Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Autót rongált a tetőről lezúdult hó

Fákat döntött ki, autókat, tetőt rongált meg a nagy mennyiségű vizes hó Sopronban és környékén. Sok ház tetejéről hiányoznak a hófogók.
 A kárbiztosítók azonban nem minden esetben tudnak fizetni.
– Alighogy letakarította a havat az utcán parkoló autónkról a férjem, már feljött a lakásba, amikor iszonyú robajra lettünk figyelmesek – mondta P. Istvánné. – Amikor lementünk az utcára, láttuk, hogy a Suzuki szélvédője és hátsó ablaka betört, a tető belapult és a motorház fedele is megsérült. Hatalmas mennyiségű hó zúdult le a tetőről, annak ellenére, hogy tavaly hófogókat szereltettünk a házra. Amikor elmentünk a biztosítóhoz, azt mondták, a casco után tudnának fizetni, de nekünk csak kötelezőnk van.

– A tél káraihoz tartoznak a háztetőkről leeső nagyobb hótömbök vagy jégdarabok, amelyek aztán gyakran landolnak a gépjárműveken. A lakás- vagy lakóközösség-biztosítással rendelkező házak esetében, ha a tulajdonos felelőssége nyilvánvaló, akkor felelősségi kárként tud kártérítést nyújtani a biztosító. Abban az esetben elhúzódhat a kifizetés, ha a házban lakók némelyikének más feltételű biztosítása van, vagy esetleg semmilyen sincsen – nyilatkozta Bognár Péter, az egyik biztosító nyugat-dunántúli igazgatóságának sajtóreferense.
A szokatlanul nagy mennyiségű hó tegnap további károkat okozott Brennbergbánya és Görbehalom között, ahol öt fa dőlt az útra,

valamennyit a tűzoltóknak kellett eltávolítaniuk.
Brennbergbányán később fa szakította le a villanyvezetéket. Egy lakóházra pedig két huszonöt-harminc méter magasságú lucfenyő dőlt rá kedden reggel. – Negyvenhat éve lakom ezen a településen, de ennyi hó egyszerre még nem hullott itt le. A két lucfenyő sem bírta a több mázsa hó nyomását, a házunkra zuhanva letörték a központi antennát, megsérült a tetőszerkezet is. A felettünk lakó azóta beázik – panaszolta Horváth Géza, a Hermesi út lakója.

Valószínűleg a hófogók hiánya miatt, Sopronban is kialakultak hasonló vészhelyzetek. A tűzoltók ügyeletesének elmondása szerint három helyszínre riadóztatták őket a városban. Mindenütt a járókelőket fenyegette a készülő „lavina". Itt mindenütt a háztetőkről lelógó hótömeget kellett lesöpörni. Szerencsére nagyobb baj nem történt.
– A tetőkről lezuhanó tárgyakért a háztulajdonosok a felelősek – magyarázta Dobos József, a polgármesteri hivatal műszaki irodájának vezetője. Létezik egy 1997-es kormányrendelet is, amely kimondja, hogy a 25 és 75 fok közötti hajlásszögű tetőket hófogókkal kell ellátni, ha az eresz élvonala a közlekedésre szolgáló területtel határos vagy fölé nyúlik és magassága több mint hat méter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújulhat a Lenck-villa

Sopronban a Lenck-villa rekonstrukciója előtt utat nyitott megyénk közgyűlésén hozott döntése. Tovább olvasom