Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Az adókon már nem lehet emelni

Kistérség - Az inflációt jelentősen meghaladó mértékben – közel húsz százalékkal – emelkedik a kistérség településein a hulladékszállítás díja. A víz díja egységesen 6,4 százalékkal drágul.
A településeken a következő évtől a hulladékszállítás díjának emelését leszámítva nem drágulnak jelentősen a közüzemi díjak. A megkérdezett polgármesterek azt mondták a Kisalföldnek, hogy a kiszabott önkormányzati adókat már nem lehet emelni, így is elég magasak.

– A fertőszentmiklósiak a hulladéktelep miatt mindig is kevesebbet fizettek a hulladék elszállításáért, de január elsejétől 17 százalékos emelkedés lesz – mondta Horváth Tibor polgármester.

– Ennek értelmében a hatvanliteres tárolóedény egy ürítéséért 75, a 120 literesért pedig 150 forintot kell fizetni. Az adórendeletünk is változott. Január elsejétől bevezetjük a idegenforgalmi adót. A szállásadónak egy személy után minden eltöltött éjszaka után 100 forintot kell fizetnie.

Fertődön ugyancsak 17 százalékkal emelkedik január elsejétől a hulladékszállítás díja. Így a hatvanliteres edény ürítése 150, a 120 literesé pedig 300 forintba kerül. Fülöp Géza polgármester megjegyezte, a Rekultív kft. vállalta, hogy egy meghatározott mennyiségig ingyen szállítja el a zöldhulladékot, valamint több szelektív gyűjtőedényt helyeznek el a városban. Új adónemet nem vezetnek be, miként a meglévők mértéke sem emelkedik.

Ágfalván is jelentősen, 21 százalékkal fizethetnek többet a hulladék elszállításáért. A 120 literes edény után áfa nélkül 226 forint lesz a fizetendő összeg. Gaál István polgármester szerint az ilyen nagyarányú áremelésre azért van szükség, mert a szolgáltató korábban jelentős kedvezményeket adott a településnek és ezek most fokozatosan megszűnnek. A községben azt tervezik, hogy lakossági igény esetén megoldják a hatvanliteres kukák ürítését.

Kópházán az adók mértéke változatlan marad, ugyanakkor a hulladékszállítás 17 százalékkal emelkedik. Így a helybélieknek egy alkalommal a 120 literes edény után 300 forintot kell fizetniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13 vaddisznót lőttek ki

Sopron - A közelmúltban tartotta meg a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. az irányított vadászatot a… Tovább olvasom