Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Az Afrika-rali több mint buli

Sopron - A Nyugat-magyarországi Egyetem négy hallgatója külön egyetemi csapattal indul a Budapest–Bamako ralin. A csapat a kihívás mellett jótékonykodni is fog.
A hallgatók lelkesen készülnek az indulásra. Szerintük az európai szakaszon nem lesz különösebb gond, a nagy kihívás majd Afrikában vár rájuk. Érdekes lesz az ottani világ, a merőben más kultúra. A fekete kontinensen meg kell küzdeniük a sivataggal, a forrósággal, és mentálisan is együtt kell maradnia a csapatnak. A sivatagban ugyanis csak magukra és egymásra számíthatnak. Ha lerobban a terepjáró, nem várhatnak autómentőre...

– A rali egy kihívás, ugyanakkor a verseny üzenete igazodik az egyetem szellemiségéhez. Az út során az egyetemünk jó hírnevét is öregbítjük – mondta el Meszjár András, a hallgatói önkormányzat egyik tisztségviselője, akinek a fejéből kipattant az ötlet.

Bár a Budapest–Bamako rali jövőre, január 17-én indul, a résztvevők már most lázasan készülnek. Az 1600 eurós nevezési díj kifizetése után nekiláthattak az autó átalakításának, a szükséges engedélyek beszerzésének. Meszjár András vadgazda- és közgazdászhallgató régi álma válhat valóra az indulással. Mindig is érdekelték az autók, no és persze ki ne szeretne egy ilyen nagy kaland részese lenni. De nem csak a bulit látja a raliban. Úgy gondolja, egy ilyen úton távoli kultúrákat, a miénktől gyökeresen eltérő civilizációt ismerhet meg, ami egész életére kiható élményt ad. Ő kereste meg a közgazdászhallgató Krámli Andrást, akit régóta ismer. Tag még a negyedéves leendő agrármérnök, Lévai Etelka is. A negyedik tag helye kiadó...

Ketten az egyetemi Budapest–Bamakón induló csapatból: Mejszár András és Krámli András. Fotó: Magasi Dávid
Ketten az egyetemi Budapest–Bamakón induló csapatból: Mejszár András és Krámli András. Fotó: Magasi Dávid

A csapat az intézmény teljes támogatásával vesz részt a kilencezer kilométeres erőpróbán. Olyannyira, hogy a nevezési díj kifizetése mellett a Toyota terepjárót is az egyetem vette meg a fiataloknak.

– Sokat keresgéltünk, amíg megtaláltuk ezt a használt terepjárót – mondja az ötletgazda. – Reméljük, nem hagy cserben bennünket, de hogy minden megbízható és tökéletes legyen, még rengeteget kell dolgoznunk rajta. Óvatos becsléssel is közel egymillió forintba kerül az átalakítás. Új futóművet fogunk beszerelni, póthűtőt kap, hogy bírja a néhol ötvenfokos hőséget. Pótkerekeket is kell vinni magunkkal, legalább ötöt, hogy ne érjen meglepetés. Amennyire csak lehet, „lebutítjuk" a Toyotát, megszabadulunk a „felesleges" elektronikától, mert ami nincs, az nem romolhat el.

Az egyetemisták bíznak abban, hogy sikerül támogatókat is szerezniük, hiszen gondolni kell az út során felmerülő költségekre, tankolásra. Hitüket erősíti, hogy a kaland mellett jótékonykodni is fognak. A csapat, rajtuk keresztül az egyetem örökbe fogad majd egy falut, amit adományokkal segítenek. Hogy az ottaniak minek vennék a legnagyobb hasznát, azt a Maliban élő kapcsolattartójukon keresztül mérik fel.

– Az út során tisztálkodási cikkeket, írószereket, édességeket is kiosztunk – vette át a szót Krámli András. – Előre érdeklődtünk a Mali–Magyar Baráti Kör vezetőségénél, hogy mire lenne szükségük a helyieknek. Az örökbe fogadandó falu kiválasztásánál fő szempont lesz, hogy sok gyermek éljen ott. De hogy pontosan melyik település lesz, az majd a helyszínen derül ki.

