Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 29°C Még több cikk.

Autós üldözés: tárgyalás csak 2009-ben

Sopron–győr - A nagy port felvert tavalyi autós üldözés során elfogott B. T. soproni fiatalember ügyében kivizsgálták a menekülő járművére leadott rendőri lövések jogszerűségét. A több bűntettel is vádolt B. T. bírósági tárgyalása várhatóan 2009 első felében lesz.
Tavaly augusztus elején autós üldözés szirénáitól, lövések dörrenéseitől volt hangos a soproni éjszaka. Mivel egy soproni fiatalember ellen a biztonsági öv be nem kapcsolása miatt szabálysértési eljárást akartak kezdeményezni a határőrök, B. T. személyes iratait hátrahagyva a gázpedálra lépett, és Sopronba hajtott. A határőrség azonnal értesítette a rendőrséget, s autós üldözés kezdődött. Ennek során a menekülő járműve a kenyérgyárnál érintőlegesen ütközött egy rendőrautóval, egyszersmind az árokba sodorta azt a járőrt, aki karjelzést alkalmazott B. T. leintésére. A szabálytalanul közlekedő, mások és a rendőrök testi épségét is veszélyeztető sofőr megállítására a Győri úti körforgalomnál a rendőrök célba vették az autó kerekeit, ám a sofőr ekkor sem adta fel. Végül a kocsit az elkerülőúton leszorították, így fogták el a fiatalembert.

– A Győri Nyomozó Ügyészség időközben vádat emelt a soproni fiatalember, B. T. ellen – mondta érdeklődésünkre dr. Vántus Rabán, a nyomozóügyészség vezetője. – Az ügyészség hivatalos személy elleni erőszakkal, közúti veszélyeztetéssel, segítségnyújtás elmulasztása bűntettével, ittas járművezetés vétségével és rongálás bűntettével vádolja a soproni fiatalembert. Az ügyet a Győri Városi Bíróságon tárgyalják, ugyanis a közlekedési bűncselekményeknél a megyeszékhely bírósága az illetékes.

Mint azt dr. Habony Jánostól, a megyei büntetőkollégium vezetőjétől megtudtuk, a sok büntetőügy következtében B. T. tárgyalásának időpontja 2009 első felében várható. Addig a vádlott szabadlábon maradhat.

Időközben lezajlott az autós üldözés során B. T. gépkocsijára leadott rendőri lövések ilyenkor kötelező belső kivizsgálása is.

– A rendőrség fegyverhasználatát a rendőrségi törvény és a rendőrség szolgálati szabályzata határozza meg. A körülményeket a vonatkozó előírásoknak megfelelően kivizsgáltattam – mondta Farkas Gábor alezredes, Sopron rendőrkapitánya. – A szabályzat szerint nincs helye a fegyverhasználatnak, ha a támadás megszűnt. Az illető elfogására az üldözés során pedig csak akkor szabad tüzelni, ha – többek között – súlyos, élet elleni bűncselekménnyel gyanúsítható. Esetünkben a lövések eldördülésekor a rendőr elleni támadás már elmúlt, s az üldözött jármű sofőrje sem követett el a fent említett kategóriába tartozó bűncselekményt. Mindezek alapján a gépkocsira leadott lövéseket jogszerűtlennek kellett minősítenem – zárta a rendőrkapitány.

Információink szerint a lövéseket leadott rendőr a bírósághoz fordult jogorvoslatért.

