Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Az agresszió segítségkérés

Sopron - Nincs egészen igazuk a pedagógusoknak, amikor azt állítják, a törvény nem ad a kezükbe a neveléshez, az agresszió kivédéséhez eszközöket. A csütörtökön kezdődött Soproni Logopédiai és Pedagógiai Napok nyitó előadásán az agresszióról mint esélyről volt szó.
Meglepő, sőt, megrázó megállapításokat is tett a csütörtökön megnyitott szakmai konferencián Licskainé Stipkovics Erika szakpszichológus szakértő. Előadásának már a címe is elgondolkodtató: Az agresszió mint esély...

– A gyerek agressziója felhívás a család és az iskola felé. Azt üzeni vele, hogy bajban vagyok, segítséget várok – mondta el a Kisalföldnek az előadó.

A gyerek aztán megtanulja ezt a viselkedési formát és használja is, pláne, ha a környezetét képes is befolyásolni erőszakos viselkedésével.
– Nálam sokkal nagyobb szakértő fogalmazta meg, hogy a gyermeki agresszió a nehézségek legyőzésének a formája, a bizonytalanság érzését ellensúlyozza olyan személyiségekben, akik nem bíznak önmagukban és nincs pozitív énképük. Az agresszió tehát túlélés, önvédelem, önérvényesítés, mögöttese pedig leggyakrabban a kisebbrendűség érzése és az önbizalom hiánya. A felnőtt vagy éppen a társ ellen irányuló erőszak manapság címlapokra és a híradókba kerül – tovább erősítve azt, hogy ez sikeres viselkedésforma –, de ugyanilyen veszélyes az önpusztító agresszió. Csakhogy a körmét rágó, haját tépő gyerek nem okoz a rendszernek problémát...

Erőszak: A problémahegy kövei az érzelmi élet sivárságából, az önértékelési zavarokból és a társas kapcsolatok hiányából
Erőszak: A problémahegy kövei az érzelmi élet sivárságából, az önértékelési zavarokból és a társas kapcsolatok hiányából

Az agresszív viselkedés csak a jéghegy csúcsa – hangsúlyozta Licskainé Stipkovics Erika. A problémahegy kövei pedig az érzelmi élet sivárságából, az önértékelési zavarokból és a társas kapcsolatok hiányából állnak össze. A pedagógusok ezzel mind nyilván tisztában is vannak, megtanulták. De mit tehetnek ellene? A szakember szerint az a legrosszabb, ha kifogásokat keresve azt állítják, a törvény nem ad a kezükbe megfelelő eszközöket. „Elköteleződés a változás és a gyermek mellett" – a szakpszichológus szerint ez lehet a kiindulópont. Aztán meg kell érteni a történéseket: a jeleket, a kapcsolódásokat, a körülményeket, a gyerek és a pedagógus saját érzéseit is. Áldozat a pedagógus vagy esetleg provokátor? Mindenképpen meg kell beszélni a konkrét helyzetet, súlyos esetben érdemes független szakértő segítségét is igénybe venni. A feszültség csökkentésével, az indulatok levezetésével, biztonságos szabályok lefektetésével és azok következetes betartatásával a szülő és a pedagógus is sikert érhet el. Adjon pozitív mintákat, keressen szövetségeseket, erősítse a gyerek önbizalmát és soha, de soha ne jutalmazza az agressziót – tanácsolja a szakember, aki szerint a tanult tehetetlenség helyett át kell lépni a tanult sikeresség útjára. Ez persze a mai iskolarendszerben, a leterhelt, alulfizetett ágazatban nagyon nehéz feladat – de nem lehetetlen.

Olvasóink írták

 • 13. orgona 2008. április 06. 21:27
  „Neveles a szülö dolga , tanitas a tanarok dolga!35- evvel ezelött jartam iskolaba brenberbe,es mondhatom szigoruakvoltak nemmondom de jot tett velem ,bar akkoriba nem tetcett mint tanulo.tudtunk viselkedni,es tiszteletbe tartottuk öket ami sajnos megszünt!A gyerek kezd oviba jarni es mar ott sok roszat tanul,kezdi az iskolat megtöbb roszal jön haza, tv ne is beszeljünk rola na meg internet tehat a tarsadalomelrontja gyermekünket sajnos igy van!”
 • 12. matriné 2008. április 06. 16:11
  „Rá se ránts, ha ettől a "Didi"- től szoptak, akkor egy kis agymosás és már és az agresszió alkalmazhatók is a pajzsosok seregébe! Hisz az ész ott másodlagos szükséglet! A vezéregyéniség pedig a parancsuralomban érhető el leg könnyebben egy banánköztársaságban. A verőlegényeknek meg minek is kellene a rosszat is megttanúlni, ha nekik a z a jó ha üthetik, verhetik az áldozataikiat büntetlenűl. E rendszerben a mundér a talár a csuha becsületének a látszata fenntartása a fontos nem a valóság!”
 • 11. Didi 2008. április 06. 09:36
  „Matriné!