Érthető módon a szülők és a barátok is féltik a bamakósokat. Amikor terveikről beszéltek, szinte mindenki azt mondta nekik: „nem vagytok normálisak". Az aggodalom persze jogos, de a pilóták biztosak benne, hogy meg tudják csinálni.

Néhány szó az útról

A Budapest–Bamako táv kilencezer kilométer. Az egyetemisták úgy tervezik, vissza is autóval jönnek, ezért ők kétszer teszik meg az utat. A rali január 17-én indul és 15 napig tart, miközben nyolc államon utaznak át. A mostani futam érdekessége, hogy az 1981–83-as Dakar-rali afrikai szakaszán halad. A versenyre négyszáz csapat nevezett, közülük a soproni alakulat a legfiatalabb. A védőoltások, vízumok, engedélyek beszerzése és a biztosítás megkötése az indulók feladata.


Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. valaki13 2008. november 15. 08:55
  „Adósságba hajszolt egyetemek
  A kabinet túltervezte az intézmények bevételeit
  2008. november 14. 00:01


  Magyar Nemzet
  A kormány életveszélyesen túltervezte a válságbüdzsében az egyetemek saját bevételeit annak érdekében, hogy úgy tűnjön, megoldott az iskolák finanszírozása - tudta meg lapunk. A Fidesz szerint az iskolák normális körülmények között képtelenek ennyi pénzhez jutni. Három lépésük marad: az ingatlanvagyon felélése, a hitelfelvétel vagy a diákok megsarcolása.

  Részletek a Magyar Nemzet 2008. november 14-i számában.

  NOS IGEN, A FENTIEK FÉNYÉBEN A HÖK KEZDEMÉNYEZÉS VALÓBAN AZ EGYETEM JÓ MŰKÖDÉSÉÉRT FELELŐSSÉGET ÉRZŐ HALLGATÓI VEZETŐK DÖNTÉSE!!!????”
 • 42. csakegyhallgató 2008. november 14. 12:51
  „Sziasztok!

  valaki13!
  Tény, hogy nem kötelező idejárni ,de tudtad, hogy az egész ország az NYME-n röhög a nevetséges támogatások miatt? Már bocsi, de azért az tényleg durva, hogy minél jobban tanulsz, annál kevesebb az ösztöndíjad.....

  K.P.
  Nem egyszer próbáltuk már a problémáinkat elmondani több fórumon is, és sajnos csukott fülekre találtunk.....
  Pedig már tanárok is próbálkoztak a segítséggel, de hát ez van....

  Egyébként tény, hogy jó marketing az egyetemnek. Ezt nem vitatja senki. De döntsük már el, hogy mi a fontos! A vezetés folyamatosan azt mondogatja, hogy próbál segíteni a diákoknak... Látszik...

