőberendezések rendszeres felülvizsgálatával elkerülhetjük a tragédiát.

Az alattomos gyilkos – a tűzoltóságon így hívják a szén-monoxidot. A gáz tökéletesen színtelen, szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz, ezért elsőként a lakás felső rétegeiben jelentkezik. Belélegezve a tüdőn keresztül gyorsan a vérkeringésbe kerül és százszor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, mint az oxigén, így a sejtek oxigénhiányos állapotát okozza. Amire észrevennénk, hogy a lakásban életveszélyes mértékben felgyülemlett a szén-monoxid, sokszor már késő. Néhány óra tartózkodás után jelentkezik a fejfájás, majd egy óra múlva már rosszullét és ájulás, az azt követő körülbelül 20 percen belül bekövetkezik a halál, de magas koncentráció esetén perceken belül beállhat a halál. Mivel a gáz könnyebb a levegőnél, az először a felsőbb rétegekben jelentkezik, így alvás közben ha fejfájást érzünk és felállunk, már szédülés és rosszullét is jelentkezhet. Legutóbb egy háromtagú soproni családnál is ez a gáz okozott tragédiát.

– A műszaki boltokban néhány ezer forintért már kaphatóak olyan készülékek, amelyek kijelzik a szén-monoxid jelenlétét és riasztó hangot adnak – mondta el Gyenge Koppány, a soproni tűzoltóság osztályvezetője. – A tüzelő-, fűtő- és melegítőberendezések ősszel és télen üzemelnek, amikor a lakók amúgy is ritkábban szellőztetnek, így nem megfelelő a lakás légcseréje. Fontos, hogy ebben az időszakban is biztosított legyen a szellőztetés.

Gyenge Koppány hozzátette, a fűtő- és melegítőkészülékek rendszeres felülvizsgálatával is elkerülhetőek a tragédiák. A berendezések nem megfelelő üzemeltetése következtében vagy az égéstermék-elvezető elégtelen működése esetén, ugyanis a szén-monoxid veszélyes mértékben felgyűlhet a lakóhelyiségben. Új készülék üzembe helyezésénél is el kell végeztetni a vizsgálatot. A kémény ellenőriztetése mellett a szellőzőnyílásokat nem szabad eltömíteni.

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2009. december 05. 18:40
    „Ha az ilyen készülékekkel együtt biztosítana a gyártó a biztonságos üzemeltetés feltételeit, nem lenne ennyi tragédia, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köztéri adventi koszorú

A Sopron-Görbehalmon élők ünnepi hangulatát teszi meghitté a településrészen felállított köztéri… Tovább olvasom