  Ezek a gyerekek az Orbán féle ovodába járnak./Blahára/ Ott tanulják az agressziot. Fejlödik a közösségi szellem, ha sokan vagyunk erősek vagyunk. Ennek, a baj csak az, hogy van hátul ütöje is. Nem tud külömbséget tenni rossz és jo között. A közösségben vezéregyéniség akar lenni.”
 • 10. matriné 2008. április 05. 09:45
  „A képen látható fiatalok lehet, hogy utánpótlás a Gyurcsányféle pajzsosok seregébe. Már tanúlják hogyan kell a felsmerhetetlenség be illeszkedni és, hogy kell, összeverni a kormány leváltását követelőket.”
 • 9. kelaino 2008. április 04. 17:19
  „mig-21
  Remélem nincs gyereked! De ha van, ne csodálkozz, ha egyszer agyoncsap egy baltával.”
 • 8. mig-21 2008. április 04. 16:01
  „creat!

  Ha ilyen okos vagy legyszives mondd meg mar nekem hogy szankcionalhato az hogy a gyerek veri a tanart? Hogyan lehet "biztonsagos szabalyokat lefektetni", illetve ha azokat a tanulo megszegi hogy lehet szankcionalni a dolgot? Milyen effektiv eszkozei vannak a tanarnak a szabalyok betartasara? Nem rohejes szamodra hogy a 8-kerbeli eset soran a gyerek veri a tanart es meg a tanart akarjak bunbaknak beallitani?

  Ennalam talan ott kezdodik a dolog hogy ha a kisfiam akarcsak tiszteletlenul banik tanaraval akkor egynapos szobafogsag a kovetkezmeny szamara. Ha meg meguti a tanart akkor ott mar nagy baj van.

  Az meg hogy az agresszio segitsegkeres az akkora blodseg hogy az mar faj. Mondom, nagyon jo lenne ha ilyen 8-ker tipusu iskolaban te meg a pszichologus asszony bemutatna hogy kell rendet tartani.”
 • 7. Kelly 2008. április 04. 13:30
  „Kezdjük ott ,hogy egy diáknak hogy van mersze egy tanárra rátámadni? Elnézést de a hülye szülei nem nevelték meg,utána meg még nekik áll feljebb.Sok szülő beteszi a gyerek szobájába a Tv-ét és a számítógépet és ezzel elintézte a nevelését.A gyerek korlátlanul megnézhet mindent.”
 • 6. Tanár Úr 2008. április 04. 12:51
  „Csak az nyilatkozik ilyen sületlenségeket, aki még soha egyetlen percet sem töltött el ilyen gyerekek között egy tanteremben.
  A tanár az esetek többségében észreveszi, ha a gyerek problémás, ám az ilyen gyerekek szülei ezt nem veszik tudomásul, nem partnerek a megoldásban. A legtöbb ilyen szülőt nem is nagyon érdekli, hogy mi történik a gyerekkel az iskolában, ám ha a balhé kitör, akkor hirtelen mintaszülővé válik.”
 • 5. Jockey 2008. április 04. 12:05
  „Érdekes a cikkben felvázolt vélemény. Mindenesetre ha tőlem valaki úgy kér segítséget, hogy jó alaposan pofánvág, ne csodálkozzon, ha úgy segítek neki, hogy minimum visszaadom.”
 • 4. t 2008. április 04. 09:56
  „Ha a tanár megpróbál nevelni, akkor bizonyos szülők lehurrogják, hogy az ő gyerekének ne mondja meg más , hogy mit csináljon a gyereke. Ha nem nevel, akkor az a baj. Teremtsenek egyértelmű viszonyokat, és a helyzet javítható. Teljesen megoldani úgysem lehet. Sajnos.”
 • 3. creat 2008. április 04. 07:20
  „mig-21 2008.04.04 05:37
  nem tudom hány éves vagy, nem tudom van-e gyereked, de ha még nincs, akkor ne is vállalj, mert az ilyen alakok nevelése illetve nevelési hiányából alakulnak ki az agresszív gyerekek
  "A problémahegy kövei pedig az érzelmi élet sivárságából, az önértékelési zavarokból és a társas kapcsolatok hiányából állnak össze." Tudod ezekkel otthonról jön a gyerek... Ezt a szülő okozza neki...”
 • 2. Európai 2 2008. április 04. 06:55
  „Kíváncsi vagyok a bölcs pszichológus asszony próbált-e már megtartani egy énekórát monjuk egy lakótelepi iskolában egy nyolcadik osztályban. Nem tudom mért nem azok tartanak előadást, akik valóban kemény helyzetekben dolgoznak és valóban találtak módszereket a nehezen kezelhető gyerekekhez.”
 • 1. mig-21 2008. április 04. 05:37
  „szerintem Licskainé Stipkovics Erikanak meg kellene magat vizsgaltatnia valamelyik kollegajaval. Ekkora baromsagot mar reg olvastam. De nem baj, legalabb jot rohogtem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Walter viszontpert indít Fodor ellen

Sopron - Walter Dezső volt polgármester korábbi kijelentéseivel összhangban pert indít Fodor Tamás… Tovább olvasom