  De mint már egyszer írtam, a srácok minden elismerést megérdemelnek!”
 • 41. katyus 2008. november 12. 20:45
  „Sziasztok!
  Én az egészet nem kommentálnám mert arra nincs most időm.
  Csak annyi, hogy tetszenek ezek a névtelenségbe burkolózott nagyon okos emberek, vicces:)
  Borcsa-Bodolay Zoltán”
 • 40. ecs 2008. november 12. 19:17
  „37. "mondja el véleményét, problémáját a megfelelő fórumon"
  ...Ha már szó esett a hök-ről:
  A Hallgatói Önkormányzat (HÖK) tagja minden beiratkozott hallgató. Az általuk választott testület a Hallgatói Képviselet. Ott vannak, most zajlanak a hallgatói önkormányzat képviseleti választásai: bárki adhat be pályázatot. De nemhogy munkát vállalna, az átlag egyetemista el sem megy szavazni! Ami szomorú, mert ha akkor nem érdekelte annyira az érdekeinek képviselete, hogy rakjon 6 db x-et egy fecnire, akkor várhatja hogy beleszólása legyen a dolgokba.
  Ha szerinted jobb munkát végeznél, miért nem jelentkeztél? Talán mert a választott vezetőknek sok munkája van, felelőssége, döntéseket kell hoznia, bármi a személyes véleménye, tudnia kell nemet is mondani: ettől persze egy csomó embernek nem lesz szimpatikus. Ez így van kicsiben és nagyban, minden döntési joggal rendelkező szervezetnél, embernél szerintem.
  Nem panaszkodni meg vádaskodni kell, hanem tenni. A megfelelő fórumok megvannak, használni KELL őket. Szóval ennyit a Hökről. Menjetek szavazni.”
 • 39. jkf 2008. november 12. 17:15
  „Tőlem kimehet, csak ne jöjjön vissza! Az örökbefogadott faluban úgyis lesz elég társadalmi munka!”
 • 38. stronci 2008. november 12. 16:45
  „Üdv mindenkinek!
  Gondoltuk, ha már mi is szóba kerültünk, akkor írunk mi is. Kezdjük azzal mi is történt velünk. Igen, mi szerettünk volna indulni a B-B-n. Április környékén mentünk be először a rektori hivatalba. Akkor a titkárnők enyhe mosoly mellett küldtek el minket, mondván írjunk egy kérvényt a rektornak. Szerkesztettünk egy füzetet, amiben írtunk magáról a B-B, az útvonalról, magunkról a tervezett autóról. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy mi egy olyan autóval szerettünk volna indulni, ami kirí a tömegből, extrém megjelenést biztosított volna. A rektori válasz kb. egy hónap múlva jött, átadták az ügyünket egyik professzornak. Ő rendkívül segítőkésznek bizonyult, és azt mondta maximum 300 ezer Ft-ot tudna az egyetem elkülöníteni erre a célra. Ezek után különböző kérvényeket irogattak velünk, ilyen tanácsi gyűlésre meg olyan bizottságnak. Közben persze próbáltunk szponzorokat szerezni, de mindenhol azt a választ kaptuk, ennyi pénzt nem adnak olyanoknak, akik még nem is indultak semmilyen versenyen (a B-B szervezői csinálnak előfutamokat: pl.: Budapest-Makó). Pedig nálunk legalább Peti gépésztechnikus, neki értenie kell a szereléshez. A dologhoz még az is hozzátartozik, hogy akkor semmilyen más csapatról nem tudtak még sehol... Aztán persze a dolog annyiban maradt, az utolsó kari tanácson (ami egyébként Szhelyen volt), nos onnan sem kaptunk egy Ft-ot sem. Ennyi a történet.
  És most a személyes véleményünk. Mi így, ebben a formában nem indultunk volna annak a tudatában, hogy tudjuk az egyetemünkön milyenek a sportolási lehetőségek. Nem kell messze mennünk: Dühöngő. A pályát kb. 200-250 használják. Tavaly majdnem ránk dőlt a hálót tartó vasoszlop, vagy a kapu. Most befoltoztuk nagy nehezen. Tisztában vagyunk, a többi egyetem sportolási lehetőségeivel, mivel az egyetemi focicsapattal több egyetemen is fociztunk már (tavaly Miskolcon pl. országos elsők lettünk úgy, hogy míg a többi csapat tanárral, kisbusszal volt, minekünk labdánk sem volt, vonattal és tömegközlekedéssel mentünk a kézis mezben; hozzáteszem nagyon jól éreztük magunkat, csak az volt furcsa amikor mezben a miskolci őslakosok közt az Avasban sétáltunk a cuccainkkal a szállásra hulla fáradtan kb. 1 órát...).
  Felteszem a kérdést: most a követendő példa az a Hök elnök aki az egyetemi pénzből kb. 1,5-2 millió Ft támogatással az ,,élete árán" is reklámozza az egyetemünket??? Nekem személy szerint égne az arcom, ha az egyetem ennyit rám költene (pláne Hök elnökként), miközben az egyetemen a többi diáknak meg semmire sincs esélye. Idén hol a sportkártya? Kell a pénz a B-B-ra? Vagy csak nem adtatok be valami kérvényt időben??? (K.P. te biztos tudod). A válasz Tőletek csak annyi jövőre biztos lesz... Egyébként lehet, igen manapság az a követendő példa, ha valaki félre tud tenni mindent és csak az Önös érdekek számítanak neki. Ez nem irigység, csak az igazság érzetünk egy kicsit megmozdult...
  És még egy utolsó kérés a Hök elnökünkhöz: ha megjönne Bamakoból, és mi is netán bejutunk ismét a miskolci foci döntőbe, legyen oly kedves és keressen nekünk szponzorokat (nekünk már legalább vannak eredményeink), vagy, netán ha ez nem jönne össze, akkor legalább az egyetemi autót megkaphatnánk???