Olvasóink írták

 • 18. stef 2008. május 21. 13:29
  „Mit várunk ebben az országban, ha egy nyilvánvalóan közveszélyes balfasz (és vélhetöen még többezer társa) szabadlábon kóricál. Drukkolok a rendörnek, a fönöke meg nyilvánosan kérjen töle bocsánatot!”
 • 17. miracle 2008. május 18. 13:23
  „A rendőrkapitány szavait lefordítva:
  Ha valakinek nincs kedve megállni, hát elhajt, ez van, nincs mit tenni., így jártunk. Esetleg - ha nagyon szigorú akar lenni a rendőr - utána lehet még kiabálni az út mellől: kérem szépen bűnöző bácsi, jöjjön vissza.”
 • 16. mirrmurr 2008. május 17. 22:47
  „Csak azt nem értem miért csodálkozik mindenki azon, hogy nincs szakképzet, intézkedni képes, "tökös" rendőr.......mert mind leszerelt a rendőrségtől az ilyen szakképzetlen az embereit sárba hagyó vezetők miatt. Még a végén a rendőrnek kell majd bocsánatot kérnie a bűnözőtöl. Érdekes, nekem miért nincs menekülhetnékem a közeg elől ha megállít? Ha nem állítják meg ezt az őrültet nemtudom mit szólna az aki a pártját fogja, ha az ő hozzátartózóját veszélyeztetné egy ilyen autós...igenis lőjék ki!”
 • 15. Drnő 2008. május 16. 17:38
  „De az is lehet hogy az autós a rokona vagy ismerőse volt, azért védi ennyire.Vagy talán lehet,hogy szeretőjének a pasija mert ilyenről is tudunk és a mocskos rohadt görények meguszák 1 ejnye-bejnyével. Majd a Győri legfelsőbb biroság tárgyalja az ügyet 2009-ben valamikor.Addig huzzák mig elévűl a dolog ha van ilyen esetben elévűlés ezt nemtudom.Jó tökös rendörökre lenne szügség Sopronba és környékén akik rendet tennének a mocskok közett ha lőfegyver használattal.Miutánunk miért nemlő a rendör kérdem én????”
 • 14. miracle 2008. május 16. 17:09
  „rendőrterror
  "mert az emberünk nem kezdett el parancsra talapt nyalni"
  Ezt részletesebben, ha lehetne.”
 • 13. rendőrbarát2008 2008. május 16. 13:22
  „rendőrbarát2008
  Nekem az a véleményem, hogy aki a rendőri ellenőrzéskor menekülőre fogja a dolgot, azt nyugodtan lehet ilyen eszközökkel megállítani. Én biztosan nem fogok menekülni, a rendőr felszólítására azonnal kővé válok.Aki menekül, annak oka van. A rendőrség tekintélyét vissza kell álltani, ugyanúgy ahogy a tanárokét, az idősekét.Nem azzal teszünk jót, hogy megengedőek vagyunk. A törvények betartása, ill.azok betartatására irányuló cselekedetek a nyugolomra vágyó többség érdekében történik. Köszönjük.”
 • 12. firefighter79 2008. május 16. 09:08
  „Rendőrterror hozzászólására válaszolva:
  Nem az volt a fegyverhasználat oka, hogy nem volt bekötve a biztonsági öve, hanem az hogy elmenekült az igazoltatás, esetleg büntetés elől.És nem vagyok "eldurrant agyú beépített ember".
  A rendőrkapitány kiállhatna az embereiért. Vagy csak a rendőr trafizni jó??? Kiváncsi lennék ő mit csinált volna, de a kipárnázott székből könnyű okosnak lenni. Ezek szerint a renőrök ne csináljanak semmit abból nem lehet bajuk. Nem jópofizni kéne, hanem kiállni a MUNKATÁRSA mellett. De az is lehet hogy az autós a rokona vagy ismerőse volt, azért védi ennyire.”
 • 11. mtt 2008. május 16. 08:43
  „Szégyen, hogy a vezető nem áll ki az emberei mellett. Ha a rendőrt lőtték volna, menne már aznap látogatni, hogy benne legyen a friss újságban a fotója”
 • 10. Rendőrterror 2008. május 16. 00:30
  „A rendőrkapitány teljesen korrekt konklúziót vont az esetből.