  Nagy Péter V. oemh
  Farkas Rolf V. oemh”
 • 37. K.P. 2008. november 12. 11:02
  „Jó szerencsét!

  Olvasva a hozzászólásokat, elgondolkodtató...
  Mindenki panaszkodik!! Erre nincs pénz, arra nincs pénz! Meg hogy az ösztöndíjak és a szociális támogatások alacsonyak. Meg nincs wc-papír...
  Akinek valami nem tetszik, az nyugodtan kiiratkozhat, vagy átjelentkezhet másik felsőoktatási intézménybe, senkinek sem kötelező idejárni és egyetemistának lenni!
  Vagy igenis, akkor álljon ki és mondja el a véleményét, problémáját a megfelelő fórumon, szerintem nyitott fülekre talál, és ne elégedetlenkedjen!

  13. Kiskovács: Az a problémád, hogy tandíjat kell fizetned? Akkor tanulj úgy, hogy ne kelljen! Van arra lehetőség, hogy aki eléri a megfelelő átlagot, azt átveszik államilag finanszírozottra! És akkor reménykedve várhatsz!

  12. 4: Hogy honnan származik a pénz? Ez a rágalmazás valóban nem szép dolog! Ha nagyon érdekel, akkor menj be a Hök irodába, tanulmányozd át a papírokat ezzel kapcsolatban és azután mondj véleményt!

  26. ez meg mi?: én is ismerem személyesen a főszervezőt! Aki negatívan ítéli meg, az nem ismeri eléggé! Ne akard más szeméből kivenni a szálkát, amikor a saját szemedben nem veszed észre a gerendát!
  És hogy mért nem jár be órákra? - Ahhoz neked szerintem semmi közöd, mindenki saját maga tudja! A lényeg, hogy te bejársz órákra!
  Feltűnési viszketegsége van? - Akkor valószínű nem ilyen formában teszi, ahol még az életét is kockáztatja!

  32. Katyus: Mástól származott az ötlet? És akkor mi van? Valószínű Mások nem tettek meg mindent, és nem akarták annyira, hogy eljussanak a megvalósításig! Nem csak az egyetemtől kell segítséget várni! Indulásnak az sem lett volna rossz, és ha már látják az elszántságot, akkor abból több is lett volna! Más forrásokat is kell kutatni és addig menni amíg a pénz nem lesz meg! És persze jól megszervezni a dolgokat! Mert akárki mit mond, e mögött komoly szervezőmunka, rengeteg utánajárás van!
  A Rektor áldását adta a dologra, akkor valószínű valamit láthatott benne!

  Zárszóként! Ne csüggedjetek Fiúk, a negatív vélemények ne törjék le az elszántságotokat!
  Mi itthonról fogunk értetek szorítani! Amit már elkezdtetek azt sikeresen fejezzétek is be!!! :)
  Az irigyekkel nem kell foglalkozni! Olyanok mindig is voltak és lesznek is!