  Ne vicceljünk már! Az osztrák határon még mindig kiskirálynak érzik magukat a magyar rendőrörök 2 hónappal a schengeni határnyitás előtt. Egy biztonsági öv be nem kötése felér egy köztörvényes bűncselekménnyel, csak azért mert az emberünk nem kezdett el parancsra talapt nyalni. Abszurdum. Gyanítom, hogy a 9 hozzászóló mindegyike az eldurrant agyú (remélhetőleg rövidesen felfüggesztett) üldöző rendőr beépített embere. Lesúlytó ez kérem szépen nagyon. Közben pedig a rendőrtársaikat néhány hete jogerősen lefülelték az SCS-ben lopásért. Őrület. Hol élünk?”
 • 9. soproni 2008. május 15. 23:28
  „"Mindezek alapján a gépkocsira leadott lövéseket jogszerűtlennek kellett minősítenem - zárta a rendőrkapitány."
  Gondolom a kedves rendőrkapitány úr nem üldözte ezt a balfaszt,nem látta amikor Kópháza felé végig a bal oldalon autózott leszoritva a szembe jövőket,akik kis hiján szivrohamot kaptak.Még jó hogy nem történt tragédia.”
 • 8. béééla 2008. május 15. 23:00
  „Bele se merek gondolni, hogy mi lett volna, ha ez az ember(?!-ámokfutó) ezután elüt valakit... Akkor meg azért basztatják a rendőröket, hogy miért nem állították meg... Ez az rendőrségi szabályzat valami vicc:D
  A másik nem ide tartozó dolog, hogy miért állítanak meg minden másnap ugyanott a városban a rendőrök, és kell várnom perceket:D Biztos az is valami elbaszott rendőrségi szabályzat...”
 • 7. G.I 2008. május 15. 20:19
  „Ez beszarás, még a rendőrt basztatják, mert megállított egy ilyen balfaszt.
  Hihetetlen.”
 • 6. Hajni.. 2008. május 15. 19:56
  „Hülyegyerek... mennyit is fizetett volna azért,hogy nem volt bekapcsolva a biztonsági öve? (Nem ismerem a tarifát,mert még nem autóztam anélkül.)Nyilván most örülne,ha csak azért fizettetnének vele.”
 • 5. miracle 2008. május 15. 18:02
  „ééérdekes, amikor bizonyos bp-i ittas, hivatalos személy elleni erőszakkal és rongálással vádolható egyének kaptak a nyakukba egy-két gumilövedéket, akkor kevesen voltak ilyen lelkesek, mindenki csak a rendőr azonosítóját keresgélte....”
 • 4. papesz 2008. május 15. 15:18
  „hülye egy ország ez.kiváncsi lettem volna a kapitány mi a faxot csinált volna.biztos megnézte volna gyorsan a szabályzatot(mert arra qvára volt idő) és aszerint cselekedett volna.ugyanmáááár”
 • 3. Tódi 2008. május 15. 15:12
  „Kétszer kellett elolvasnom a cikket / nem vagyok hülye / egyszerüen nem hittem hogy a rendör volt jogszerütlen !
  Ez több mint felháboritó !
  Milyen törvény , és milyen rendőri vezető az aki ebben az esetben a rendört , - aki talán képes lett volna megakadályozni a további ámokfutást - felelösségre akarja vonni ?
  Szégyen !

  Több ilyen "tökös " rendőrre lenne szükség .

  A rossz törvényeket , és a törvényt rosszul értelmező rendőri vezetőket pedig le kellene cserélni.”
 • 2. Maw 2008. május 15. 13:07
  „Milyen világban élünk??? Szerencsétlen rendőrnek kelljen bizonygatni, hogy miért használta a fegyverét??? Különös, rám még sosem lőttek...igaz minden esetben megálltam ha igazoltattak.”
 • 1. miracle 2008. május 15. 09:01
  „És mi történik most 1 éven át? 2009-ben gondolom még mindenki kristálytisztán fog emlékezni mindenre. Ha utcai össznépi lövöldözés lett volna, azt meg 70 évig tárgyalná 4 bírógeneráció?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem 1,1 milliárdról szólt a döntés

Sopron - A közgyűlés soha nem döntött olyan szerződésről, amiben 1,1 milliárd forintban határozták… Tovább olvasom