  Ja és még annyit:
  2. SIC TRANSIT: ,,Manapság a Himnuszt sem képesek fegyelmezetten végighallgatni vigyázállásban, csak jelzőtáblákat lopkodnak... egyetemisták?"
  Gondolom Ön nem egyetemista és nem is ,,mai gyerek" - Hát hogy neveltek fel bennünket, ha még erre sem tanítottatok meg minket, hogy ilyet nem szabad csinálni! Sztem ez az előző generációt is nagyban minősíti!
  Ezt az általánosítgatást meg szerintem be lehetne már fejezni! Az egyetem hallgatói közül mondjuk van egypár ilyen ember, attól még a maradék nem lop jelzőtáblát és igenis végig tudja állni a Himnuszt fegyelmezetten, sőt még énekelni is meri, és nem szégyelli magát magyarnak vallani!
  Jó szerencsét!

  egy egyetemista”
 • 36. T-Pax 2008. november 12. 08:41
  „Igen, a BKF Magyarországon van.

  http://www.bkf.hu/index.php?lap=bamako&slap=hirek

  A honlapjukról az derül ki, hogy kicsit kevésbé jellemző az a fajta acsarkodás, ami a NYME hallgatói között villámgyorsan kialakult. Persze ez elég tipikus magyar mentalitás: ne legyen jobb a másiknak se, ha nekem sz*r.

  Azért szeretem ezeket a fórumokat, mert itt élőben folyik az, amiről a Belga, meg a Sickratman énekel. Ezeken is, azokon is halálra röhögöm magam. A különbség az, hogy az utóbbiak tudják, hogy vicceset énekelnek.”
 • 35. valaki13 2008. november 11. 19:36
  „T.Pax!

  Te azért nagyon intelligensnek tartod maga ugye?

  Pedig nem kellene!!!!!

  UGYANIS NEM MINDEGY, HOGY A TÁMOGATÓ MIT TÁMOGAT - FŐLEG AKKOR AMIKOR MÁS FONTOS DOLGOKRA NINCS PÉNZ!!!!”
 • 34. dawinD 2008. november 11. 18:09
  „T-Pax: a BKF Magyarországon van ?
  ööö várj.. a kérdésed tényleg költői volt, csak nem úgy ahogy eltervezted :)”
 • 33. T-Pax 2008. november 11. 15:56
  „Ez fantasztikus! Ha valakit nem támogattak, az baj, az rossz, azonban ha valaki mást támogatnak, az szintén csúnya dolog. Kíváncsi volnék, mi lett volna, ha a Tűzhangyásokat támogatta volna az egyetem. Akkor most ők is fekete listára kerültek volna?
  A NYME nem az egyetlen felsőoktatási intézmény, amelyik Bamako-projektet finanszíroz. Nem hiszem, hogy a BKF sokkal jobban áll anyagilag, de valamiért nekik is megéri pénzt áldozni erre. Vajon miért? Lehet, hogy a kommunikációs és üzleti főiskola esetleg reklámlehetőséget lát ebben? Talán magas az ügy hírértéke és megéri befektetni, amikor a felsőoktatás egyre durvább piaccá kezd válni? Á, biztos nem! Biztos ott is két kézzel szórják a pénzt felesleges dolgokra, ugye?”
 • 32. katyus 2008. november 11. 13:38
  „Kedves Olvasóim!
  Le vagyok maradva. Három napnak kellet eltelnie ahhoz, hogy eljussak idáig, mert nekem is van véleményem.
  1. Kedves erdőmérnök hallgató társaim!
  Ugye ti is emlékeztek, hogy az ötlet a Rolftól és a Nagy Petitől származik, de őket az egyetem max. 300 ezer forinttal támogatta volna.(fiúk nem vagytok jó politikusok)-na ennyit az ötletgazdáról..
  2. Kedves Meszjár András!
  Véleményem szerint jó pár héttel ezelőtt megjelent cikkek mindenki számára bizonyítják, hogy valaki erős hátszelet biztosít neked a "médiában". Lehet, hogy nem az egyetem és a városlakók jó kapcsolatáért kéne kampányolnod, hanem önmagad jó megítéléséért (közöttünk, hallgatók között).
  Holl Katalin
  oemh.”
 • 31. valaki13 2008. november 11. 13:35
  „csakegyhallgató!!

  NE ELÉGEDETLENKEDJ!!!

  ÖRÜLJ ANNAK, HOGY EZEN A PÁRJAIT RITKÍTÓ EGYETEMEN TANULHATSZ, AMI A SZAKTERÜLETÉN A LEGJOBB, HISZEN AZ EGYETLEN AZ ORSZÁGBAN -EMK-FMK!!!!”
 • 30. csakegyhallgató 2008. november 11. 10:07
  „Gratulálok a merészséghez, a diákokat tényleg elismerés illetné.
  Mindössze az a baj, hogy mindezt az egyetem finanszírozza, így sok emberből ellenszenvet vált ki. Addig, amíg nincs normális összegű szoctám, illetve amíg az ösztöndíj értéke arányosan csökken a tanulmányi átleg növekedésével, ne is várjon senki elismerő szavakat. Az egyetem állítólag tele van adósságokkal. De erre van pénze? Jobban tennék, ha először a diákságot támogatnák, és nem plusz kiadásokon törnék a fejüket!”
 • 29. valaki13 2008. november 11. 09:53
  „TIPIKUS NYME!!!!

  BALF......SZ EGYETEM BALF....SZ HALLGATÓI!!!”
 • 28. hzszls 2008. november 11. 07:06
  „Nem tartozik ide, de ebben van vmi...:
  <50-100 ÉVE MÉG NAGYHATALMAKKAL SZÁLLTAK SZEMBE, SZABADSÁGUKÉRT FOGTAK FEGYVERT...EGYETEMISTÁK.
  MAI NAPSÁG MÁR A HIMNUSZT SEM KÉPESEK FEGYELMEZETTEN VÉGIGHALLGATNI VIGYÁZZÁLLÁSBAN>”
 • 27. Éhesgyerek 2008. november 10. 23:53
  „Ha a srácok képesek lesznek hazahozni egészben az autót akkor utána pont ideális lenne a platója a fával tüzelő albisoknak faszállításra! Vagy árverezzük el: "Az autó amelyik már látott majmot" és az árából jusson mindenkinek szoc-tám! Ja és aki a pénzekről dönt az hnapra döntsön már nekem 120ft-ról mert annyi kell egy kiló kenyérhez! Köszi!”
 • 26. ez meg mi? 2008. november 10. 22:01
  „Mit lehet ehhez hozzászólni...
  A főszervezőt személyesen ismerem, Ő az EHÖK elnök, akinek az a dolga, hogy a hallgatókat képviselje, nem saját magát...
  Jó politikus lesz, mert már most a maga malmára hajtja a vizet...
  Az évfolyamtársai sem kedvelik, nem is tudom miért? Amúgy sem jár be órákra, most legalább van ürügy...
  Remélem olvassa és belegondol, hogy most ezért mennyien fogják negatívan megítélni, bár ez őt nem érdekli...
  Ne egy afrikai falut támogassunk, hanem legyen megint egyszeri szoctám, lakhatási támogatás, több terepi gyakorlat, ne adjuk el az egyetem felújítását...
  Amúgy a főszervezőnek feltűnési viszketegsége van, már nem először hívja fel az újság figyelmét saját magára, hangsúlyozom, nem az egyetemre, saját magára...”
 • 25. azéis 2008. november 10. 19:05
  „A lebutitott autó és hallgatók mellé a Rektor Úr legyen a negyedik.
  Igy megmarad az egyensúly, plusz ő alajjaírja a dokumentet és lelövi a ragadozókat.
  Fiúk, feltétlen vissza is autóval gyüjjetek, így ippeg a vizsgaidőszak végire értek vissza.”
 • 24. c1 2008. november 10. 18:31
  „23
  Tipikus NYME!!
  A "sivatagban" NEM SÖR KELL; VIZ VIZ!!!!!!”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takarékossági vetélkedő iskolásoknak

Iván - Az iváni iskolában több mint két évtizedes hagyománya van az alsós tanulók számára… Tovább olvasom